Karantino metu – perdėtas pareigūnų uolumas: šeima atsidūrė absurdiškame konflikte

Perdėtas pareigūnų uolumas karantino metu jau kelia absurdiškus konfliktus. Į nemalonią situaciją pateko viena klaipėdiečių šeima, sodo sklype deginusi šakas. Buvo iškviesti ne tik gaisrininkai, bet ir policininkai, kurie pažėrė pamokslų dėl karantino sąlygų nesilaikymo. Moralizuota privačioje žemėje, nors policijos pareigūnė žmones auklėjo kalbėdama apie viešose vietose privalomas taisykles.

Į sodus – su švyturėliais

Įprasta situacija konfliktine virto po to, kai sodų bendrijoje "Dituva" klaipėdiečiai penktadienį nusprendė sudeginti nugenėtas šakas.

"Sode gyvena senyvo amžiaus tėtis. Nusprendėme pagelbėti jam sode. Saugodami artimuosius, galbūt jų nelankysime ilgą laiką, todėl atvažiavome į talką. Mano šeima didelė, turiu keturis vaikus, kurie jau suaugę. Išgenėjome sodą, o šakas sudeginome metalinėje statinėje. Ji yra įbetonuota, aplink visur išklotos plytelės. Tai tikrai saugi vieta tvarkyti sodo atliekas", – teigė klaipėdietė Viktorija.

Tačiau sunerimę sodų kaimynai klaipėdiečiams vis tiek iškvietė ugniagesius.

"Atvažiavo, labai mandagiai pabendravo, įsitikino, jog šakos deginamos saugiai. Jokių pretenzijų jiems neturime. Tačiau dar sulaukėme ir policijos ekipažo. Tiesa, jis atvažiavo po dviejų valandų", – tikino moteris.

Pamokslai – it žirniai

Į privatų kiemą atvyko Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnė Vilma Grekštienė. Panašu, jog pareigūnė, vos įžengusi į privačią teritoriją, pokalbį pradėjo nuo priekaištų.

Dėl to viruso visi baigia išprotėti.

"Grubokai paklausė, ar turime internetą, ar skaitome naujienas? Mes visi nuščiuvome. Ji žėrė priekaištus lyg žirnius į sieną. Pareigūnė toliau mus auklėjo už tai, jog kieme mūsų yra daugiau nei penki asmenys. Ji kaltino nesilaikant karantino laikotarpiu būtinų elgesio normų, kad mes visi lauke dirbame arti vienas kito. Ir, žinoma, labiausiai auklėjo dėl to, kad lauke deginame šakas", – situaciją nupasakojo moteris.

Klaipėdiečiai, išklausę policijos pareigūnės pamokslų, galiausiai įsiterpė, tikindami, kad jokių karantino sąlygų jie nepažeidžia.

"Privačioje teritorijoje buvo tik tos pačios šeimos nariai. Teiginio, jog privati teritorija skiriasi nuo viešosios vietos, policijos pareigūnė niekaip nenorėjo girdėti. Man rodos, ji net nesupranta sąvokų skirtumo. Dėl to, jog buvo deginamos šakos, aš jai suradau sodų bendrijos patvirtintas nuostatas, kuriose pažymėta, kad šakas galima deginti soduose tam tikru laikotarpiu, nuo rugsėjo 15 d. iki gegužės 15 d.", – tikino klaipėdietė.

Viktorija surinko sodų bendrijos pirmininko Tado Vaitkaus mobiliojo ryšio telefono numerį ir pasitikslino, ar jie nepažeidžia kokių nors tvarkų.

Tadas Vaitkus / Redakcijos archyvo nuotr.

"Ištiesiau ragelį pareigūnei, kad ji pati pasikalbėtų su pirmininku, jei mumis netiki. Tačiau pareigūnė pareiškė, jog pirmininkas jai yra niekas, tuo labiau ne viršininkas", – prisiminė klaipėdietė.

Pasigedo kaukės

Moterį ypač nustebino tai, kad priekaištus pareigūnė bėrė nesustodama, o pati prie sunkiai sergančios senyvo amžiaus gyventojos priėjo nesilaikydama saugaus atstumo ir nedėvėdama jokios kaukės.

"Ji užsirašė sklypo savininkės pavardę. Nežinau, gal teks sulaukti kokio įspėjimo. Man rodos, jog koronavirusas jaukia protus, ir ten, kur vertėtų paisyti nurodymų, jų nesilaikoma, o kai kur tikrai yra perlenkiama lazda. Mes nežinome, ar tą dieną dirbusi pareigūnė nevyko pagal iškvietimą dėl realaus karantino sąlygų nesilaikymo. Galvočiau, kad taip arti bendraudama su žmogumi, kuris yra rizikos grupės, ji turėtų prisidengti veidą, – gal neseniai tramdė realiai sergantį žmogų? Po jos vizito mums visiems labai neramu. Mes savo šeimos narių vaikams neleidžiame žaisti su kitais vaikais, į prekybos centrus nebevaikštome, o aplankę tėvus betarpišką kontaktą nutraukiame kuriam laikui. Tik tokios saugos priemonės gali padėti mums visiems šiuo laikotarpiu", – teigė klaipėdietė.

Anot Viktorijos, pareigūnė esą rizikavo savo pačios sveikata.

"O jei mūsų šeima sode būtų užsidariusi saviizoliacijai? Kas būtų buvę, jei kuris iš mūsų būtų nešiotojas? Ar ji pati nerizikuoja? Tiek gaisrininkai, tiek policijos pareigūnai privalo dėvėti kaukes. Laikas ir jiems priminti, kad saugoti kitus yra privalu. Nuotaika liko sugadinta, jautėmės be reikalo išbarti", – pasakojo gyventoja.

Kaltas įtemptas laikotarpis?

Sodų bendrijos "Dituva" pirmininkas T.Vaitkus tikino girdėjęs apie minėtą konfliktą.

"Žinau tuos žmones ir mačiau, kaip jie įsirengę laužavietę. Labai saugi, pabetonuota, sudėtos plytelės, jokios grėsmės niekam nekelia. Aplinkos ministro įsakymu yra draudžiama deginti žolę ir šakas arčiau nei 30 metrų nuo gyvenamųjų namų. Tačiau esu dalyvavęs seminare, kur buvo išaiškinta, jog sodų bendrijos yra poilsio zonos, kuriose galima deginti šakas sklypo savininko įrengtoje vietoje. Dėl to viruso visi baigia išprotėti. Reikia ar ne kviečia policiją", – nuomonę išsakė T.Vaitkus.

Pozicija: V.Grekštienė įsitikinusi, jog privati žmogaus nuosavybė yra vieša vieta ir nėra čia ko po septynis žmones trintis viename sklype. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Bendrijoje prieš kurį laiką buvo draudžiama bet ką deginti soduose.

"Žmonės per kelias dienas sunešė mums kelių aukštų namo dydžio šakų krūvą. Du mėnesius jas tvarkėme. Nusprendėme nebedrausti, daug geriau, kai patys sodininkai susitvarko sodų atliekas", – pastebėjo T.Vaitkus.

Anot bendrijos pirmininko, itin įtemptu laikotarpiu pareigūnams vertėtų objektyviau vertinti situacijas, kurių gali būti labai įvairių.

"Nejau jie neturi ką veikti? Gąsdinti žmones dėl karantino taisyklių pažeidimų nederėtų, kai žmonės yra privačioje teritorijoje ir niekam grėsmės nekelia. Atrodo, tarsi sugrįžome į 1995-uosius. Policijai vertėtų nusiraminti, ne užsiiminėti kažkokiais niekais. Pasieksime tokį lygmenį, kai jau uždraus savo kieme šašlykus kepti", – nuomonę išsakė T.Vaitkus.

Suskaičiavo 9 žmones

Pati Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnė V.Grekštienė, paklausta apie incidentą, ir toliau tikino, kad gyventojai, jos galva, elgėsi netinkamai.

"Gavome pranešimą, jog nepaisoma teisėtų pareigūnų reikalavimų. Žmonės degino šakas soduose, nesilaikant 30 metrų atstumo nuo pastatų. Tokia veikla soduose yra draudžiama. Mes paprašėme užgesinti, buvo žmonių skundų, kaimynai reiškė pretenzijas. Taip pat buvo nesilaikoma rekomendacijų būti ne daugiau nei penki žmonės vienoje vietoje. O jų buvo devyni", – tikino pareigūnė.

Paklausta, ar, jos manymu, pati neturėjo dėvėti kaukės įeidama į privačią teritoriją, pareigūnė aiškino, kad tai nebūtina.

"Ta prasme? Turi komisariatas", – aiškino pareigūnė.

Nutrūkus telefono ryšiui, V.Grekštienė vėliau mobiliojo ryšio telefono ragelio nebekėlė.

Teks keisti įpročius

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė, išklausiusi gyventojų priekaištus dėl pareigūnų elgesio, ramino aistras tikindama, kad prie naujų gyvenimo aplinkybių šiuo metu taikosi ne tik patys gyventojai, bet ir pareigūnai.

"Virusas koreguoja visų mūsų gyvenimus. Nuraminu gyventojus, jog pareigūnai tikrai neprivalo gryname ore dėvėti kaukių. Visi žinome, koks atstumas yra saugus. Kaip suprantu, įvyko nesusipratimas. Visi mes per šias kelias dienas turime pakeisti savo gyvensenos įpročius. Atvažiavus į įvykio vietą juk galima gražiai išsiaiškinti, ar buvo kas nors iš šeimos narių išvykęs, ar nėra kuriam nors skirtas privalomas karantinas. Viską įmanoma gražiu tonu ir mandagiai sutarti. Jei reikia, priminti reikalavimus, juk mums visiems turi rūpėti saugumas", – tikino R.Stasiulaitienė.

Pasak jos, vos tik šalyje buvo paskelbtas karantinas, rajone įsivyravo taika ir ramybė.

"Visiems buvo šokas. Pranešimų sumažėjo. Tačiau po kelių dienų jų skaičius vėl ėmė augti. Matyt, visi apsiprato. Nuo ketvirtadienio iškvietimų skaičius ėmė augti. Prasidėjo buitiniai nusikaltimai, smurtas artimoje aplinkoje. Galbūt taip vyks iki kito šoko", – sakė R.Stasiulaitienė.

Viršininkė tikino, kad policija sulaukia šimtų įvairiausių pranešimų.

"Daugybė jų – dėl karantino nesilaikymo. Vieni pasitvirtina, kiti – ne. Mums visiems reikia mokytis ne tik gyventi su nauja grėsme, bet ir vienam su kitu ar su kaimynu. O su jais gali tekti ilgokai praleisti laiką, teks išmokti susikalbėti ir nekelti konfliktų lygioje vietoje", – kalbėjo komisariato viršininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaimiete

Kaimiete portretas
Bepigu kalbeti tiems kurie sedi daugiabutyje,o gyvenantys nuosavame name ar kolektyviniame turime tvarkytis,vaikscioti,darbuotis(aisku jei nesi saviizoliacijoje).Isivaizduokit jei karantinas truks menesi ar ilgiau ka rasim kieme,siltnamy,o jei kaimo vietoveje gyveni ir gyvuliuku turi.Bukim supratingi,mokekim ivertinti susidariusia situacija,gerbkime vieni kitus.Iki malonaus

Kaimynas

Kaimynas portretas
Pazeide ponios ego......ar manai kad kaimynai kaifuoja nuo tamstos dumu.

Aš irgi

Aš irgi portretas
Šiomis dienomis spaudoje ir internete daugiau nieko nerasim kaip tik augančius skaičius Koronos viruso ir mirtčių skaičiukus, kurie pas mus didėja su lig diena. Visų prašo laikytis visų įmanomų priemonių, kad tik virusas neplistų ne tik tarp savų, bet ir visuomenėje, o čia sugalvojo pavasarinę talką padaryti be kurios begalima apsieti ypač šiuo metu. Juokingai skamba. Vargšeliai užsigavo jog gavo informacijos dozę žodžiu jeigu nesugeba jos įsisavinti skaitydami spaudą. Kitas dalykas jeigu logiškai pamasčius, jeigu jie jau tsip gražiai pabendravo su gaisrininkais, tai kokio velnio jiems reikėjo kviesti pagalbos ty šiuo atveju policijos, kuri kaip suprantu į tą vietą atvyko jų prašymu. Vadinas ne viskas taip gražu buvo kaip rašoma.Prieš kelias dienas sudegė du namai, šiuose soduose irgi kažkas degė,o tai jų kūrenamo laužo pasekmės galėjo būti skaudžios, nes dėl nedidelio lauželio niekas gaisrinės nekviečia.Kitas dalykas autorei reiktų etikos ir patyčių programoj sudalyvauti. Sveikatos
VISI KOMENTARAI 94

Galerijos

Daugiau straipsnių