Pereiti į pagrindinį turinį

Jūros šventės pagirios – mirtinos

2012-08-06 05:00
Jūros šventės pagirios     – mirtinos
Jūros šventės pagirios – mirtinos / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Net penkias dienas trukę Klaipėdos jubiliejaus ir Jūros šventės renginiai į uostamiestį priviliojo šimtus tūkstančių svečių. Vieni jų linksminosi gausybėje renginių, kiti laiką leido areštinėje. Dviem poilsiautojams šventė baigėsi mirtimi.

Kainavo milijoną litų

122 – tiek renginių uostamiestyje buvo suplanuota ir įvyko per penkias šventės dienas. Kur kas sunkiau suskaičiuoti, kiek žmonių juos išvydo.

Jūros šventė kasmet privilioja minias žmonių, tačiau šiemet jų buvo dar daugiau. „Sunku pasakyti, kiek žmonių savaitgalį apsilankė Klaipėdoje, tačiau jų tikrai buvo keli šimtai tūkstančių“, – teigė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Jubiliejinius renginius ir Jūros šventę organizavusios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Remigijus Mockus paminėjo panašų šventės dalyvių skaičių. „Prieš kelerius metus buvo atlikta apklausa, kuri parodė, kad Jūros šventėje dalyvauja 97 proc. klaipėdiečių. Dar priskaičiuokime pas juos atvykstančius artimuosius ir tikrai per šias kelias dienas mieste šventė apie 400–500 tūkst. žmonių“, – skaičiavo R.Mockus.

Paklaustas, ar šventė pavyko, jis užtikrintai atsakė teigiamai. „Apsilankiau beveik visuose renginiuose ir svarbiausia, kad visuose buvo žmonių. Manau, kad šventės svečiai sugebėjo paimti viską, ką mes pasiūlėme“, – teigė R.Mockus.

Surengti Jūros šventę Klaipėdai kainavo apie milijoną litų – 650 tūkst. litų skirta iš miesto biudžeto, o apie 300 tūkst. litų paaukojo rėmėjai.

Renginiai – visiems skoniams

Klaipėda savaitgalį išties ūžė. Nors šventės renginiai vyko keliose miesto vietose, nė viename jų netrūko žmonių.

Jaunimas šėlo Manto Jankavičiaus koncerte, žmonės traukė į Teatro aikštę stebėti atnaujintos roko operos „Eglė žalčių karalienė“. Kruizinių laivų terminale šventės svečiai linksminosi kartu su grupe „Rondo“ ir Kauno rajono Božole choru, Atgimimo aikštėje susirinkusiuosius į jaunystės laikus nukėlė Aleksas Lemanas. Jūros šventę vainikavo grupės „Skylė“ koncertas ir fejerverkas bei sekmadienį nuvilnijusi „Jaunoji džiazo banga“ – sveikinimus dainomis Klaipėdai skyrė 760 vaikų.

Jūros šventėje netrūko ir jautrių tradicinių ceremonijų – buvo pagerbta žuvusi laivo „Linkuva“ įgula, pirmasis Lietuvos kapitonas Liudvikas Stulpinas, jūroje nuleisti vainikai iš jos negrįžusiesiems.

„Manau, kad šventė tikrai buvo graži“, – reziumavo R.Mockus.

Kraujo buvo mažiau

Ar tokia pat prisiminimuose ji liks ir šventės dalyviams?

Naktį į šeštadienį į pareigūnus kreipėsi trys piliečiai, nukentėję nuo kišenvagių.

Per dvi savaitgalio naktis į Klaipėdos policijos komisariatus pristatyti 79 asmenys iš Jūros šventės renginių. Tarp sulaikytųjų – 13 nepilnamečių.

Dažniausias nusižengimas – alkoholio vartojimas viešoje vietoje, smulkus chuliganizmas, pasipriešinimas policijos pareigūnams.

Du asmenys naktį į sekmadienį skambino policijos budėtojams ir pranešė, kad neteko telefonų, tačiau vėliau į komisariatus parašyti pareiškimų neatvyko.

„Išvengėme tragiškų atsitikimų, o tai ir yra geriausia. Pernykštė Jūros šventė buvo kruvinesnė“, – konstatavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Nuskendo du žmonės

Tačiau mieste neišvengta ir tragedijų. Šeštadienį uostamiesčio gelbėtojai prisimena lyg košmarą. „Po Jūros šventės vakarinių renginių, matyt, daugelis traukė atsigaivinti į paplūdimį. Žmonės nepaisė įspėjimų, kad jūra audringa, kad joje pavojinga, o maudytis draudžiama, todėl nelaimių neišvengėme“, – teigė Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

Šeštadienį po vidurdienio nelaimė įvyko paplūdimyje Smiltynėje, ties Naująja perkėla. 1968 m. gimęs panevėžietis žengė į jūrą, bangos jį tempė tolyn, vyras pateko į duobę. Gelbėtojai skenduolį ištraukė į krantą, gaivino, tai darė ir atvykę greitosios pagalbos medikai, tačiau poilsiautojo gyvybės išsaugoti nebepavyko.

Dar viena auka, kurią pasiėmė jūra – dvidešimtmetis vilnietis. Jis su kompanija neįgaliųjų paplūdimyje išsimaudyti nusprendė šeštadienį apie 5 val. ryto, kai gelbėtojai nebudi. Jaunuolio narsa baigėsi tragedija, nes iš banguotos jūros jo niekas nesugebėjo ištraukti. Vaikino kūnas nerastas iki šiol.

Šeštadienį gelbėtojams iš jūros teko traukti keliolika skendusių žmonių.

Šiukšles graibė iš vandens

Darbo netrūko ne tik žmonių saugumu besirūpinusioms tarnyboms. Per naktis plušo ir miesto valytojai, konstatavę, kad Jūros šventės svečiai ypatinga kultūra nepasižymi.

Valytojai darbą savaitgalį pradėdavo paryčiais – apie 3.30 val. „Darbo tikrai turėjome daug. Dirbo visi mūsų darbuotojai, kad tik išvalytume miestą“, – neslėpė Klaipėdos švara besirūpinančios bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ vadovas Gediminas Valašinas.

Jo teigimu, miesto centre, senamiestyje tikrai pakako šiukšlių dėžių ir konteinerių, tačiau didžioji dalis žmonių šiukšles metė tiesiog po kojomis.

Valytojams nuo skardinių, plastikinių stiklinių ir greito maisto pakuočių teko vaduoti ne tik miesto gatves ir aikštes, bet ir Danės upę, Jono kalnelio kanalą.

„Daug žmonių, daug ir šiukšlių“, – konstatavo G.Valašinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų