Jau pasipylė vasaros traumos

Išsiilgtoji vasara vilioja patirti kuo daugiau nuotykių. Kartu vasara yra ir karščiausias laikotarpis medikams bei gelbėtojams. Tik šiltajam metų laikui būdingos traumos jau prasidėjo.

Kol kas nelabai aišku, kas šeštadienį atsitiko vyrui, Maciuičiuose nukritusiam į Miniją. Jam prireikė medikų ir gelbėtojų pagalbos.

Žmogus gulėjo ant upės dugno, buvo sąmoningas, vandens toje vietoje buvo viso labo apie 30 cm, bet pakilti ir grįžti į krantą jis negalėjo. Pirminiais duomenimis, vyras tiesiog paslydo ir nugarmėjo nuo skardžio.

Atskubėjo ugniagesiai, paguldė vyrą ant neštuvų, imobilizavo jo kaklą ir nunešė į krantą, ten, kur nelaimėlio jau laukė greitosios medicinos pagalbos automobilis.

Kodėl vyras patyrė traumą, pareigūnai kol kas negali pasakyti.

Žinoma, kad panašios traumos ištinka, kai vasarą upėse ar ežeruose drąsuoliai bando nerti žemyn galva. Jūroje tokių atvejų nebūna daug.

Pati pačiausia iš visų vasaros traumų – traumos, kurias patiria paspirtukininkai ir dviratininkai.

Medikai tikina, kad pastaruoju metu dažniausiai traumos įvyksta nugriuvus nuo elektrinio paspirtuko ar dviračio.

„Pati pačiausia iš visų vasaros traumų – traumos, kurias patiria paspirtukininkai ir dviratininkai. Tai būna sunkūs galvos ir galūnių kaulų lūžiai. Ypač dažnai tai atsitinka, kai važiuojama dviese, tamsesniu paros metu, nelygiu grindiniu, tada verčiamasi, nubrozdinami dideli kūno paviršiai. Neretai nukentėjusieji būna pavartoję alkoholio“, – pasakojo Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vadovą pavaduojanti Nijolė Dambrauskienė.

Pasak jos, kol kas dar nebūta traumų, patirtų vandenyje.

Šiuo metu dažniausiai nelaimės poilsiautojus ištinka dėl neatsargumo aktyviai poilsiaujant.

Netrukus, kai didesni būriai žmonių patrauks prie jūros, kaip ir kasmet, pasipils bėdos dėl alerginių reakcijų įgėlus vabzdžiams. Juk daugelis į pajūrį nešasi saldžių gėrimų, valgo ledus, saldžius vaisius. Visa tai traukia geliančius vabzdžius. Medikai kasmet gelbsti anafilaksinį šoką patyrusius poilsiautojus.

Gydytojai pataria įgeltą galūnę merkti į šaltą vandenį arba šaldyti kitais būdais.

„Jeigu žmogus yra alergiškas, reikia kviestis greitąją. Paprastai itin alergiški žmonės nešiojasi vaistų ir juos nedelsdami susileidžia. Gali atsitikti, kad jam reikia padėti tai padaryti. Pirmučiausia pagalba tokiais atvejais – įgeltą vietą šaldyti. Kiekvienas mūsų turi žinoti, kad vabzdžių nereikia baidyti, tiesiog sustingti ir ramiai sėdėti. Jei nemojuosime rankomis, nebandysime jų užmušti, turėtų nieko blogo neatsitikti“, – patarė N. Dambrauskienė.


Šiame straipsnyje: vasaratraumosmedikaiGelbėtojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Seimūnas

Seimūnas portretas
Primsime įstatymą, atimsime iš baikerių triukšmą, bet jį pridėsime paspirdukams. Mes dirbame dėl jūsų saugumo ir gerbuvio .

Gerai

Gerai portretas
Jei paspirtukai važinės gatvėmis, tai bus ne nubrozdinimai, o bus daug aukų. Jei mes kalbame apie žaliajį kursą, paspirtukai neabejotinai TURI būti ir jie TURI važinėti arba šaligatviuose arba dviračių takuose, tik NE GATVĖSE. Tačiau neabejotina, kad labiausiai pesciuju vaiksciojamose vietose paspirtuku eismas turi vykti tik tam tikroje jos dalyje, pvz nubreziant aiskiai matoma dviraciu taka. Paspirtuku issiuntimas i gatve reiskia kad didele dalis apskritai atsisakys paspirtuku ir vel vazines masinomis ir ters ora.

betvarkė

betvarkė portretas
Bet tai koks atsiprašau, (durnius -ė) Kaune Laisvės alėjoje ir miesto centre pėsčiųjų šaligatviuose padarė dviračių takus? Pirštus "apkapoti" maža už tokią nesąmonę. Norėjo kaip geriau, "ten Vakaruose",o pas mus gavosi, kaip visada. Tegul važinėja gatvėmis, o ten, matysis, kaip bus.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių