Jūrų kadetų mokykla – jau kitąmet?

Gavus Švietimo ir mokslo ministerijos pritarimą, Jūrų kadetų mokykla veiks Klaipėdos laivininkų mokyklos bazėje. Gali būti, kad jūrinį elitą ugdysianti įstaiga darbą pradės jau kitą rugsėjį.

Tokios mokyklos įkūrimas numatytas Klaipėdos bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos plane.

Kad uostamiesčiui ši įstaiga reikalinga, beveik neabejojama. Šiuo metu vyksta diskusija tarp miesto ir ministerijos atstovų.

Planuojama, kad mokykla galėtų kurtis Klaipėdos laivininkų mokykloje. Ją vaikai lankytų nuo penktos iki dvyliktos klasės. Mokytis galėtų ne tik miesto, regiono, bet visos Lietuvos gyventojai.

"Vasarą miestas kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją išreikšdamas norą steigti Jūrų kadetų mokyklą. Tada mums buvo liepta pasiruošti – tiek koncepcijos, tiek finansiniais klausimais", – teigė Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Praėjusią savaitę įvyko dar viena diskusija su ministerijos, Laivininkų mokyklos, savivaldybės, jūrinės bendruomenės atstovais.

"Ministerija neprieštarauja, kad Laivininkų mokyklos bazėje tokia mokykla atsirastų. Bet kyla nemažai klausimų dėl teisinių dalykų. Bus sudaryta tarpžinybinė darbo grupė, kuri koordinuos visus veiksmus. Tai bus elitinė mokykla, kuri propaguos Lietuvą kaip jūrinę valstybę", – užsiminė vicemerė.

Bus atliekama apklausa ir aiškinamasi, kiek preliminariai būtų norinčiųjų lankyti šią mokyklą. Be vidurinio, joje numatomas ir profesinis mokymas.

"Nes elito ugdymas prasideda nuo paprastų darbų. Kad žmonės mokėtų plauti palubes, žinotų, ką reiškia jūros liga. O vėliau jaunuoliams atsivertų galimybės toliau studijuoti karinėse struktūrose, aukštosiose jūreivystės mokyklose", – aiškino J.Simonavičiūtė.

Kadetų ugdymo pagrindas yra Jungtinės Karalystės karo laivyno berniukų brigados sukurta ir tarptautinės jūrų kadetų praktikos pakoreguota ugdymo filosofija.

Jos pagrindu derinamas bendrasis ugdymas ir ikiprofesinis jūreivystės, laivininkystės disciplinų mokymas.

Būtent tokiomis vertybėmis besiremianti įstaiga turėtų atsirasti ir Klaipėdoje.

Pasiteiravus, ar ir Klaipėdoje Jūrų kadetų mokykloje mokytųsi tik berniukai, vicemerė tiksliai atsakyti negalėjo.

"Tikiu, kad nebus pažeistos moterų teisės. Šiaip ar taip, jūrines profesijas dažniau renkasi vyrai", – šyptelėjo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiaip

Šiaip portretas
tuo apie ką čia šnekama turėtų užsiimti mūsų ,,Maiaxotkė", t.y.aukštoji jūreivystės mokykla.Ji turi ne tik išlikusią neblogą mokymo sistemą, bet ir senas tradicijas.Tik reikia jas stiprinti, kelti mokymo lygį ir šiek-tiek daugiau juos finansuoti.Deja, įspūdis toks, kad ši mokymo įstaiga skursta ir nyksta...O kadetai turėtų būti šios mokyklos dalis.Plėskite, tobulinkite ir gerinkite turimas reikalingas įstagas, o ne kurkite naujas, gremėzdiškas ir reikalaujančias nemažų pinigų

darius

darius portretas
"Nes elito ugdymas prasideda nuo paprastų darbų. Kad žmonės mokėtų plauti palubes, žinotų, ką reiškia jūros liga...", – aiškino J.Simonavičiūtė. ......plauti palubes - prajuokino, cia rusiskai paluba (lietuviskai denis, ponai valdininkai)

vytautas

vytautas portretas
Didziausia intriga,- kas bus direktorius.Manau,koks nepatekes i seima buves deputatas.U- tetu tai mazeja,reikia surasti darbo vieta.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių