Įvertino „Grigeo Klaipėda“ padarytą žalą: aplinkosaugininkai pateikė 48 mln. eurų ieškinį

Aplinkos apsaugos departamentas pateikė 48 mln. eurų civilinį ieškinį Kuršių marias nevalytomis nuotekomis teršusiai „Grigeo“ grupės kartono gamybos įmonei „Grigeo Klaipėda“. Ieškinys dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo baudžiamojoje byloje antradienį įteiktas Klaipėdos apygardos prokuratūrai, skelbia departamento vadovė Olga Vėbrienė.

„Priminsiu, kad pirminio 2020 metų kovo mėnesio civilinio ieškinio suma siekė 3,9 mln. eurų. (...)  Žala apskaičiuota griežtai vadovaujantis ikiteisminiame tyrime surinktais ir pateiktais duomenimis ir dokumentais. (...) Byla, neabejoju, bus precedentas“, – feisbuke antradienį rašė ji.  

„Aplinkos apsaugos departamentui ši byla yra tam tikras lūžio taškas. Kartu tai – ir akivaizdus priekaištas, ir įrodymas, kad pokyčiai ateina, net jeigu juos stengiesi aplenkti“, – teigė O. Vėbrienė.

Jos teigimu, aplinkai padaryta žala apskaičiuota pagal šiuo metu galiojančią metodiką, tačiau detaliau ji nekomentavo, kodėl 3,9 mln. eurų siekusi žala išaugo iki 48 mln. eurų.

Olga Vėbrienė / Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

„Visą medžiagą darė mūsų inspektoriai, atliko šį kruopštų ypatingai svarbų darbą ir gavo tokią sumą. Konkrečių detalių pasakyti negaliu, nes šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, bet šiaip ieškinys 20 lapų, ten daug lentelių, daug cheminių formulių“, – LRT radijui antradienį sakė O. Vėbrienė.

Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Gina Skersinskytė BNS sakė, kad ieškinys pateiktas prokuratūros atliekamam ikiteisminiam tyrimui, kurio medžiaga bus perduodama teismui.

„Jie pareiškė ieškinį, kurį perduosime teismui ir jis bus nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla“, – BNS sakė prokurorė. 

Kada byla bus perduota teismui, ji kol kas negalėjo pasakyti.

Gina Skersinskytė / Redakcijos archyvo nuotr.

Sausio pradžioje, praėjus metams nuo „Grigeo Klaipėda“ taršos skandalo, prokurorė  sakė, kad ikiteisminis tyrimas yra finišo tiesiojoje ir byla teismą turėtų pasiekti jau greitai. G. Skersinskytė tuomet teigė, kad už taršą atsakingiems asmenims gali grėsti iki šešerių metų nelaisvės, o „Grigeo Klaipėdai“ gresia iki 5 mln. eurų bauda.

Jos teigimu, kurie įtariamieji keliaus į teismą ir ar tarp jų bus pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis, paaiškės bylą perdavus teismui. Įtariamųjų iš viso yra devyni – aštuoni fiziniai asmenys ir „Grigeo Klaipėda“.

Anksčiau skelbta, kad tarp įtariamųjų yra ir G. Pangonis bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas, dirbantis nuo 2019-ųjų gruodžio.

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo pernai sausį – tuomet prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kuršių marių taršos nevalytomis nuotekomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mazas berniukas

mazas berniukas portretas
Prezidente, kur Jus cia jau nebejuokai, o prieš rinkimus per tv sakek, kad busit geriausias Prezidentas

Monika

Monika portretas
O ar paskaičiavo, kokią žalą patyrė gyventojai? Kvėpavo skleidžiama smarvę, gadindami savo sveikatą, valgė sužvejotą apnuodytą žuvį, maudėsi apnuodytame vandenyje ir kiek žmonių mirė anksčiau laiko. Asmeniškai aš, norėčiau kompensacijos, už sugadintą sveikatą ir patirtą diskomfortą. Suma skirta labai maža čia tik kompensacija gyventojams ir tai nepakaks, o kur dar padarytą žalą gamtai

Jonas

Jonas portretas
O kodel ne miliarda? Klounai...
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių