Jūrų uoste gali mažėti ugniagesių

Klaipėdos apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba svarsto galimybę sumažinti ugniagesių pajėgas, aptarnaujančias dalį uosto teritorijos.

Iškels už miesto?

Dalis uosto įmonių yra įkūrusios savo priešgaisrines tarnybas, tačiau tokių pajėgų neturinčios įmonės baiminasi dėl pasklidusių kalbų apie tokias permainas.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Gedeminas Karalius tvirtino, kad kol kas joks sprendimas nėra priimtas.

"Tačiau iš tiesų svarstome ir aiškinamės visas galimybes. Priežastis paprasta – Nemuno gatvėje įsikūrusioje trečiojoje komandoje darbo sąlygos yra labai prastos", – tikino G.Karalius.

Klaipėdoje veikia keturios ugniagesių komandos. Trilapio gatvėje esančioje pirmojoje komandoje yra 66 etatai. Šilutės plente įsikūrusioje antrojoje komandoje dirba 58 pareigūnai, o Nemuno gatvėje esančiai trečiajai komandai priskirti 42 etatai.

Mažiausiai, vos 25 žmonės dirba ketvirtojoje komandoje LEZ teritorijoje. Tačiau čia įrengta moderniausia bazė, pastatytas naujas pastatas.

"Laisvojoje ekonominėje zonoje dirbanti ketvirtoji komanda turi geriausias patalpas. Dalis trečiosios komandos pareigūnų galėtų būti perkelti čia", – aiškino G.Karalius.

Netelpa pro vartus

Uosto įmones ir aplinkinius gyvenamuosius rajonus prižiūrinčios trečiosios komandos viršininkas Bronislovas Lukauskas įsitikinęs, kad Nemuno gatvėje prieš 70 metų statytame pastate pareigūnai neturi normalių darbo sąlygų.

"Didžiausia bėda, kad naujosiomis mašinomis negalime įvažiuoti į garažus. Naujųjų "Renault" aukštis – 3,5 metro, o garažo vartų aukštis – vos trys metrai", – tikino B.Lukauskas.

Kadangi naujų gaisrininkų automobilių Nemuno gatvėje nėra kur laikyti, šiai komandai priskirti senutėliai ZIL ir MAN.

"Automobilyje MAN telpa vos 800 litrų vandens. Šį kiekį išliejame per keturias minutes. Į kitus du ZIL telpa po 2,5 tonos vandens. O naujajame "Renault" telpa 10 tonų vandens", – aiškino B.Lukauskas.

Trečiosios komandos pastatas Nemuno gatvėje iš visų pusių apsuptas privačios žemės.

"Mes neturime vietos net pratyboms. Vyrai treniruojasi bėgiodami gatve", – skundėsi B.Lukauskas.

Permainos – iš taupumo

"Arba mes turime perstatyti šį pastatą, arba turime iškelti žmones. Statyboms pinigų nėra, o ir fiziškai neįmanoma to padaryti", – pabrėžė G.Karalius.

Norint praplatinti garažo duris, reikėtų arba griauti perdangą, arba angą platinti kasantis gilyn į žemę, o dėl to kiltų bėdų dėl lietaus nutekėjimo.

"Dabar vyrai ten dirba kaip kalėjime. O dar duotas nurodymas optimizuoti tarnybą. Dalis komandų ir taip yra priverstos laikyti automobilius lauke", – aiškino G.Karalius.

G.Karalius ramino uosto įmonių nerimą, kad sumažės gelbėtojų pajėgos.

"Jei rimtas incidentas, bet kokiu atveju važiuoja kitų komandų pareigūnai. Pietinėje uosto dalyje kelios įmonės turi savo žinybines komandas. Šią teritoriją prižiūri antroji komanda", – pridūrė G.Karalius.

Atitols 5 km

Perkėlus pagrindines pajėgas iš Nemuno gatvės į LEZ teritoriją, ugniagesiams atstumas prailgėtų penkiais kilometrais.

Uosto priežiūros ir gelbėjimo tarnybos viršininkas Arvydas Narmontas pabrėžė, kad anksčiau priešgaisrines komandas turėjo daug uosto įmonių, tačiau savo komandas tėra išsaugojusios "Klaipėdos nafta" ir Vakarų laivų gamykla.

"Ši ugniagesių komanda įsikūrusi strateginėje vietoje, todėl nelaimės atveju labai svarbi kiekviena minutė. Nuo to, kaip greitai atskubės priešgaisrinė komanda, priklauso žmonių išgelbėjimo tikimybė", – tikino A.Narmontas.

Uosto direkcija gaisrui gesinti turi galimybę siųsti laivus "Stumbras" ir "Šakiai".


Šiame straipsnyje: Klaipėdos uostas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Atrodo

Atrodo portretas
Is buvusiu VLG ugniagesiu komandos like tik liuciai,Klaipedos naftai dideles bedos atveju pades tik "dievas" kuris is "aukstai" ziuri i tuntus pilnu backu ir rikiuojamus prie gatves i Melnrage tilto,.laukiancius ispilymo cisternu eselonus.Gaisrininkams,kaip ir kariskiams,prokurorams,policininkams ir kitiems saugotojams nebera pinigu.Taip sunkiai dirbo,saugojo Tevyne ir jos turta,kad "pacanai" viska per 20 metu isvoge,issidalino ir net uzsieny paslepe.Tokia realybe tad, gal jau atejo laikas skirstytis pas geresnius ponus.Nors uzsieniecius,bet padoresnius.Gal jau laikas rinktis lazdas ir tarbas,atsiskaityti su iszudytu "lietuviskomis rankomis" zydu palikuonimis,grazinti ju turta,vokieciu Memelando krasta, su turtu,nebesmaugti ir nebeapvagineti Wilno lenku??? Kazin ar taip bus kai VRM sistema valdo kazkoks Papalaitis kuris.kaip rasoma "l.z", pats vagilavo ir sukciavo,kuriam Klaipedos STT kitados byla kele.Viskas nuskendo paslaptyje,kaip visiskai nuskes ir tokiu veikeju isvogta LT valstybe.Su visais tvarkdariais,saugotojais ir kontroliuojanciais.O gal ES visiems ir visko duos iki soties,ir bus TIK vok ir sypsokis? bet ka cia gasdintis,rek da zema praqgyvent.....

Krylovas

Krylovas portretas
Jeigu gaisrininko neklausysi-gaisrą ašarom gesinsi!
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių