Šventosios uosto statyboms trūksta šalies valdžios dėmesio

Įprasta, kad uostai yra statomi nuo molų ir krantinių, tačiau Šventojoje viskas yra atvirkščiai.

Sukrapštė pinigų aikštelei

Palangos savivaldybė taip pat norėtų Šventosios uostą atstatyti taip, kaip tai daro visi – nuo molų ir krantinių. Tam ji neturi pinigų, o Lietuvos valdžia nuo šio uosto tarsi nusiplovė, viską palikusi savivaldai.

Šiomis dienomis paskelbtas konkursas dėl Šventosios uosto automobilių stovėjimo aikštelės statybos. Tam numatyta šiek tiek per 400 tūkst. eurų suma. Tai yra nedidelė pinigų suma, kurią sugeba sukrapštyti savivaldybė.

Dešimčiamilijoninių sumų Šventosios uosto molams įrengti Palangos savivaldybė neturi iš kur paimti. Su viltimi dar vis laukiama, kad gal šalies valdžia suras pinigų kokiame nors Vyriausybės fonde.

Šalies valdžiai jau turėtų būti nesmagu dėl Šventosios uosto, kuris jau ne vieną dešimtmetį yra apleistas auksinės vertės Lietuvos pajūryje, kurio turime labai mažai.

Istorija: prisimenamas ir toks Šventosios uostas, kuriame karaliavo žvejai. Socialinių tinklų nuotr.

Atsinaujinimas Prieplaukos gatvėje

137 vietų automobilių stovėjimo aikštelė Šventosios uoste bus įrengiama 4 847 kv. metrų plote Prieplaukos gatvėje. Pats projektas parengtas jau prieš ketverius metus, tačiau jo vienam iš etapų įvykdyti pinigų atsirado tik dabar.

Šalies valdžiai jau turėtų būti nesmagu dėl Šventosios uosto, kuris jau ne vieną dešimtmetį yra apleistas auksinės vertės Lietuvos pajūryje, kurio turime labai mažai.

Pagal projektuotojų teiginius, ne pati geriausia yra ir į menamą (nes realiai jo nėra) Šventosios uostą vedanti Prieplaukos gatvė. Asfalto būklė prasta, šaligatvio borteliai ištrupėję.

Dalis automobilių stovėjimo aikštelės prie Šventosios uosto buvo įrengta jau seniau. Ji susisietų su naujai planuojama įrengti aikštele.

Nors realiai nėra uosto, vasarą toje vietoje žmonių trauka yra didelė. Tai tik įrodo, kad jei Šventojoje atsirastų uostas, trauka dar išaugtų daugybę kartų, nes žmonės mėgsta lankyti sukultūrintas vietas prie jūros.

Planuojama, kad įrengiama automobilių stovėjimo aikštelė bus su įvažiavimais iš asfalto, o pačios automobilių stovėjimo vietos bus įrengiamos iš betoninių trinkelių.

Jei pavyktų greitai surasti statytojus, aikštelė gali būti įrengta per 5–6 mėnesius.

Prie aikštelės planuojama įrengti naujas želdinių zonas. Siūloma sodinti nedideles dekoratyvines, pavasarį gražiai žydinčias obelis.

Vizija: Šventosios uostas gražiai atrodo tik projektuose. Socialinių tinklų nuotr.

Savivaldai „neįkandami“ etapai

Planuojamas automobilių aikštelės įrengimas yra vienas iš mažiausių viso Šventosios uosto atkūrimo projekto darbų.

Visas Šventosios uosto atkūrimas apima net 6 etapus. Pirmuoju etapu visuose dokumentuose įrašyta uosto molų statyba ir farvaterio gilinimo darbai. Tai daugiausia pinigų reikalaujantys darbai, kurie apima apie 60–70 proc. visos Šventosios uosto atkūrimo sąmatos dalį.

Preliminariai buvo skelbta, kad atkurti Šventosios uostą kainuotų apie 60 mln. eurų. Dabar ta kaina gali būti pasikeitusi, nes uostų statybos darbai, kaip ir kitos statybos, smarkiai brango.

Palangos miesto savivaldybė yra apsibrėžusi įrengti tik automobilių stovėjimo aikšteles ir būtinus uosto inžinerinius tinklus. Iš žuvininkystės fondo lėšų dar įrengta su žvejyba susijusi Šventosios uosto infrastruktūra.

Visa kita, o ypač kas susiję su Šventosios uosto jūrinės dalies įrengimu (molai, vakarinė ir rytinė krantinės, švartavimo įranga, akvatorijos gilinimas), yra už Palangos savivaldybės galimybių ribų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pradėt Šventosios uosto statybas

Pradėt Šventosios uosto statybas  portretas
reikia nuo prokuratūros mobilios grupės sukūrimo. Kuri išsiaiškintų kas kur kaip iki šiol statė ir statys.Viską gerai suskaičiuotų... Tik kad Lietuvoje tokiems dalykams Prokuratūros nėra...Naikint viešojo intereso gynimo skyrius ir FNTT kurie apsoliučiai netiria ir nebaudžia tokių aiškių valstybinių vagių.Bent šioje vietoje biudžetui pinigus sutaupysim

Pinigai į jūrą

Pinigai į jūrą portretas
Pinigai į jūrą. Kai kas nori amžino amžino darbelio. eSTėTė ir eFeNTė gal skirs dėmesio?

Uostas - pinigų plovykla

Uostas - pinigų plovykla portretas
Netiesa, kad Šventosios uosto statyboms trūksta valdžios dėmesio. Netrūksta nei šios valdžios, netrūko nei buvusių valdžių dėmesio: kiek kartų jau "atstatinėtas" uostas, ir kiek kartų baigti darbai?? Gera pinigų plovykla reikalinga bet kuriai valdžiai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių