Išgąsdino pažaliavusios uostamiesčio gatvės

Gausiai žydinčių augalų žiedadulkės kelia nerimą klaipėdiečiams. Gyventojai mano, gatves nusėjo žali teršalai ir valdžios prašo imtis priemonių.

Dėl žiedadulkėmis nuklotų gatvių, suoliukų, automobilių kilo ir komiškų situacijų. Viena klaipėdietė pamanė, jog tai teršalai.

Moteris kreipėsi į savivaldybę, kad ši imtųsi priemonių ir gelbėtų miestą nuo žalių teršalų. Valdininkams teko gerokai pavargti ir įtikinti klaipėdietę, kad tai ne teršalai, o medžių žiedadulkės.

Pastarosiomis dienomis ypač padaugėjo žmonių, kurie skundžiasi žiedadulkių sukeltais alerginiais susirgimais. Tam įtakos turi sausas oras, saulė.

„Žiedadulkes jaučia net nealergiški žmonės. Oras sunkokas“, – tvirtino Vaikų ligų ir vaikų plaučių ligų specialistė, alergologijos doktorantė Indrė Būtienė.

Pagrindiniai žiedadulkių sukeltos alergijos simptomai – čiaudulys, nosies užgulimas, gali prasidėti sloga, niežti akys. Jos gali sukelti ir bronchinės astmos paūmėjimą. Sergančius odos ligomis gali išberti.

Šiuo metu – žydint medžiams, dažniausiai alergiją sukelia beržas, vėliau - lazdynai, liepos. Vasaros pradžioje pradeda žydėti pievos. Tuomet žmonėms prasideda alergija žolėms. Iš jų dažniausiai žmonės alergiški būna motiejukui. Vasaros pabaigoje žydi piktžolės. Daug žmonių yra alergiški pelynui.

I.Būtienė aiškino, kad skirtingiems žmonėms alergiją sukelia skirtingi augalai. Ją gali iššaukti kiekviena žydinti žolė.

Ji pabrėžė, kad alergija žiedadulkėms gali atsirasti ir tiems žmonėms, kuriems anksčiau jos nebuvo.

„Ne visi gimsta alergiški. Alergija gali atsirasti bet kuriuo gyvenimo momentu. Atsiradus jos simptomams reikia kreiptis į gydytoją“, – tvirtino I.Būtienė.

Patarimai kenčiantiems nuo alergijos žiedadulkėms

Alergeno vengimas – vienas iš gydymo būdų.

Patariama vėdinant kambarius ant langų uždėti tinklelį, medžiagą ar sudrėkinti užuolaidas, kad į patalpą nepatektų žiedadulkės.

Eiti į lauką rekomenduojama anksti ryte, kai dar neįšilę, arba po lietaus, kai nusėdusios žiedadulkės.

Dulkes namuose valyti drėgna šluoste. Rekomenduojama, kad tuo metu nebūtų kambaryje alergiškų žmonių.

Vengti vaikščioti lauke, esant vėjuotam orui.

Neleisti savaitgalių gamtoje, pievose, prie miškų.

Žiedulkėms alergiškiems žmonėms vaistus patariama pradėti vartoti prieš prasidedant medžių žydėjimui. Nelaukti, kada atsiras simptomai.

Vaistus reikia vartoti tol, kol nustos žydėti augalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir pavarot

na ir pavarot portretas
niekada nezaliuodavo gatves tiek ,o dabar pradejo zaliuot,gal dar smarves nera ?

joo

joo portretas
tikrai jau, niekada tokiu nesamoniu nebuvo, o stai dabar jau zaliuoti pradejom... Tinklelius uzsidekim ant langu, kad tersalai maziau patektu ir nebusim apduseeee....:)

BABYTĖ

BABYTĖ portretas
gal vieną kartą prisiminkim tuos "nelaimingus"sovietinius laikus,kai rytais būdavo gatvės laistomos(ar plaunamos)...Žinoma,geriau viską nurašyti ekonominiams sunkumams....Žmogui ten,deja,vietos nėra...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių