Pereiti į pagrindinį turinį

Insultų centre – pacientų sėkmės istorijos

2014-10-28 12:19
Rezultatas: insultą išgyvenęs pacientas jau gali žengti pirmuosius žingsnius.
Rezultatas: insultą išgyvenęs pacientas jau gali žengti pirmuosius žingsnius. / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje jau daugiau nei 9 mėnesius veikiantis integruotas ūminio galvos smegenų insulto diagnostikos ir gydymo centras džiaugiasi pasiektais rezultatais. Profesionalų komanda, pasitelkusi modernius gydymo metodus, į gyvenimą sugrįžti padėjo gausiam būriui Vakarų Lietuvos gyventojų. Minint Pasaulinę insulto dieną, įstaigos medikai dar kartą siekia atkreipti dėmesį į šios ligos rizikos veiksnius bei pirmuosius simptomus.

Skaičiai – bauginantys

Insultų statistika – negailestinga. Kas penkta moteris ir kas šeštas vyras per savo gyvenimą patiria insultą. Kas dvi sekundes pasaulyje vienas žmogus patiria insultą, kas šešias sekundes nuo jo miršta.

Lietuvoje kasmet insultą patiria apie 10 tūkst. žmonių. Skelbiama, kad nuo insulto daugelyje pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje, mirtingumas yra trečioje vietoje po širdies kraujagyslių ir onkologinių ligų.

Patirtas insultas tarp darbingo amžiaus žmonių – pagrindinė neįgalumo priežastis. Statistika byloja, kad iki trečdalio žmonių, patyrusių insultą, neišgyvena, trečdalis lieka neįgalūs, pusės jų neįgalumas yra sunkaus laipsnio, kai reikia nuolatinės globos. Už šių skaičių – realūs žmonių gyvenimai.

Pagrindiniai insulto rizikos faktoriai – arterinė hipertenzija, cukrinis diabetas, rūkymas, nutukimas, netinkamas gyvenimo būdas.

Insultas kiek dažniau paliečia moteris, tačiau ši tendencija aiškinama tuo, kad dailiosios lyties atstovių gyvenimo trukmė yra ilgesnė nei vyrų.

Padeda didžiulė komanda

Nuo šių metų sausio 20 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje pradėjo veikti Insultų centras, kuriame pagalba ištikus ūminiam galvos smegenų insultui teikiama visos Vakarų Lietuvos gyventojams.

Vienas svarbiausių reikalavimų, kuris yra taikomas visiems šalyje veikiantiems Insulto centrams, – pacientas į jį turi būti atgabentas per pirmąsias 3–4 valandas nuo ligos simptomų pradžios.

Tam, kad klasterio veikla būtų efektyvi ir pasiteisintų, per metus turi būti gydoma ne mažiau nei 200 pacientų, kurie patyrė galvos smegenų insultą, o intraveninių trombolizių būtina atlikti ne mažiau nei 16.

Profesionalią pagalbą ūminio insulto ištiktam pacientui Klaipėdos jūrininkų ligoninėje suteikia darni ir didžiulė specialistų komanda: neurologai, invazinės radiologijos specialistai, reanimatologai, reabilitologai, kineziterapeutai, psichologai ir socialiniai darbuotojai.

Būtina ir moderni diagnostikos įranga: kraujagyslių ultragarsinio tyrimo aparatai, angiografai, kompiuterinės tomografijos bei magnetinio rezonanso įranga.

Pasiekti rezultatai – džiugina

Nuo pat Klaipėdos jūrininkų ligoninės atidarymo pradžios veikiantis Neurologijos skyrius gali priimti 30 pacientų. Šio skyriaus vedėjas Robertas Urbutis pasakojo, kad specialistų komandai per ilgus darbo metus teko išgydyti daugybę žmonių, patyrusių galvos smegenų insultą.

Nuo 2014-ųjų pradžios skyriuje jau gydėsi daugiau nei 260 pacientų, sirgusių insultu. Prognozuojama, kad per visus metus šis skaičius turėtų pasiekti apie 350 atvejų.

„Insultų centre taikomas modernus, visame pasaulyje pripažintas ir statistiškai bei klinikiniais tyrimais patvirtintas efektyviausias gydymo būdas – sisteminė arba intraarterinė trombolizė. Šio gydymo metu medikamentais ištirpdomas smegenų kraujagyslėse atsiradęs ar susidaręs trombas. Svarbiausia, kad pacientas atvyktų laiku – per 3–4 valandas nuo pirmųjų simptomų pradžios“, – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Per daugiau nei 9 mėnesius, kai Klaipėdos jūrininkų ligoninėje veikia Insultų centras, jau yra atlikta daugiau nei 100 trombolizių. Daugelis jų pavyko puikiai ir žmonės buvo grąžinti į normalų gyvenimą.

„Yra paskaičiuota, kad pradėjus gydymą iki 1,5 val. nuo insulto pradžios, pasveiksta vienas iš keturių sergančių, nuo 1,5 iki 3 val. – vienas iš devynių, o jei gydymą taikome praėjus 3–4,5 val., pasveiksta tik vienas iš 14 išeminiu insultu sergančių ligonių“, – akcentavo skyriaus vedėjas.

Kaip teigė R.Urbutis, jei trombo nepavyksta ištirpdyti
medikamentais, galimi alternatyvūs gydymo būdai – kraujo krešulys šalinamas mechaninėmis priemonėmis.

„Ši procedūra vadinama mechanine trombektomija. Jos metu trombą bandoma panaikinti specialiais zondais. Per Insultų centro gyvavimo laikotarpį, tai yra šiais metais jau buvo atlikta 10 trombektomijų“, – kalbėjo Neurologijos skyriaus vedėjas.

Simptomai gali būti apgaulingi

„Klaipėdos jūrininkų ligoninėje pasiekti rezultatai yra džiuginantys. Tačiau mūsų tikslas – dar didesnis nuo mirties ar sunkios negalios išgelbėtų pacientų skaičius. Dėl šios priežasties gyventojus raginame sveikai gyventi ir mažinti insulto riziką. Tačiau svarbiausias dalykas – laiku pastebėti simptomus ir kuo skubiau kreiptis į medikus“, – teigė R.Urbutis.

Anot jo, insulto požymių yra nemažai. Pagrindiniai yra šie: ūmai nutirpusi, nusilpusi viena ranka, viena koja, arba pusė kūno, ūmai nusviręs lūpų kampas, sutrikusi kalba, atsiradęs stiprus ūmus galvos svaigimas, ypač jei jį lydi kalbos, vaikščiojimo sutrikimai, dvejinimasis akyse, staigus pusiausvyros sutrikimas, stiprus netikėtai užklupęs galvos skausmas.

„Svarbu žinoti, kad neretai minėti simptomai gali būti ir laikini. Žmogus, rodos, nusiramina, kad negalavimai išnyko ir į medikus nesikreipia. Tačiau maždaug ketvirtadaliui žmonių, kurie patiria praeinančius židininius neurologinius simptomus, per pirmąsias dvi paras įvyksta insultas. Laiku kreipiantis į medikus, nustatomi rizikos faktoriai ir susirgimo galima išvengti“, – sakė R.Urbutis.

Anot jo, net 70 proc. žmonių neatpažįsta pradinių insulto simptomų, o net kas trečias į medikus kreipiasi jau praėjus 24 valandoms nuo jų atsiradimo pradžios.

Centre – viltingi pavyzdžiai

Tačiau Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai džiaugiasi ne viena sėkmės istorija. Spalį jų būta net kelios. Neurologijos skyriaus gydytoja Eglė Martinkutė pasakojo, kad šio mėnesio pradžioje Šilutės rajone gyvenantis 60 metų vyras grįžęs iš darbo pajuto, kad jam nusilpo kairiosios galūnės, sutriko kalba. Nedelsiat buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Vyras į Klaipėdos jūrininkų ligoninės priimamąjį buvo atvežtas per 1,5 valandos nuo pirmųjų simptomų pradžios. Nustačius diagnozę, jam buvo atlikta trombolizė.

„Procedūros rezultatai – puikūs. Vyras jau po kelių dienų galėjo pajudinti ranką ir koją. Tikimės, kad pacientas be didesnių pasekmių galės grįžti į normalų gyvenimą“, – vylėsi medikė.

Panašia sėkmingai pasibaigusia istorija pasidalijo ir Neurologijos skyriaus gydytojas, vyriausiasis neurologas Klaipėdos kraštui Saulius Taroza.

„72 metų amžiaus pacientas iš Gargždų atvyko į vieną parduotuvę Klaipėdoje. Netikėjai vyrui nusilpo kairės pusės galūnės. Laimei, kad aplink buvo žmonių, kurie operatyviai iškvietė greitąją. Atlikę tyrimus nustatėme, kad žmogui įvyko smegenų infarktas. Pacientui gydymas buvo pradėtas per 30 minučių nuo atvykimo ir per 1,5 valandos nuo simptomų pradžios. Dabar jėga kairėse galūnėse jau grįžta“, – sakė S.Taroza.

Po patirto insulto vienoje palatoje jėgas atgaunantys vyriškiai tikino, kad kiekvieną dieną jaučiasi vis geriau – ne tik didėja jų fizinės jėgos, bet ir gerėja nuotaika. Abu vyrai pripažino dėkojantys likimui, kad laiku spėjo atvykti į ligoninę ir pakliuvo į profesionalų rankas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų