Kaip prabėgo pirmoji masinių ribojimų diena Klaipėdoje?

Pirmoji kitokio gyvenimo, pažymėto galimybių paso būtinumu, diena Klaipėdoje buvo rami. Iki popietės policijos pagalbos tramdyti besipriešinančius šiai taisyklei uostamiestyje neprireikė. Tiesa, į prekybos centrus pateko ne visi.

Užtruko porą sekundžių

Vakar nuo pat didžiausio pramogų ir prekybos centro "Akropolis" darbo pradžios prie visų ketverių durų stovėjo įmonės "Eurocash1" darbuotojai. Jie apginkluoti specialiais skeneriais, nuskaitančiais galimybių pasų QR kodą.

Pagrindinio įėjimo vienerios durys atsidarė tik išeinantiems, o tos, prie kurių stovėjo tikrintojai, atsidarydavo ir įeinantiems, ir išeinantiems.

Vyrai tikino, kad dirbti turės iki pat prekybos centro uždarymo vėlų vakarą. Plepėti jie neturėjo kada. Daugelis "Akropolio" lankytojų stabtelėdavo dar prieš įėjimą, susirasdavo savo telefone išsaugotą galimybių paso kodą ir žengdavo prie tikrintojų.

Patikra užtrunka vos akimirką. Tiesa, buvo tokių, kurie rodė jau pasibaigusio galiojimo galimybių pasą, tada tekdavo rasti naujesnį.

Parsisiuntė: mergina užtruko kelias minutes, kol į jos telefoną atkeliavo sugeneruotas galimybių pasas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Jauna mergina čia pat prie durų parsisiuntė šį dokumentą į savo telefoną, ji užtruko vos kelias minutes.

Dalis žmonių tikino einantys į vaistinę gauti galimybių pasą. Prie durų dirbantys vyrai parodydavo, kur yra įėjimas į vaistinę.

Skeneriai neatpažįsta europinių pasų. Tikrintojai juos pateikusių telefonų ekranuose ieškodavo tokio dokumento išdavimo datos.

Kai kurie žmonės rodė COVID-19 testo pažymas arba popieriaus lape atspausdintus galimybių pasus. Buvo ir tokių, kurie ištiesė skiepą patvirtinančią kortelę.

Klaipėdoje – be ekscesų

Šeši vaikinai, ryžtingai žingsniavę "Akropolio" įėjimo link, sustojo pamatę, kad prie durų vyksta patikra.

Pastebėję, kas vyksta, jie nesiryžo žengti pro duris, panašu, kad tai – atvykėliai. Jaunuoliai pasitarė, apsisuko ir nuėjo šalin, nė nepabandę sužinoti, kokius dokumentus reikėtų pateikti norint patekti į vidų.

"Kelių žmonių neįleidome, jie neturėjo jokio dokumento, atstojančio galimybių pasą. Buvo tokių, kurie bandė ginčytis, bet mes čia ne tam pastatyti, nesileidome su jais į kalbas. Tiesiog paprašėme išeiti. Kol kas pirmoji diena neišgąsdino, darbo daug, bet didžioji dauguma žmonių žino, ko mes norime, ir yra pasiruošę parodyti reikiamą dokumentą. Žmonės geranoriškai nusiteikę, retas kuris ko nors nežino ar bando diskutuoti", – teigė prie centrinio prekybos centro įėjimo dirbantis Mantas.

Galimybės: vyresni žmonės arba svečiai iš kitų šalių dažniausiai rodė popieriaus lape atspausdintus dokumentus. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Vakar popietę Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato budėtojai tikino nesulaukę nė vieno iškvietimo dėl incidento prie didžiųjų parduotuvių durų.

Kaip teigė "Akropolis Group" komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas, tų dokumentų, kurie turi QR kodą, patikra vyksta kur kas greičiau nei visų kitų.

"Visiškai ramu, panašu, kad visi viską suprato ir žino", – tikino ir Klaipėdos policijos komisariato budėtojas.

Nors apie galimybių pasų veikimą per visas informavimo priemones kalbėta ilgai ir daug, pirmadienį socialiniuose tinkluose žmonės vis tiek bandė aiškintis, kuriose parduotuvėse reikalaujama galimybių pasų ar kitų dokumentų.

Vieni buvo įsitikinę, kad jų reikalaujama tik tam tikro pavadinimo parduotuvėse, kiti klausinėjo kaimynų, ar artimiausios parduotuvės prieinamos, treti nepavargdami aiškino, kur ir kodėl vykdomos patikros.

Buvo ir tokių, kurie dalijosi informacija, kuriose parduotuvėse reikalaujama, o kuriose dokumentų nereikia.

Kaimynai ragino neiti į didžiuosius centrus, o pirkti produktus iš ūkininkų.

Neskaito: europinių žaliųjų pasų skeneriai neatpažįsta, bet su jais lankytojai įleidžiami. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tikrins tikrintojus

Jau šiandien turėtų prasidėti ir galimybių pasų tikrintojų patikra.

Kol kas niekas negali pasakyti, kiek klaipėdiečių dėl ypatingos sveikatos būklės ar ligų negali skiepytis.

Turime tikrinti tikrintojus.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas spėjo, kad tokių asmenų nėra daug.

Todėl sudėjus paskiepytų ir persirgusių žmonių skaičius, galime spėti, kad laisvai lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, teatruose bei koncertuose, gauti paslaugas negalės apie kiek daugiau nei trečdalis klaipėdiečių.

Kategoriškai nusiteikę prieš galimybių pasus ir testavimą asmenys socialiniuose tinkluose tikina išgyvensiantys be šių dokumentų teikiamų privilegijų.

Raimundas Grigaliūnas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vieni teigė prekes įsigysiantys internetu, kiti ignoruosiantys pramogas ir kultūros renginius.

Daugelis jų mano, kad valstybės vadovai labai greitai įsitikins, kad taip žlugdomi verslai, mažės sumokami mokesčiai ir įplaukos į valstybės biudžetą, todėl esą galimybių pasai bus atšaukti, kaip tai padarė kelios Vakarų Europos valstybės.

Ne vienas svarsto ir šio dokumento teisėtumo klausimą.

Tarnautojams – daugiau darbo

R.Grigaliūnas paaiškino, kad kaip laikomasi nuo rugsėjo 13-osios įsigaliojusio įsako, bus tikrinama pagal veiklos sritis.

Tikrinimo pareiga vėl teko Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), savivaldybės bei policijos institucijoms.

NVSC tikrins, kaip laikomasi šio įsakymo asmens sveikatos priežiūros, švietimo, socialinių paslaugų, grožio, apgyvendinimo, žaidimų įstaigose, sporto klubuose, poilsio stovyklose ir vaistinėse.

Patarimas: tikrintojas parodė moteriai įėjimą į prekybos centre esančią vaistinę, kur ji ketino gauti galimybių pasą. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kartu su savivaldybių administracijomis NVSC darbuotojai tikrins laisvalaikio ir pramogų paslaugų teikimo vietas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai kontroliuos prekybos maisto produktais vietas bei maisto tvarkymo objektus, veterinarijos praktikos veiklą.

Nemaisto produktų prekybos ir paslaugų bei turizmo paslaugų veiklą tikrins Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Savivaldybės administracijoms pavesta tikrinti turgaviečių ir viešojo transporto veiklos objektus.

Miesto autobusuose šios tvarkos priežiūra priskirta įmonės "Klaipėdos keleivinis transportas" darbuotojams.

Valstybinės darbo inspekcijos žmonės tikrins, kaip įsako laikomasi gamybos įmonėse, tarptautinio krovinių vežimo veiklos bendrovėse bei viešojo administravimo subjektuose.

NVSC kartu su policininkais stebės, kaip laikosi reikalavimo turėti galimybių pasus ir juos atitinkančius dokumentus įvairių renginių dalyviai bei lankytojai.

Instrukcija: prieš įėjimą į prekybos centrą paaiškinta, kokius dokumentus reikia pateikti ir kaip jie gaunami. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kada tikrins, nesako

"Pagrindinis mūsų tikslas – tikrinti, kaip paslaugų teikėjai arba ūkio subjektai tikrina savo lankytojus. Jie turės mums parodyti, kaip tai daro. Šiandien tikrinančiųjų dar netikrinsime, bet darysime tai netrukus. Grafikėlį turime. Papildomų žmonių tam neturime, dirbame savais resursais. Turime tikrinti tikrintojus, bet labiausiai norėtume, jog žmonės patys suprastų, kad to reikia, jei sakoma, kad kur nors galima eiti tik su galimybių pasu, kad taip ir elgtųsi, arba nešiotų kaukes, kur to reikalaujama", – aiškino R.Grigaliūnas.

Miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas Marius Poimanskis nenorėjo atvirauti, kuriomis dienomis vykdys tikrinimus, bet patikino, kad patikras vykdys dukart per savaitę.

"NVSC yra koordinuojanti institucija. Šią savaitę dar tarsimės ir nuotoliniu būdu pasiskirstysime, kas ką turės žiūrėti. Tiesa, sunkoka suderinti pasitarimų laiką, kad visi galėtume dalyvauti. Bet tikrai jau šią savaitę tikrinsime ir kaip tikrinama, ar visi turi reikiamus dokumentus", – patikino M.Poimanskis.

Paklaustas, ar gausybei tikrinimų turės pakankamai darbuotojų, valdininkas patikino, kad skyriaus darbuotojams darbo padaugėjo, kai prasidėjo pandemija, ir juokavo, kad dėl vieno punkto "didelėje darbų baloje vandens nepadaugėjo".

Duoda laiko testui

Konsultacinės firmos "Sabelija" darbų saugos klausimais verslo vystymo vadovė Vitalija Gudelionienė patikino, kad nepasiskiepiję darbuotojai turi 7–10 dienų nuo rugsėjo 13 d. testui atlikti.

Svarstydamas apie skirtingų Europos valstybių patirtį ir taikomus reikalavimus R.Grigaliūnas teigė, kad žvalgydamiesi į Švediją ar Daniją, kurios jau panaikino žaliuosius pasus, mes turėtume labiausiai stebėti Lietuvos rodiklius.

"Liepos pradžioje Klaipėdoje turėjome keliolika ar kelias dešimtis susirgimo atvejų, o dabar 100 tūkst. gyventojų per kelias dienas turime 907 naujus atvejus. Kreivė kyla aukštyn vos ne 45 laipsnių kampu. Tai reiškia, kad kasdien fiksuojame vis daugiau naujų atvejų. Nepaisant to, renginiai vyksta. Esu tikras, kad apie kokius nors apribojimus jau reikėtų pradėti galvoti. Prisiminkime, pernai pakilimas prasidėjo apie spalio vidurį, tai šiemet 100 atvejų rodiklis viršytas jau liepos viduryje. Man baisu darosi pagalvojus, kas bus lapkritį, gruodį, sausį. Neabejotinai tam turi įtakos ir mažas pasiskiepijusiųjų skaičius", – nerimavo R.Grigaliūnas.

Be paslaugų neliks

Be galimybių pasų ar juos atitinkančių dokumentų žmonės negali lankytis grožio salonuose ir kirpyklose, viešojo maitinimo įstaigose, teatruose, uždarose patalpose vykstančiuose renginiuose, sporto klubuose.

Jei prekybos vietoje iš lankytojų prašoma galimybių paso, dėvėti kaukę ar laikytis saugaus atstumo – ne privaloma, o rekomenduojama.

Ne visos kultūros įstaigos užveria duris galimybių paso neturintiems asmenims. Jo nereikia norint apsilankyti muziejuose ar parodose, bibliotekose.

Įprasta tvarka lieka užimtumo centrų, anksčiau vadintų darbo birža, lankytojams.

"Sodros" skyriuose taip pat galima lankytis be minėtų dokumentų, tačiau ši įstaiga priims tik užsiregistravusius iš anksto lankytojus.

Be galimybių paso priima smulkaus remonto paslaugas teikiantys meistrai, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir jos teikėjo trunka ne ilgiau kaip 15 minučių.

Važiuoti vietiniu ir tarpmiestiniu transportu, naudotis pavežėjų paslaugomis gali visi be išimties. Tiesa, autobusuose ir traukiniuose galima užimti tik sėdimas vietas.

Nereikia šių dokumentų ir asmens sveikatos priežiūros, socialines, psichologinės pagalbos ir psichoterapijos, socialines, teisines paslaugas gaunantiems žmonėms. Laisvai prieinamos ir veterinarijos paslaugos.

Vaikams iki 16 metų galimybių paso nereikia.


Skaičiai ir faktai

Klaipėdoje sekmadienio, rugsėjo 12 d., duomenimis, buvo:

78 095 pasiskiepiję gyventojai

tai sudaro 52,4 proc. visų klaipėdiečių,

17 220 klaipėdiečių jau yra pasveikę nuo COVID-19 ligos,

1 127 šiuo metu ja serga.

Klaipėdoje gyvena apie 150 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to aš

to aš portretas
ką tu buduli sukarpei? pas mus jokiu PC nuolaidu kuponu nebūna o tik dvi dienos vienoje mėnesio savaitėj kai pirkliai leidžia produktus pigiau. Ir tai tik 1 euro ribose :D).Gal Amerikoj gyveni o galvoji kad Klaipėdoj?:D)

Klaipeda

Klaipeda portretas
Klaipedos PC "Studlendas" su tokiu gp tikrinimu tai gali eiti kas nori.. apsauga numoja ranka pries norint parodyti gp.. teko per dvi dienas eiti 2 kartus i iki parduotuve.. apsauga tik sedejo.. tai kam isviso tikrinti gp jeigu tai daroma atmestinai.. p.s vienintelis akropolis tikrino rimciausiai..

aš portretas
Sukarpiau segregacinių prekybos centrų "nuolaidų" korteles ir jaučiuosi puikiai, dar puikiau jaučiuosi po produktų pirkimo netoliese esančiame turgelyje. Gyvenimas gražus.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių