Pereiti į pagrindinį turinį

Incidentą miške tyrė devynerius metus

2012-08-02 17:10
Incidentą miške tyrė devynerius metus
Incidentą miške tyrė devynerius metus / Vytauto Petriko nuotr.

Devynerius metus pareigūnai aiškinosi, kas atsitiko tarp dviejų miško urėdijos darbuotojų ir trijų civilių vyrų miške. Dėl pernelyg ilgo teismo proceso nuteistas Skuodo rajono gyventojas ketina bylinėtis Žmogaus Teisių Teisme ir reikalauti piniginės kompensacijos.

Manė, kad užtiks brakonierius

Vakar Klaipėdos apygardos teisme paskelbtas nuosprendis Skuodo rajono gyventojui Remigijui Kinčiui už tai, kad sumušė pareigas ėjusį asmenį ir pagrobė jo ginklą. Panašu, jog sprendimą paskelbęs teisėjas įvertino kiekvieno šios istorijos dalyvio veiksmus, tačiau tikrieji jų motyvai liko nežinomi.

2003 metų gegužės 5-osios naktį Saulius Daugintis, tada vos pradėjęs dirbti jėgeriu – miško urėdijos darbuotoju medžioklės plotams prižiūrėti, nuvažiavo į girią netoli Žemytės kaimo Skuodo rajone šerti gyvūnų.

Vyras miško kelyje pamatė „Volkswagen Golf“ praviromis durelėmis be galinių sėdynių. Miško sargas įtarė, kad miške vaikštinėja brakonieriai ir suskubo kviesti į pagalbą savo vyresnįjį kolegą Bronių Galdiką.

Abu jėgeriai pasislėpė pasaloje laukdami pasirodant brakonierių.

Miške žvangėjo ginklai

Tuo metu į mišką kitu automobiliu atvažiavo vietos gyventojas R.Kinčius, nes jis sulaukė savo bičiulio skambučio, neva jį su draugu užpuolė naminės degtinės gamintojai.

Jėgeriai matė, kaip R.Kinčius blaškosi po tamsų mišką šaukdamas draugą vardu. Miško sargai išlindo iš pasalos ir ėmė su šiuo žmogumi aiškintis santykius.

Po šio „aiškinimosi“ miške liko nemažai iššautų iš pistoleto bei medžioklinio šautuvo tūtų. Vėliau jėgeriai tikino pyškinę į dangų bei kojas, bet R.Kinčius tvirtino, kad kulkos zvimbė visai šalia jo ausų.

Patikslinti šias aplinkybes teisme nebepavyko, nes B.Galdikas mirė nesulaukęs bylos nagrinėjimo.

Miške kilo sumaištis. Jaunasis jėgeris paspruko, dingo ir R.Kinčiaus bičiulis, kvietęsis pagalbą.

Garbaus amžiaus B.Galdikas ir kur kas jaunesnis R.Kinčius susikibo. Vyrai ritosi, kol pailso.

Lyg filme, susėdę vienas prieš kitą, pradėjo aiškintis, kas yra kas. Jėgeris patikino, kad yra įgaliotas saugoti medžioklės plotus, o jo varžovas melavo esąs policininkas.

B.Galdikas kyštelėjo ranką į kišenę, bet ištraukė ne pažymėjimą, o peilį, ir vyrai vėl susikibo.

Staiga prie besimušančiųjų prisiartino dar vienas vyras, R.Kinčiaus draugas, ir spyrė B.Galdikui į galvą. Tas neteko sąmonės ir nugriuvo.

Vyrai paskubėjo dingti iš grumtynių vietos.

Grobį paliko prie kapo

Netrukus vienas jų prisiminė miške pametęs laikrodį. Grįžę toje vietoje jie aptiko jėgerio pamestus peilį, žibintuvėlį ir pistoletą. Šiuos daiktus jie pasiėmė, bet pakeliui namo pamatė policininkus ir radinius išmetė.

Bene kitą dieną išmestą mantą jie padėjo prie partizanų kapo miške ir paskambinę pranešė, kur jėgeris gali rasti prarastus daiktus.

Po šio incidento buvo sulaikyti keturi šios istorijos dalyviai. Tyrimo metu įtarimai dviem iš jų atmesti. Tik R.Kinčius ir jo draugas neatsikratė kaltės.

Tiesa, antrasis vyras paspruko į Prancūziją, stojo tarnauti į Prancūzijos užsienio legioną, bet įvykdė nusikaltimą ir buvo įkalintas. Kol neatliks bausmės užsienyje, į Lietuvą jis nebus grąžintas ir teisiamas.

Bausmę atliks savaitgalį

R.Kinčius įrodinėjo, kad susimušė su B.Galdiku ne siekdamas atimti ginklą ir nežinojo, jog ritasi su pareigūnui prilyginamu asmeniu.

Dabar sunku net suvokti, kodėl šio incidento narpliojimas užsitęsė devynerius metus.

Skuodiškis kelis kartus buvo suimtas ir ne vieną dieną praleido areštinėje. Teisme jis tikinio, kad tik dėl to neišvyko dirbti į užsienį, kur turėjo kontraktą, liko nesukūręs šeimos ir neuždirbęs pakankamai pinigų.

Teismas skyrė R.Kinčiui 40 parų arešto. Kadangi nemažai laiko jis jau praleido areštinėje, liko mažesnioji bausmės dalis. Dirbančiam vyrui leista bausmę atlikti per poilsio dienas. Vienas kaltinimas, suėjus senačiai, atmestas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų