Įmonės vertė – patyrusi komanda

  • Teksto dydis:

Bemaž 18 tūkst. eksploatuojamų šviestuvų, per pusšimtį šviesoforų postų, apie 650 km prižiūrimo tinklo ilgis – tai tik žiupsnelis statistikos, iliustruojančios uostamiesčio bendrovės „Gatvių apšvietimas“ darbų apimtis. Gal ir ne visada pastebimas kasdienis triūsas, užtikrinantis miestiečių saugų ir patogų gyvenimą, neįsivaizduojamas be patyrusios įmonės specialistų komandos.

Savo amato žinovai

Sparčiai besikeičiančiame pasaulyje dešimtmetį ar net ilgesnį laikotarpį ženklinantis darbuotojo lojalumas savo darbovietei tampa vis sunkiau įsivaizduojamas.

Kaip pripažino bendrovės „Gatvių apšvietimas“ laikinasis generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas, būtent ilgamečių specialistų branduolys kuria bene didžiausią šios įmonės vertę.

Pašnekovo žodžiais, įprastai stengiamasi motyvuoti, skatinti naujus darbuotojus, o neretai užmirštami tie, kurie įmonėje dirba ilgus metus, nuosekliai, sistemingai gilindami savo profesinius įgūdžius.

„O juk ši turtinga patirtis, išmanymas neįgyjami per vieną dieną. Ir visa tai įmonei, be abejo, sukuria neįkainojamą pridėtinę vertę, – pripažino bendrovės „Gatvių apšvietimas“ vadovas. – Visi šie žmonės, kurie rūpinasi gatvių apšvietimų, šviesoforų įrengimu, jų sklandžiu veikimu ir atlieka kitus svarbius kasdienius darbus, bendrovėje dirba vidutiniškai apie 20 metų. Tai tikri savo srities specialistai, savo darbo žinovai, su atsidavimu jį dirbantys. Tad kaip vadovas labai džiaugiuosi tokia komanda.“

Kad atlaikytų liūtis ir vėtras

Kaip pastebėjo V. Ramanauskas, įgyvendinant specializuotus darbus jūriniame mieste, kuris išsiskiria specifinėmis klimato sąlygomis, reikia atitinkamo išmanymo.

„Mūsų kraštas vėjuotas, tad svarbu ne vien geras elektrotechninis pasirengimas, bet ir statybos srities įgūdžiai, kaip šviestuvus pastatyti ir įrengti taip, kad jie atlaikytų ir uraganus, ir stipresnius vėjų bei lietaus gūsius, kad veiktų kokybiškai ir ilgai. Galiu pasidžiaugti, kad mūsų darbuotojų statytus šviestuvus, šviesoforus itin retai tenka reguliuoti, šalinti gedimus. Tai kalba apie neabejotiną įmonės pranašumą tiek naudojamų medžiagų, tiek darbuotojų kompetencijos, tiek atsakomybės prasme“, – kalbėjo V. Ramanauskas.

Mūsų veiklos sritis – projektų derinimas – gal ir nėra labai matoma. Anksčiau tai buvo popierinis darbas, dabar viskas skaitmenizuota.

Elektromontuotojas Artūras Baitis, bendrovėje „Gatvių apšvietimas“ dirbantis apie 15 metų, – vienas iš beveik trisdešimties ilgamečių darbuotojų, kurie tapo ne tik pokyčių pačioje įmonėje, bet ir miesto apšvietimo, sankryžų reguliavimo sistemoje liudytojais.

„Tenka ir transportą pavairuoti, ir tranšėjas kasame, ir kabelius klojame, ir brėžinius reikia paskaityti, – apie kasdienį darbą nedaugžodžiavo pašnekovas. – Žinoma, per tą laikotarpį daug kas pasikeitė. Diegiamos pažangios technologijos – modernesnės valdymo spintos, elektros taupymo priemonės ir pan. Per tuos metus ir pati įmonė atsinaujino, pagerėjo transportas, darbe suteiktos patogios buitinės sąlygos, turime ir skalbyklą, ir džiovyklą.“

Matomi ir nematomi pokyčiai

Dar ilgiau – nuo 2001-ųjų – bendrovėje dirbantis Žilvinas Meižys, šiuo metu vadovaujantis techniniam skyriui, taip pat antrino, kad per bemaž du dešimtmečius profesinėje erdvėje daug kas gerokai evoliucionavo.

„Mūsų veiklos sritis – projektų derinimas – gal ir nėra labai matoma. Anksčiau tai buvo popierinis darbas, dabar viskas skaitmenizuota. Kai pradėjau dirbti, įmonėje buvo vos du kompiuteriai, o dabar kiekviename kabinete – po kelis monitorius, – šyptelėjo pašnekovas. – Žinoma, viskas gerokai patobulėjo – tiek įranga, tiek technologijos.“

Patiems miestiečiams turbūt labiausiai pastebimi viešųjų erdvių apšvietimo pokyčiai.

Anot specialisto, dalis klaipėdiečių turėtų prisiminti, kad kadaise gatvių šviestuvuose dominavo baltai spinduliavusios ir ne itin kokybiškai švietusios gyvsidabrio lempos, kurios ilgainiui buvo pakeistos geltonai švytinčiomis natrio lempomis, o pastaruoju metu pamažu pereinama vėlgi į baltąjį – modernų LED apšvietimą.

Ne vien mėgstamas darbas

Kaip pripažino bendrovės „Gatvių apšvietimas“ senbuviai, visus tuos ilgus metus įmonėje laiko veikiausiai ne vien galimybė dirbti tai, kas patinka ir leidžia jaustis savo srities profesionalais, bet ir komfortiška emocinė atmosfera.

„Svarbiausia, kad dirbu tai, kas patinka. Tačiau, matyt, ne mažiau svarbu ir draugiškas kolektyvas. Nėra kažkokios atskirties, įtampos tarp vadovų, administracijos bei kitų darbuotojų“, – kalbėjo Ž. Meižys.

Anot A. Baičio, daugelis bendradarbių įmonėje dirba daugiau nei 10 metų, tad natūralu, kad tarp kolegų susiklostė bičiuliški santykiai.

„Būna, kad ir veiklų bendrų susigalvojame, pavyzdžiui, susiorganizuojame pažaisti boulingą“, – pasakojo pašnekovas.

Ne paslaptis, jog su vadovybės pasikeitimu pastaruoju metu bendrovei tenka išgyventi nemažų pokyčių. Tačiau, kaip patikino pašnekovai, tai darbingam nusiteikimui netrukdo.

„Kas bevyktų aplinkui – reikia atlikti savo darbus. Be to, manau, pokyčiai – į gera“, – kalbėjo Ž. Meižys.

Pareikalaus nemažų pajėgų

Anot bendrovės „Gatvių apšvietimas“ laikinojo generalinio direktoriaus V. Ramanausko, didžiausi komandiniai pasikeitimai vyko tik administracijoje.

Pašnekovo teigimu, tiek naujokų, tiek senbuvių komandos nuotaikos, jaučiamos susitikimuose su darbuotojais, nuteikia optimistiškai.

„Kas dirbo gerai ir norėjo dirbti, liko, kas nenorėjo ar nesugebėjo gerai dirbti, tų šiandien įmonėje nebėra. Džiaugiuosi, kad, nepaisant sudėtingo meto dėl vadovų kaitos, darbuotojai į tai nereaguoja, yra susitelkę į savo darbą ir jį atlieka tikrai gerai, – kalbėjo pašnekovas. – Žinoma, darbo sąlygos, darbo įrankiai, kitos motyvavimo priemonės žmonių nusiteikimui taip pat turi labai didelės reikšmės.“

V. Ramanauskas įvardijo ir artimiausiu metu įmonės laukiančius didžiuosius iššūkius.

„Klaipėdos mieste yra apie 18 tūkst. šviestuvų, iš kurių tik nedidelė dalis transformuoti į LED apšvietimą. Siekiame maksimaliai greitai, per kelerių metų laikotarpį, visa apimtimi pereiti į LED apšvietimą. Tai yra tiek labai didelių pajėgų, tiek finansinių išteklių reikalaujantis darbas. Kitas, ne mažiau atsakingas iššūkis – išmanusis visų miesto gatvių eismo valdymas“, – sakė įmonės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vietinis

vietinis portretas
neblogai, kažkas ištraukia šį laikiną ... iš buvusio vairuotojo iki autobusų parko direktoriui ir dar čia pastate ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių