Pereiti į pagrindinį turinį

Jūros šventėje – daug laivų ir žuvų

2012-07-26 05:00
Jūros šventėje – daug laivų ir žuvų
Jūros šventėje – daug laivų ir žuvų / Vytauto Petriko nuotr.

Jūros šventės renginiai įsisiūbuos jau šį savaitgalį. Jų startą su Žvejo kiemo švente paskelbs Lietuvos jūrų muziejus. Šių metų fiesta žada išskirtinį istorinių laivų pasirodymą ir daugybę renginių prie vandens.

Šventę pradės muziejus

„Rengiame kone atskirą jūros šventę“, – pristatydama renginius pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Visi jie bus apie jūrą, laivus, žmones, kurie gyvena ir dirba prie jūros. Savo programą muziejus pradeda jau nuo šio penktadienio.

„Esame konservatyvūs ir laikomės tos tradicijos, kad jūros šventė turi vykti paskutinį liepos savaitgalį. Pradėsime ją keistos parodos “Lietuviškai skambančios kriauklės„ atidarymu. Šios kriauklės yra pavadintos žymių Lietuvos žmonių vardais“, – sakė O.Žalienė.

Renginyje laukiama europarlamentaro Vytauto Landsbergio. Viena kriauklė pavadinta ir jo pavarde. Svečias sutiko dalyvauti ne tik atidaryme, bet ir pasikalbėti su visuomene, ką jam reiškia jūra.

„Žuvys išgalvojo giesmes“

Šį šeštadienį prasidėsianti Žvejo kiemo šventė „Žuvys išgalvojo giesmes“ vyks jau 8 kartą.

Šių metų moto – mįslė „Negyvas gyvą tysia“, skirta žvejybai pačiomis įvairiausiomis priemonėmis.

Šventėje bus galimybė išgirsti paskaitas apie žvejybą – „Akademijoje po obelimi“. Lankytojai turės galimybę nusipinti bučiuką, išmokti megzti tinklą, nudailinti vėtrungę. Bus demonstruojamas gintaro gaudymo būdas specialia senovine įranga.

Laukia ir kulinarinio paveldo staigmenos – bus galima paragauti Žvejo sodybos rūkykloje išrūkytų žuvų, čia pat išvirtos žuvienės ir muziejaus ožkos Simutės pieno bei sūrio.

Šventės dalyvius linksmins šeši folkloriniai ansambliai.

Renginiai vandenyje ir prie vandens

Kitą savaitgalį, rugpjūčio 3 d. Danės upėje iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Vokietijos susiburs istorinių laivų flotilė. Dėl jų parado nuo 20 iki 22 valandos bus pakeltas Pilies tiltas. Kitą dieną laivai rungsis istorinėje regatoje nuo Smiltynės kurhauzo iki Kopgalio.

Taip pat vyks Kuršių marių regata, Danėje varžysis kanojų ir akademinių valčių irkluotojai. Uosto direkcija organizuoja „valčių-drakonų“ varžybas.

Mariose plaukios muzikinis keltas, bus rengiamos ir mokamos iškylos į jūrą.

Rugpjūčio 3 d. 17 val. pro Atgimimo aikštę į Kruizinių laivų terminalą atžygiuos 23 jūrinių kompanijų eisena. Terminale vyks iškilminga Metų jūrininko ir geriausių kranto darbuotojų apdovanojimo ceremonija.

Žuvusiųjų pagerbimas

Šventės metu tradiciškai bus pagerbti ir žuvusieji jūroje. Šeštadienį, rugpjūčio 4 d. rengiama vainikų nuleidimo į vandenį ceremonija. Žmones plukdys 12 laivelių, oficialios delegacijos plauks laivais „Žemaitis“ ir „Šakiai“. Norintiesiems plaukti į jūrą Kruizinių laivų terminale nurodoma rinktis 11 val. Vainikų nuleidimas jūroje planuojamas 12 val.

Tą patį šeštadienį nuo 12 iki 16 valandos Tiltų gatvėje klaipėdiečiams bei miesto svečiams Žvejų asociacija dalys nemokamą žuvienę ir jūros žuvis.

Šiemet prie skulptūros „Albatrosas“ Smiltynėje bus pagerbti negrįžusieji iš jūros. Čia laukiama atvykstant ir šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų