Pereiti į pagrindinį turinį

Jūros šventės dalyviai užkrėsti salmonelėmis

2009-08-11 10:11
Jūros šventės dalyviai užkrėsti salmonelėmis
Jūros šventės dalyviai užkrėsti salmonelėmis / V.Liaudanskio nuotr.

Lauko kavinėje valgę ir sunegalavę Jūros šventės dalyviai užkrėsti salmonelėmis. Pastarųjų aptikta ne tik spirguose, kuriais buvo pagardinti žirniai, bet ir cepelinuose.

Tyrimas dar nebaigtas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ištyrė maisto produktus, kuriais Jūros šventės metu buvo prekiaujama Danės skvere įsikūrusioje lauko kavinėje, priklausančioje įmonei „Bernelių smuklė“.

Nustatyta, kad cepelinai ir spirgučių padažas buvo užkrėsti salmonelėmis. Dėl to šiuos patiekalus valgę šventės dalyviai patyrė rimtų sveikatos problemų.

„Produktai ištirti, bet tyrimas nebaigtas“, – tvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

Anot jos, reikia sulaukti Kauno miesto tarnybos, kuri iš įstaigos „Bernelių smuklė“ paėmė nuoplovų mėginius ir išsiuntė bakteriologiškai išsitirti darbuotojus, tyrimų rezultatų. Šie tarnybą pasieks šiandien.

„Aiškinsimės, kas turi atsakyti. Dabar galime tik pasakyti, kad maistas buvo užkrėstas. Pagal reikalavimus atsako įmonė, kuri tiekia maistą vartotojams“, – pabrėžė A.Načienė.

Nepaisė reikalavimų

Gydytoja spėjo, kad salmonelės ant maisto galėjo patekti esant kryžminei ar antrinei taršai.

Gali būti, jog maistas buvo užkrėstas ne pačioje įstaigoje, kur buvo gaminamas, o pervežant ar lauko kavinėje, kur buvo šildomas, nuo taros ar neplautų darbuotojų rankų.

„Akivaizdu, kad salmonelės turėjo geras sąlygas daugintis. Buvo karšta diena. Todėl žmonės taip sunkiai susirgo. Jei patiekalai būtų laikomi 6 laipsnių temperatūroje, kaip reikalaujama, tai jų nebūtų tiek prisidauginę. Buvo pažeisti ir higienos reikalavimai. Jei viskas būtų švariai gaminta, kryžminės taršos nebūtų“, – tvirtino A.Načienė.

Sunegalavusių atsirado daugiau

Naujausiais Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, dėl negalavimų kreipėsi 60 žmonių, kurie tvirtino valgę minėtoje lauko kavinėje. Aštuoniems jų nustatytas ligos sukėlėjas – salmonelės.

Nukentėjusieji iš visos Lietuvos kreipėsi pagalbos visą savaitę po Jūros šventės. Daugiausia pirmosiomis dienomis. Užsikrėtusiuosius kankino pilvo skausmai, pykinimas, pakilusi kūno temperatūra, viduriavimas. Penki žmonės buvo paguldyti į reanimaciją. Tarp užsikrėtusiųjų buvo du vienerių ir šešiolikos metų amžiaus vaikai, keturios nėščios moterys.

„Šiandien naujų skundų nebegavome, tačiau gali būti, kad iš kitų miestų jie ateis po kelių dienų“, – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Ina Kuznecova.

Pasak A.Načienės, nukentėję vartotojai turi teisę reikalauti žalos atlyginimo iš paslaugos teikėjo.

„Pasibaigus tyrimui, medžiagą atiduosime Vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri tokiais atvejais kreipiasi į teismą. Šis skiria nuobaudą. Nukentėjusieji gali reikalauti žalos atlyginimo. Jei įmonės nesutinka, tada vartotojas turi teisę kreiptis į teismą“, – aiškino A.Načienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų