Pereiti į pagrindinį turinį

Jauniesiems kūrėjams – nepigus dėmesys

2017-09-29 05:53

Kasmet uostamiestį palieka daugybė jaunų talentingų žmonių. Kai kurie jų jau dabar yra garsūs ir pelnę pripažinimą visame pasaulyje, tačiau nėra žinomi savame mieste. Tam sukurta unikali internetinė platforma, kurioje viešinami klaipėdiečių, gyvenančių ir kuriančių svetur, darbai.

Dažniausiai Klaipėdoje užaugę talentingi žmonės savo mieste neužsilieka ir patraukia savais keliais. Tarp jų – ir muzikantas Dominykas Puzinas bei dizaineris Dastinas Steponėnas.
Dažniausiai Klaipėdoje užaugę talentingi žmonės savo mieste neužsilieka ir patraukia savais keliais. Tarp jų – ir muzikantas Dominykas Puzinas bei dizaineris Dastinas Steponėnas. / Vytauto Petriko ir Dastino Steponėno nuotr.

Idėjai – 33 tūkst. eurų

Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė solidžią sumą projektui, kuriuo siekiama populiarinti jaunųjų kūrėjų iki 29 metų iš Klaipėdos darbus.

Teigiama, kad Klaipėda – pirmoji Lietuvoje, įgyvendinusi unikalią idėją ir sudariusi miesto menininkams galimybę susiburti į vieną platformą ir taip skleisti žinią apie save tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje.

Nuo 2013-ųjų gyvuojantis projektas šiemet įgavo konkretų pavidalą.

Iki metų pabaigos tinklalapyje-platformoje "Klaipėda kuria pasauliui" planuojama pateikti informaciją apie 160 jaunuolių, o ateityje, tikimasi, jų bus dar daugiau.

Šiandien puslapyje jau yra paskelbta maždaug 120 įvairių sričių menininkų.

Tinklalapį administruoja viešoji įstaiga "Pokyčių bendruomenės fondas", o finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

Ambicijos – didelės, todėl specialiai tam 2013–2016 m. buvo skirta 15,3 tūkst. eurų. Per tą laiką pristatyti 35 jaunieji kūrėjai. 16 iš jų – atvykę iš užsienio klaipėdiečiai. Šiemet šiam reikalui prireikė dar 17,7 tūkst. eurų.

"Nesvarbu, kur gyveni"

"Natūralu, kad kievienas miestas nori išlaikyti ryšį su jaunu kūrėju. Paprastai tariant, mūsų tikslas toks ir yra – užmegzti ilgalaikį ryšį su Klaipėdoje brendusiais menininkais, įtraukti juos į miesto raidos procesus. Dalis tų jaunuolių yra pasaulyje gerai žinomi, deja, mūsų bendruomenė juos menkai pažįsta. Juk visai nesvarbu, kur šiuo metu gyveni, svarbu jaustis miesto dalimi. Dėl to atsirado ne tik interneto svetainė, bet ir planuojamas renginių ciklas", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Anot projekto rengėjų, internetinis tinklalapis www.klaipedoskurejai.lt pristatys Klaipėdai ir pasauliui veiklas jaunų žmonių, kilusių iš Klaipėdos, bet šiuo metu kuriančių už miesto ribų.

Internete galima rasti jų biografijas, kūrinių sąrašus, albumus, nuorodas į asmenines, kūrybines svetaines, veiklų anonsus.

Projekte dalyvaujantys bei naujai prisijungiantys kūrėjai gali nemokamai užsiregistruoti ar papildyti savo asmeninį profilį.

"Pokyčių bendruomenės fondo" direktorė Regina Ševelkaitienė aiškino, kad tai nauja patirtis ir miestui, ir šaliai.

"Informaciją apie kūrėjus pradėjome rinkti dar pernai, buvo padarytas didelis darbas, nes pretendentų – neišsemiamos galybės. Mūsų ambicijos – surinkti galbūt net 200 žmonių. Pradėjus kaupti duomenis, mes patys atradome neįtikėtinų dalykų", – tvirtino R.Ševelkaitienė.

Sužavėjo V.Vitkutė

Vieša paslaptis, kad gimę, augę ir studijavę Klaipėdoje talentingi žmonės savo mieste neužsilieka. Baigę mokslus patraukia į kitus Lietuvos miestus arba užsienį.

"Didžioji dalis – ypač po gimnazijų baigimo – išvyksta studijuoti į užsienio šalis ir paprastai apie juos ta informacija dingsta. Nes išvažiuoja dar jauni ir nežinomi, o vėliau pasiekia karjeros aukštumų. Šiuo klausimu dirbame su jais, kad grįžtų į Klaipėdą ir pristatytų savo kūrybą", – aiškino direktorė.

Pasak N.Lendraičio, tai nebus tik duomenų bazė – nuolat plečiama platforma ateityje pravers ir praktikoje.

"Maža to, tiksliai žinosime, kokį potencialą turime. Dabar įvairiuose susitikimuose sakome "jauni žmonės, jauni kūrėjai", bet kiek jų yra – supratimo jokio. Mane asmeniškai sužavėjo Vilija Vitkutė – pasaulinio lygio tarpdisciplininių menų kūrėja vizualistė, gyvenanti Švedijoje. Man jos kūryba buvo atradimas. Tų pavyzdžių yra ir daugiau", – užsidegęs kalbėjo vedėjas.

R.Ševelkaitienės žodžiais, Klaipėda – pirmoji, sukūrusi tokią duomenų bazę.

Šį šeštadienį vyks vienas renginių, kuriame bus pristatoma 12 įvairių sričių menininkų kūryba. Jiems apmokama kelionės, nakvynės, maitinimo išlaidos bei honorarai už jų kūrybos pristatymą.

Dar vienas toks renginys vyks lapkričio 25 d. Iš viso organizatoriai pristatys apie dvidešimt jaunuolių, kilusių iš Klaipėdos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų