Prieš Jūros šventę Klaipėda sulaukė pinigų kaulytojų

Didžiajai metų šventei besiruošianti Klaipėda jau sulaukė pinigų kaulytojų. Tamsaus gymio vyrai sukinėjasi prie didžiųjų miesto prekybos centrų. Jie – ne vieninteliai šiomis dienomis pinigų iš klaipėdiečių prašantys asmenys. Elgetauja tvarkingas pagyvenęs vyras ir būrelis vaikų.

Iš lėkščių čiupdavo maistą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas teigė, kad pastaruoju metu Klaipėda apsivalė nuo benamių elgetų.

"Nebėra tokių asmenų, kaip prieš kelerius metus, kurie terorizuodavo miesto svečius senamiestyje, lauko kavinėse kone iš lėkščių griebdavo maistą. Tai būdavo asocialūs asmenys, dažniausiai – neblaivūs. Šiemet nusiskundimų dėl panašaus elgesio negavome. Nebuvo skundų ir dėl pinigų prašinėjančių vaikų", – tikino V.Zubauskas.

Miesto centre nebematyti ir neįgaliojo vežimėliu važinėjusio benamio, kuris šiurpindavo, kai, ką tik prašęs išmaldos, po akimirkos išvirsdavo iš vežimėlio, apsidergdavo ir užmigdavo priešais viešbutį ar parduotuvę.

Prašo pinigų ir parašo

Tačiau šios savaitės viduryje į Klaipėdą jau atvažiavo čigonais vadinamų žmonių grupė.

Ar jie tikrai yra romų tautybės, nežinia. Tiesiog taip pasirodė antradienį policijai apie juos pranešusiems žmonėms.

Skambinusieji pasakojo, kad keli tamsaus gymio vyrai sukinėjasi prie pietinėje miesto pusėje veikiančio didelio prekybos centro.

Jie prašo pasirašyti po kažkokiais raštais ir reikalauja pinigų.

Kol kas policininkams su šiais asmenimis pasikalbėti nepavyko.

Prisimenant ankstesnių metų patirtį, galima spėti, kad šie kompanionai pasiliks Klaipėdoje dar kelias dienas ir savaitgalį bandys pelnytis Jūros šventės šurmulyje.

Jau ne kartą buvo, kad keliomis mašinomis atvykę į uostamiestį svetimšaliai pasiskirstydavo vaidmenimis.

Moterys vaidindavo luošas ir melsdavo išmaldos, vyrai bandydavo įbrukti menkos vertės daiktus, pateikdami juos, kaip garsių prekės ženklų gaminius.

Vyras, kuris 2019 metais Klaipėdoje su bendrininkėmis elgetavo Klaipėdoje Jūros šventės metu, šios savaitės viduryje pinigų prašė ir Palangoje.

Suktybė: ne vienas klaipėdietis tikėjo, kad iš romų pigiai nusipirko brangų daiktą. Tomo Raginos nuotr.

Šie asmenys bando kaulyti pinigų ir mistiškoms vaikų centrų statyboms. Prieš kelerius metus tokios tamsaus gymio atvykėlės vaidino turinčias klausos negalią, brukdavo lapus su nesuprantamu tekstu, prašydamos pasirašyti, o po to įkyriai ir primygtinai – paaukoti pinigų.

Pernai pareigūnai norėjo pakalbinti šiuos tamsiagymius atvykėlius, bet šie pareikalavo vertėjo. Pareigūnai pasikvietė Klaipėdoje gyvenančius romus ir paprašė jų pagalbos.

Paaiškėjo, kad lyg ir tos pačios tautos atstovai sunkiai tegalėjo susikalbėti.

Policininkai tada suko galvas, gal skirtingose šalyse gyvenantys romai kalba skirtingomis tarmėmis, todėl vieni kitų beveik nesupranta.

Norėjo euro vandeniui

Būna, kad žmonėms sutrinka psichika ir jiems atrodo, jog būtina elgetauti. Juk kažkokia priežastis yra, kad ten vaikšto ir prašo pinigų.

Klaipėdoje jau seniai bebuvo matyti elgetaujančių vaikų. Dažniausiai tai būdavo vasarą iš kitų Lietuvos vietovių atsibastę, nuo tėvų ar iš vaikų globos namų pabėgę nepilnamečiai.

Tačiau atostogaujantys klaipėdiečiai prieš savaitę ar daugiau susidūrė su būreliu berniūkščių, bandančių išpešti iš nepažįstamų žmonių eurą ar du.

Viename didžiausių miesto prekybos centrų vaikštinėjo penki šeši berniukai. Jiems gali būti nuo septynerių iki devynerių metų. Su jais po prekybos centrą bastosi gerokai aukštesnis ir vyresnis paauglys.

Vienas vaikų prie pietaujančių kavinėje žmonių priėjęs graudeno, kad per karščius labai nori atsigerti, bet esą lyg tyčia pametė eurą ir negali nusipirkti vandens. Atokiau stovėjo vyresnis vaikinas ir stebėjo, kaip sekasi berniukui.

Vaikas kalbėjo lietuviškai, bet buvo nesunku suprasti, kad iš tiesų yra rusakalbis. Pakalbintas jo kalba jis tapo dar guvesnis ir aiškino, kaip labai ištroško.

Klausinėjamas, kur jo tėvai, sakė, kad jie – namie. Paprašytas paaiškinti, iš kur jis pats yra, trumpai mestelėjo – iš šito miesto.

Ne iš Klaipėdos, Mokyklos gatvės, "Rybporto" ar kito miesto mikrorajono, kaip klaipėdiečiai yra įpratę kalbėti, o "iš šito miesto".

Panašu, kad berniukas Klaipėdos vardą sunkai prisimena. Tai verčia spėlioti – gal jis gyvena uostamiestyje neseniai arba čia tik vasaroja.

Supratęs, kad ilgai apie tėvus klausinėjantys suaugusieji pinigų neduos, vaikas suskubo šalin.

Virginijus Zubauskas: gal žmogui tikrai bėda, kad pinigų prašo. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gali būti išnaudojami

Tuo pat metu tarp staliukų prekybos centro kavinėje šmirinėjo dar vienas berniukas, gerokai mažesnio ūgio, kiek tamsesnio gymio, gal šešerių ar septynerių metų amžiaus.

Abu berniukai tvarkingi, švariai aprengti, nepanašūs į pabėgusius iš namų.

Po akimirkos šie du vaikai prisijungė prie savo draugų ir kartu su vyresniu paaugliu patraukė tolyn.

Vienas šių berniukų parduotuvės koridoriuje mandagiai pasisveikino su apsaugininku, bet vyras į jį net nepasuko galvos.

Galima spėti, kad vyresnis vaikinas subūrė galbūt Klaipėdoje pas giminaičius atostogaujančius kiemo vaikus ir sugalvojo "verslo planą" kaip prasimanyti pinigų.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Roma Kryževičienė patikino, kad už elgetavimą atsakomybėn patraukti galima tik vyresnius nei 16 metų asmenis.

Todėl Prevencijos skyriaus pareigūnai patikrins pateiktą informaciją ir nustatę elgetaujančius vaikus šiuo klausimu bendraus su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojais.

Beldžia į mašinų langus

Neseniai Klaipėdoje elgetauti pradėjo iki tol nematytas vyras.

Jis stoviniuoja plačioje, šešių eismo juostų gatvėje ties skiriamąja juosta. Jis laukia, kada P.Lideikio gatvėje, prie sankryžos su Herkaus Manto gatve, išsirikiuos nuo jūros grįžtančių automobilių eilė.

Bausti elgetaujančių žmonių kaip ir neturime už ką.

Vyras paprastai būna tvarkingai apsirengęs, jo rūbai – švarūs, o elgesys – ne įžūlus.

Žmogus atrodo garbaus amžiaus, nors tikrąjį jo amžių nustatyti sunku, jį gerokai sendina ilga, žila barzda. Kartą klaipėdiečiai atkreipė dėmesį, kad jis vilkėjo sovietmečio milicininko uniformą primenančiais marškiniais.

Pamačiusiems šį žmogų ilgai neteko galvoti, ko nori šis į viduriniąja eismo juosta važiuojančių mašinų vairuotojo langą beldžiantis vyras. Mat rankoje paprastai jis laiko skardinę. Akivaizdu – prašo pinigų.

Galima spėti, kad vyras nėra benamis, jis gali gyventi kažkur Miško kvartale ar jo apylinkėse. Kitose miesto vietose šis žmogus nebuvo pastebėtas.

Baimindamiesi dėl eismo saugumo keli žmonės pranešė policijai apie elgetaujantį judrioje gatvėje asmenį. Bet, kai pareigūnai atvažiavo į nurodytą vietą, jo neberado.

Žada pasirūpinti pagalba

"Kol kas pasikalbėti su juo nepavyko. Tikiu, kad policininkams dar pasiseks jį pakalbinti. Gal žmogui tikrai bėda, jog pinigų prašo. Būna, kad žmonėms sutrinka psichika ir jiems atrodo, jog būtina elgetauti. Juk kažkokia priežastis yra, kad ten vaikšto ir prašo pinigų. Tikra tiesa, jis nėra įkyrus ir elgiasi mandagiai. Pamenu kitus panašiai besielgusius asmenis, kurie taip trenkdavo kumščiu į automobilio langą arba stogą, kad, rodėsi, skardas įlenks", – svarstė V.Zubauskas.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vadovas Linas Lapinskas paaiškino: Miesto tvarkymo ir švaros taisyklės numato, jog elgetauti Klaipėdoje draudžiama tik senamiestyje.

Tiesa, duoti išmaldą pinigais draudžiama visame mieste.

L.Lapinskas teigė, kad šiemet jo skyriaus darbuotojai sulaukė tik vieno pranešimo apie elgetaujantį asmenį.

"Bausti elgetaujančių žmonių kaip ir neturime už ką. Pasiklaustume, kas žmogui atsitiko, kokios problemos privertė ištiesti ranką išmaldai. Galbūt žmogui reikia pagalbos, galėtume žinias apie jį perduoti Socialinės rūpybos skyriui", – paaiškino L.Lapinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėda 1

Klaipėda 1 portretas
Mašinos: Rumunijos numeriai: VW Caravella- SB99CDN ir Seat Alahama- SB14JFW Lenkijos numeriai: BMW 530- PO1RR27 ir Škoda Octavia- KR9LJ78. Visos stovi Taikos pr. tarp 7 ir 9 namų.

to Oho

to Oho portretas
Taigi atvažiavę yra Europos piliečiai! Jų liesti negalima - tuoj prisistatys žmogaus teisių gynėjai o gal net pats žydras Raskevičius su seimo žmogaus teisių gynimo komitetu. Ir imsis sankcijų :D)

Anonimas

Anonimas portretas
Nesuprantu kokia problema neduokite ir žinodami kad negaus neis kaulyti. BET dauguma žmoniu tai gailestingi ypač vaikams ir invalidams tuo ir naudojasi.Nereikia duoti nes jūsų gailestingumas tai tik paikina.LIETUVOJE yra socialines tarnybos kurios geriau ar blogiau bet tikrai padėda ivairiems bedžiams.NEPRAEIKITE pro šali numesdami kelis centus o skambykit i policija ar i soc. tarnybas.kad jos greitai apvalytu gatves.Tarnybos isiaiškins ar tai tikrai bedžius ir jam tures padėti,ar tai jau profesionalus valkata kuris naudojasi mūsų gailestingumu. RAŠAU kad geriau neduodi bet dažnai duodu nes kažkodel galvoje sukasi durna mintis,kad gal ir man teks prašyti ištiesus ranka.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių