Jūros šventę papuoš jubiliejinė Dangės flotilė

  • Teksto dydis:

Vėjo įtemptos burlaivių drobės jau tapo neatsiejamu Jūros šventės atributu ir simboliu, jungiančiu senąsias ir šiandienines žvejiškas ir jūrines tradicijas.

Lietuvos jūrų muziejus šiemet jau 10-tą kartą organizuoja tradicinių ir istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“. Šių metų tema – SIELĄ – JŪRAI!. Laivų kapitonai, įgulos nariai, buriavimo entuziastai vėl kvies pažinti medinį burinį laivyną, saugoti ir puoselėti išskirtines pamario krašto senųjų žvejų tradicijas.

Tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ – unikalus, tęstinis renginys, o šiemet šventę praturtins ir graži sukaktis – Lietuvos jūrų muziejaus kurėnui „SüD 1“ jau – 20 metų!

Kurėnas „SüD.1“ – plaukiojantis Lietuvos jūrų muziejaus eksponatas, tradicinės Kuršių marių plokščiadugnės žvejų burvaltės replika, prieš du dešimtmečius pastatyta muziejaus ekspozicijoje – prie Etnografinės pajūrio žvejo sodybos. Burvaltės špantams ir števeniams pagaminti naudoti natūraliai išlinkę ąžuolų kamienai, dugnas surinktas iš mirkytų pušies tašų, bortai – iš džiovintų ąžuolo lentų. Burvaltės detalės tarpusavyje sujungtos kalvio darbo vinimis ir apkaustais, bortai impregnuoti pušų kelmų natūralia derva. Kurėnas turi šoninius švertus (šliužes), keturias poras špantų (vitinių), priekyje ir gale dengtas patalpas (paragę ir pastūrę). Didysis stiebas pritvirtintas prie tvirto bimso (mastbankio). Burvaltės viduje (rūme) apie pusmetrį nuo dugno sudėtos denio lentos (šatiliai, tiliaudos). Ant dviejų stiebų keliamos didžioji ir mažoji burės, nuo forštevenio (rago) – trikampė raginė burė. Ant stiebo iškelta vėtrungė. Šis kurėnas priklauso mažųjų kurėnų (bradinių valčių) šprintiniu takelažu tipui. Pavadinimas „SüD 1“ rodo, kad tai pirmasis pastatytas Kopgalio (Süderspitze) kaime kurėnas.

– Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas turi plaukti, – sako prie laivo vairo stojęs istorikas Lietuvos jūrų muziejaus vyr. fondų saugotojas-direktoriaus pavaduotojas Romualdas Adomavičius, taip pakeitęs prieš dvejus metus tragiškai žuvusį tėvą – kurėno kapitoną Romaldą Adomavičių. – Geriausias kurėno kapitono atminimas, įamžinimas – jo darbų tąsa: į Dangę ir vėl suplauks kurėnai, jie varžysis, dalyvaus regatose mariose, bus rengiamos parodos, leidiniai apie tradicinius, istorinius laivus.

– Romaldui Adomavičiui, kaip istorikui, kaip jūrinio paveldo puoselėtojui ir žinovui, nebuvo lygių, – teigia Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė. – Jis buvo tas ekspertas, galėjo konsultantuoti ir apie laivus, ir apie žmonės, kurie plaukiojo tais laivais. Ir netgi apie emocinį, dvasinį tu žmonių pasaulį, nes jam buvo labai svarbu, ką jautė jūrininkai ir ką turi jausti jūrininkai. Tai yra, drąsa, galbūt kartais ir nepamatuota, jūreiviškos garbės jausmas ir, aišku, suvokimas, kad tu prieš jūrą nepakovosi. Bet gali su ja susidraugauti. Todėl tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ visada išliks dedikuotas Romualdui, šviesaus atminimo kapitonui“.

Tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ – liepos 23-25 d.

Liepos 23 diena (penktadienis)

19 val. ǀ Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ sutiktuvės ir pasveikinimas Dangėje. Tema – „Sielą – jūrai!“;

20–21 val. ǀ Pasiilgto miesto tradicinio medinio burinio laivyno herojų istorijos ir laivų lankymas.

Liepos 24 diena (šeštadienis)

17 val. ǀ Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ įgulų pristatymas – „Bures – vėjui!“. Danės krantinėje, prie „Žvejo“ skulptūros;

17.30 val. ǀ Parodos „Lietuvos jūrų muziejaus kurėnui „SüD 1“ – 20!“ atidarymas prie „Žvejo“ skulptūros;

19 val. ǀ Tradicinių istorinių „Dangės flotilės“ laivų paradas tarp Biržos ir Pilies tiltų;

23 val. Naktinis tradicinių istorinių „Dangės flotilės“ laivų paradas „Vėjo genami“ tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Liepos 25 diena (sekmadienis)

9 val. ǀ Tradicinių istorinių laivų parado „Dangės flotilės“ laivų išlydėtuvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių