Jūrų muziejus uždaromas rekonstrukcijai

  • Teksto dydis:

Nuo lapkričio 11 dienos Lietuvos jūrų muziejus uždaromas rekonstrukcijai. Jau ir šį sezoną muziejaus lankytojai pastebėjo statybininkus besidarbuojančius reduto, kuriame veikia akvariumas, Jūrų faunos ekspozicija, gyvena pingvinai, baseinuose plaukioja ruoniai, jūrų liūtai, išorėje. Pagal rekonstrukcijos projektą XIX a. Nerijos forto redutas modernių medžiagų pagalba turėtų atgauti senąsias – pylimo, apglėbusio pastatą, – formas. Tokiu būdu bus padidintas reduto tūris ir atsiras edukacinė klasė, pagalbinės patalpos darbuotojams.

Tačiau net ir vykstant rekonstrukcijai, muziejus lieka atviras organizuotiems lankytojams: pagal išankstinį užsirašymą bus priimamos grupės ir vedami edukaciniai užsiėmimai.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus Olgos Žalienės, akvariumas yra dar senesnis už delfinariumą, todėl, siekiant jį modernizuoti,  jau prieš keletą metų buvo parengtas rekonstrukcijos projektas, prie kurio darbavosi "Vilniaus architektūros studija" ir žinomi Europos architektai-akvariumistai. Rekonstrukcijos darbus atlieka „Pamario restauratorius“.

"Akvariumas nėra pasikeitęs nuo pat atidarymo – 1979 metų, – pasakoja direktorė. – Per 34 metus jis paseno ir moraliai ir fiziškai: dalis akvariumų nebetinka naudojimui ir yra uždaryti.
Rekonstravus akvariumą atsiras akrilinis tunelis po centriniu eršketu baseinu, bus pakeista visa akvariumo ekspozicija ir patys akvariumai (jie jau pagaminti Prancūzijoje), įrengta  Baltijos jūros ekspozicija, parodų salė, suvenyrų parduotuvė, kavinė, pastatas pritaikytas neįgaliesiems".

"Lankytoją pakviesime į kelionę vandeniu: nuo upelio iki vandenyno.Toje kelionėje bus pristatomos Baltijos baseino, Šiaurės jūros ir egzotiškosios tropinių jūrų žuvys", – pasakojo direktorė. 

Akvariumo rekonstrukcija finansuojama iš Valstybės investicijų programos,  projekto vertė – apie 40 mln litų. Atsinaujinti akvariumas turėtų iki 2016 metų.
Jūrų muziejus – unikalus jūros gamtos ir istorijos pažinimo kompleksas, 1979 metais įsikurtas šiauriausiame Kuršių nerijos taške – buvusio Kopgalio kaimo vietoje. Įdomu tai, kad ši žemės pėda yra jauniausias Lietuvos žemės lopinėlis, atsiradęs tik prieš porą šimtų metų, kai pradėjus tvirtinti įplauką ir kopas, susidarė galimybės čia gyventi žmonėms.

1994 metais atidarytas delfinariumas džiugino lankytojus delfinų ir Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymais, sėkmingai plėtojo delfinų terapijos programą.

Šiuo metu delfinariumas taip pat rekonstruojamas – dabar eina į pabaigą I-asis rekonstrukcijos etapas: į pasirodymų baseiną jau sugrąžinta didžioji dalis delfinų.
 


.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
Piktam komentatoriui deretų pasklaidyti muziejaus atsiliepimų knygą. O tai, kad, neva, kad tinginiauja darbuotojai- demagogiškas melas .Žmonės atostogauja tik žiemą, dirba per poilsio dienas.

Kas čia

Kas čia  portretas
yra? Toks įspūdis, kad jis vis remontuojamas ir remontuojamas.Periodiškai praslenka miesto nuogirdų debesėliai apie nemažas Es ir kitokias lėšas grūdamas į šį muziejų.O nuėjus pamatai nutriušusius laiptus, mirusius koralus akvariumuose ir krūvas nuobodžiaujančių salės darbuotojų.Ne valytojų-valytojų ar kokių ,,smulkių"remontininkų taip pat nerasta...Neaiški vieta su miražais- Fata Morgana:DD)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių