J. Andruchovyčius: Rusija sėkmingai kuria distopijas

Uostamiestyje prasidėjo XII tarptautinis kultūros festivalis „Inkultūracija“. Įžvalgomis apie šių dienų distopijas bei utopijas Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje dalijosi vienas žymiausių ukrainiečių rašytojų Jurijus Andruchovyčius.

Pirmąją festivalio dieną karūnavo susitikimas su siaubo romano „Moskoviada“ autoriumi J. Andruchovyčiumi, pokalbį kuravo kultūros istorikas Aurimas Švedas.

Pirmojoje pokalbio dalyje A. Švedas apžvelgė šviesaus atminimo filosofo Leonido Donskio urbanistikos ir kūrybos temoms dedikuotas mintis, antroje dalyje pristatytas pernai į lietuvių kalbą išverstas siaubo romanas.

Knygoje fiksuojama, koks vyravo gyvenimas Maskvoje demokratinių permainų metu.

Kelios dešimtys miestiečių galėjo išgirsti, kaip kilo siaubo romano idėja. Rašytojas pasakojo ir apie politinį laiką, kai rašė knygą.

Kalbėdamas apie savo knygą, Ukrainos rašytojas negalėjo nepaliesti ir šių dienų svarbiausios temos, neišreikšti savo pozicijos apie šalies agresorės veiksmus.

Siedamas knygos pristatymą su šių dienų realijomis, J. Andruchovyčius pabrėžė, jog visoje Rusijoje puoselėjama distopija ir represinė struktūra, varžanti žmones, o šiuo metu vykstančiu karu nesantaiką bandoma išplėsti ir kitose teritorijose.

„Rusija sėkmingai kuria distopijas. Nenoriu net ir minutei susimąstyti, kas būtų, jeigu būtų, tačiau jeigu jiems pavyks, jie nesustos“, – pabrėžė rašytojas.

J. Andruchovyčiaus teigimu, nebuvo realizuota nė viena ideali santvarka, todėl dabar dominuoja distopijos, jos esą galingesnės, nes turi diktatorišką prigimtį, kuri ir padeda joms realizuotis.

Diskusija vyko lietuvių ir anglų kalbomis, renginyje rašytojo mintis sklandžiai į lietuvių kalbą vertė Margarita Mačiūnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių