Internautai pliekiasi dėl prie prekybos centro pastatytų BMW: pažeidė KET ar ne?

  • Teksto dydis:

Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Reidas“ įkelta dviejų BMW automobilių nuotrauka įtraukė internautus į diskusiją, ar automobiliai pastatyti tinkamai, ar visgi vairuotojams reikėtų pasikartoti Kelių eismo taisykles (KET).

Pasipiktino parkavimu

Aršias internautų diskusijas sukėlė nuotrauka, užfiksuota Klaipėdoje, prie Taikos pr. 64 esančio prekybos centro. Nuotraukoje matyti, kaip du BMW automobiliai pastatyti vietose, primenančiose pėsčiųjų perėją. Taip pat yra ir ištisinė geltona juosta, kuri draudžia palikti automobilius.

„Nu jo. Čia jau nepaeis tas „linijos yra tik orientacinio pobūdžio“ ar „tik kelioms minutėms iki bankomato“. Reikia viešinti tokius su valstybiniais numeriais“, – sakė vienas internautų.

Kiti peikė taip automobilius palikusius vairuotojus, esą jie nežino KET, stato transporto priemones prie geltonos linijos ir parkuojasi tiesiog taip, kaip jiems patogu.

Visgi, internautai nesutarė, ar čia yra KET pažeidimas. Vieni tvirtino, jog BMW nieko nepažeidė, nes nėra kelio ženklų, draudžiančių taip palikti automobilius.

„Gal papasakosi, kokias KET taisykles pažeidžia“, – klausė Povilas.

„Aš kai atvažiuoju į salę ir kai visiškai nėra nei vienos vietos, kur pasistatyti mašiną, irgi čia parkuojuosi. Ir tai nėra draudžiama, ir ne, pas mane ne BMW“, – kitus vairuotojus teisino Anastasija.

Perėja ar ne perėja?

Kiti „Facebook“ naudotojai įrodinėjo, kad toks ženklinimas – nieko vertas, nes tai nėra pėsčiųjų perėja, vadinasi, ir statyti automobilius esą galima.

„Čia net ne perėja. Padaryta zona ten esančių parduotuvių lankytojams, tiesiog „pasikrovimo“ zona“, – sakė vienas komentatorių.

„Ten ne perėja! Nuo kada perėja iki pusės kelio būna?!? Ten pasikrovimo vieta, taigi kas turi ką pasikraut, tas ir stovi“, – antrino Inga.

Čia net ne perėja. Padaryta zona ten esančių parduotuvių lankytojams, tiesiog „pasikrovimo“ zona.

Nėra ženklų – galima statyti?

Visgi kiti vairuotojai aiškino, kad parkavimą čia draudžia ištisinė geltona linija. Tačiau kai kurių šis argumentas neįtikino, esą nėra kelio ženklų, negalioja ir joks ženklinimas.

„Viskas aišku, kad nėra ženklo Nr. 531 (Rezervuota stovėjimo vieta – red. past.), bet kam tada ta geltona linija, ar ji nedraudžia užstatyti?“ – klausė Vytautas.

„O ką reiškia geltona linija? Jau nieko nebereiškia?“ – susidomėjo ir Ramūnas.

„Be ženklo linija bevertė, pvz., nupūs kaimynas geltoną liniją ant bortelio prie savo gėlynų, tai ką iškart nebebus galima statyti? Turi būti ženklas, o savo teritorijoje prekybcentris gali ir visą aikštelę geltonai nudažyt, tai ką niekas nusiparkuos?“ – kontrargumentus dėstė Deividas.

Į diskusiją įsitraukė ir vairavimo entuziastai. Jie įmetė nuotraukas iš KET, kur aiškiai parašyta, jog geltonai ištisinei linijai, kaip ir gatvėje esančiai ištisinei linijai, papildomų ženklų nereikia.

„Prie ko čia ženklai? Prie geltonos linijos sustoti ir stovėti draudžiama. Geltonai linijai 1.4 nereikia jokio ženklo“, – nurodą į KET pridėjo komentatoriai.

Tačiau ne visus tai įtikino ir kai kurie vis tiek laikėsi versijos, kad prie geltonos linijos turi būti ir ženklas – kol jo nėra, taip parkuoti automobilius esą galima.

„Vietose, kur buvo paskirta geltona linija yra atitinkami ženklai (sustoti draudžiama), remonto darbus taip pat kelio darbus žymi kelio ženklai. Tačiau, kur KET taisyklės nustato, kad negalima stovėti, pvz., 5 m prieš/po perėją/įvažiavimą į kiemą. Ten kelio ženklai neprivalomi, nes taisyklės nustatytos KET. Priešingu atveju, savavališkai nubrėžta geltona linija, kuri neturi kelio ženklo arba KET apibrėžimo apie draudimą sustoti ir stovėti, yra niekinės vertės“, – dėstė internautas.

Policijos versija

Panašu, kad dėl parkavimo ties Taikos pr. 64, Klaipėda, pastato jau seniau buvo kreiptasi į policiją. Internautai buvo pasidaliję ir pareigūnų aiškinimu, jog statyti automobilius šioje vietoje nedraudžiama.

„Informuojame, jog automobilių stovėjimo vietos ploto žymėjimas, kuris matosi fotonuotraukoje, nedraudžia visų transporto priemonių stovėjimui ir automobilio pastatymas nurodytoje vietoje administracinės atsakomybės neužtraukia, nes toks žymėjimas nenumatytas KET 3 priede „Kelių ženklinimas ir jo charakteristikos“. Todėl tam, kad automobilių stovėjimo vietos būtų rezervuotos, siūlome įsirengti kelio ženklą Nr. 531 „Rezervuota stovėjimo vieta“.

Pažymime, kad norint įsirengti kelio ženklą, sklypo savininkas ar valdytojas Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybai turi pateikti sklypo priklausomumo dokumentą ir kelio ženklo įrengimo schemą, kurioje būtų nurodyta: koks kelio ženklas ir kurioje vietoje norima jį įrengti“, – rašoma Kelių policijos tarnybos Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio specialistės atsakyme, adresuotame skundo autoriams.

Šiame atsakyme taip pat nurodoma, jog jei nepaisoma įrengto kelio ženklo „Rezervuota stovėjimo vieta“, apie pažeidimus galima pranešti epolicija.lt portale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dyzelinės smirdės

Dyzelinės smirdės portretas
Dyzelinės ishmatos be katalizatoriu be oro pagalviu 50 kartu remontuotos ir smirdančios per 50 metrų jau nekalbant apie bliaunanti kaip ozys puveka varikli kuri turkai vokietijoje supričindalino kaip išmanė

Nu jo

Nu jo portretas
Yra visokiausiu individu ir kiemuose, kiti net ant galines garažo sienos prikabina lenteles, kad stovet negalima, automobilis bus nutempti, kad privati valda ir tt, nors tai yra kiemas, ne garažu teritorija ir nepaiso isvaziavimui ir tuo labiau zenklu nera draudžiamų. Bet atsiranda kiemų valdovai ir visokie isijauciantis i prezidentus kurie nustatinėjama savo sugalvotas taisykles

BMW

BMW portretas
Taip statyti galima,jokio pažeidimo .
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių