Karantinui – uostamiesčio politiko šeimos viešbutis

Kol tarnybos karštligiškai laužo galvas, kaip spręsti karantinavimui skirtų patalpų klausimą, Klaipėdoje šis reikalas išspręstas žaibiškai. Uostamiestyje karantinuojami asmenys gabenami į miesto tarybos nario Arūno Tumos šeimai priklausantį viešbutį. Už tai bus mokama iš biudžeto.

Niekas nepriėmė?

Klausimų keliantys sprendimai savivaldybėje buvo priiminėjami vėlyvą pirmadienio vakarą, kai saviizoliacijai skirtų patalpų prireikė dviem klaipėdiečiams.

Šį klausimą turėjo kuruoti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai Asta Dirgėlienė ir Andrius Dobranskis.

Tuo metu, kai įtarę, jog apsikrėtė koronavirusu, klaipėdiečiai niekur pakeliui nestodami lėkė uostamiesčio link, telefonai kaito tiek savivaldybės valdininkų, tiek Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovų kišenėse.

Kur dėti galbūt užkratą parvežančius žmones, valdžios atstovai taip ir nesugalvojo.

Klaipėdos vicemero Arvydo Cesiulio žiniomis, nė vienas uostamiesčio viešbutis nesutiko karantinui priimti riziką keliančių asmenų.

 

Patogumai: trijų žvaigždučių viešbutis Nemuno gatvėje nuo visuomenės izoliuotiems klaipėdiečiams patinka. Už naktį čia prašoma 32 eurų. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Esą kaip tik tuomet kažkam ir kilo išganinga mintis dėl Klaipėdos miesto tarybos nario šeimai priklausančio viešbučio paslaugų.

Paslauga – ne už dyką

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Klaipėdos miesto taryboje A.Tuma geraširdiškai pasiūlė jo šeimos valdomos įmonių grupės viešbučio patalpas asmenims, kurie neturi kur izoliuotis karantino laikotarpiu.

Tiesa, nemokamų paslaugų viešbutis neteikia, už paslaugas turės sumokėti miesto biudžetas.

Nemuno gatvėje esantis viešbutis "Ibis Styles Klaipėda Aurora" karantinuojamųjų prieglauda tapo dar to paties pirmadienio vakarą.

Klaipėdietis, kuris buvo patalpintas į "Ibis Styles Klaipėda Aurora" viešbutį, tikino, jog viešbučio kambarys puikus ir jis gerai ten jaučiasi.

Ne, jokių sutarčių mes neturėjome. Nežinau aš, kas ten kur su kuo sutartis sudarinėjo. Reikėjo, tai pasiūliau.

"Man tik viena keista, kaip kitos savivaldybės pirmadienį jau turėjo tokiems atvejams numatytas vietas, o man teko kryžiaus kelius nueiti jos ieškant. Kiti vairuotojai, kurių su manimi buvo devyni, jau užsienio šalyje žinojo, kur jiems teks važiuoti karantinavimosi laikotarpiui. Marijampolės savivaldybė jau turėjo patalpas, Anykščiai pasiūlė namelį, kur žmogus gali maisto pasigaminti", – pasakojo vyras.

Klaipėdietis į Lietuvą sugrįžo iš šiaurės Norvegijos, kur autobusais gabeno australų turistus.

Vyrą, kaip ir kitus vairuotojus, turizmo kompanija atšaukė dėl staiga paskelbto karantino.

Pats davė direktorės telefoną

Pagal kokią paslaugų teikimo sutartį ar kitokius susitarimus buvo pasirinktas tarybos nario A.Tumos šeimai priklausantis viešbutis? Juk paslauga apmokama iš miesto biudžeto lėšų.

Pats politikas patikino, kad jokių sutarčių nė nebūta.

Kaip vertinti situaciją, kai vietos politiko verslas gauna naudą iš ekstremalios situacijos?

Šiuo metu uostamiestyje duris užvėrę ir klientų netekę yra daugybė viešbučių, atsidūrusių nepavydėtinoje situacijoje.

Daugelis dėl karantino uždarinėja ištisus korpusus, nes turizmo sektorių faktiškai jau ištiko visiškas krachas.

Pats A.Tuma tikina, kad ne itin gilinęsis į smulkmenas, o išgirdęs apie situaciją tik pasiūlė viešbučio telefonus savivaldybės administracijai.

 

Paslaugos: Klaipėdos tarybos narys A.Tuma turi daugybę verslų ir ryšių. Kai tik savivaldybei prireikė apgyvendinimo paslaugos, A.Tuma mikliai suvedė administracijos atstovus su savo šeimos viešbučio vadove, kad susitartų. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Ką aš žinau. Pasakė man, kad reikės tokių patalpų, aš ir daviau viešbučio direktorės telefoną. Ne, jokių sutarčių mes neturėjome. Nežinau aš, kas ten kur su kuo sutartis sudarinėjo. Reikėjo, tai pasiūliau", – neslėpė politikas.

Už naktį – 32 eurai

Internete skelbiama, jog pigiausia nakvynė šiame viešbutyje kainuoja 32 eurus nakčiai.

"Ne, man rodos, pigiau ten sutarė. Yra ir pusryčiai, žmogus gali užsisakyti maitinimą. Ne, nežinau, kas moka: savivaldybė ar žmogus. Aš ten nesikišu. Bet juk galima pusryčius patiekti prie durų, visaip galima spręsti. Na, ne. Ne penkios ten žvaigždės", – tikino A.Tuma.

Nemuno gatvėje esantis viešbutis iš pažiūros gal ir tikrai tinka tokioms paslaugoms teikti. Pastatas stovi nuošaliau nuo miesto centro.

"Kad tik klientai nesugalvotų pasivaikščioti tiek po miestą, tiek po viešbutį. Bet personalas yra instruktuotas, apmokytas, konsultacijos suteiktos", – tikino A.Tuma.

Jis pripažino, kad daugybė žmonių dar gali patekti į tokio pobūdžio situaciją.

"Jei žmogus neturi antro būsto ar kokio sodo namelio, kur jam dėtis?" – svarstė politikas.

Dėl to, kad su politiku siejama įmonė su savivaldybe neturi jokios sutarties, A.Tuma visai nesisielojo.

"Tai gims ji šiandien arba rytoj. Čia reikia direktorės klausti", – tikino A.Tuma.

Paklaustas, kaip vertinti etikos prasme tokį sandorį, A.Tuma pareiškė, jog šioje situacijoje nepasipelnys.

"Kainos tikrai neužaukštintos. Negaliu pasakyti, ar po 32 eurus nakčiai, ar mažiau. Aš tik daviau A.Dirgėlienei telefonus. Sutartys, viešieji pirkimai, aš ten nieko nežinau. Mano paskirtis buvo sumėtyti telefonus, o jie ten tegul jau bendrauja", – situaciją komentavo A.Tuma.

Verslininkas tikino, kad keltais sugrįžtančiųjų į šalį yra daug, tad nenuostabu, jog šiame viešbutyje galės įsikurti ir daugiau žmonių.

"Kalbėjau ir su Kauno savivaldybe, kad yra tokia galimybė ir Kaune. Yra įvairių situacijų – vieni patys moka, kitiems pagalbos reikia. Svarbu, kad žmonės gerbtų save ir aplinkinius", – linkėjo A.Tuma.

Kalbėdamas apie Kauną, A.Tuma turėjo mintyje šiame mieste esantį dar vieną jo įmonių grupei priklausantį viešbutį.

Paskelbė konkursą

Antradienį Klaipėdos savivaldybės viešųjų pirkimų skyriaus specialistės aiškino, kad joks viešas pirkimas dėl tokių paslaugų dar nebuvo paskelbtas.

"Tokį pirkimą dar tik skelbiame. Paslaugos teikimą numatėme šešiems mėnesiams su galimybe pratęsti sutartį", – tikino Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Vilma Marcinkevičienė.

Paklaustas, ar viešbutis dalyvaus šiame konkurse, A.Tuma tikino nežinantis.

"Aš net nežinau, kaip tuose konkursuose dalyvauti, kaip ten viskas vyksta. Aš nesikišau ir neturiu informacijos. Kas čia bus ir kaip vyks, nežinau. Yra visokie vadybininkai, direktorė", – tikino politikas.

Paklaustas apie šią situaciją, Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys nusijuokė.

"Biuletenius dabar išduoda atbuline data, sutartį irgi parengs. Na, ką daryti, kai tokia situacija?" – retoriškai klausė vicemeras.

Meras: "jokių nutylėjimų"

Viso šio sumanymo autorių – administracijos direktoriaus pavaduotojų A.Dirgėlienės ir A.Dobranskio pakalbinti nepavyko. Jie nežinia kodėl neatsakė į skambučius ir elektroninius laiškus.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kuriam nuolat tenka aiškintis dėl administracijos darbuotojų nuveiktų žygdarbių, tikino, kad nematė sutarčių su viešbučiais.

"Negirdėjau, kad nemokamai kas nors būtų pasiūlęs. Aš tik neseniai išgirdau, jog ruošiamasi pasirašyti sutartis. Tačiau kiekvienas politikas turi prisiimti atsakomybę dėl privačių ir viešųjų interesų konflikto. Tai yra politiko asmeninė atsakomybė", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Meras tikino dar nespėjęs pasidomėti, dalyvavo A.Tumos įmonių grupės viešbučiai viešame pirkime ar ne.

"Pirmiausia turbūt reikia atsižvelgti į tam tikrus aspektus – pasiūlymo kaina, vieta, atskiras įėjimas į pastatą ir kiti dalykai. Suprantama, jog viešbutis teikti pasiūlymą turėjo galimybę. Bet pats tarybos narys turi galvoti, ar jis painioja šioje situacijoje savo interesus, ar ne. Tai yra jo asmeninis reikalas. Ir jis prisiima atsakomybę. Jei patalpos būtų suteiktos labdarai, tokio klausimo nekiltų. Jei politikui klausimų nekyla, tuomet Vyriausioji tarnybinės etikos komisija įvertina", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų komisija, vertindama apgyvendinimo įstaigų teikiamus pasiūlymus, nesiaiškina, kam vienas ar kitas viešbutis priklauso.

"Tai yra tų savininkų, esančių politikais, reikalas dalyvauti ar ne konkurse. Mums, kai situacija yra įtempta ir dramatiška, svarbu sudėlioti tas vietas, kurios priimtų gyventojus. Lėšos numatytos ne tik apgyvendinimui, bet ir pavėžėjimui. Visa informacija apie susitarimus, sutartis, pirkimus turi būti vieša. Negali būti jokių nutylėjimų", – tikino V.Grubliauskas.

Klausimus ignoruoja?

Tačiau informaciją žurnalistams teikusi savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialistė Aušra Lukauskienė raštu dienraščiui atsakė tik į dalį klausimų. Galima įtarti, kad kita dalis tiesiog buvo ignoruojami.

"Sveikatos apsaugos ministro nurodymu šalies savivaldybių administracijos įpareigotos užtikrinti patalpas, skirtas saviizoliacijai asmenų, kurie turėjo sąlytį su užsikrėtusiu koronavirusu, ar grįžusiems iš užsienio, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, apgyvendindama pirmuosius klaipėdiečius, grįžusius iš užsienio, asmenis, kuriems buvo reikalingos patalpos saviizoliacijai, pasinaudojo savivaldybės turima sutartimi dėl apgyvendinimo paslaugų. Tai – 2019 m. rugpjūčio 6 d. trejų metų laikotarpiui sudaryta "Komandiruočių organizavimo ir delegacijų priėmimo paslaugų sutartis". Šiuo metu vykdomas viešasis pirkimas, pagal kurį perkamos izoliavimo (apgyvendinimo) paslaugos asmenims, kurie turėjo sąlytį su užsikrėtusiu koronavirusu, ar grįžusiems iš užsienio, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija", – informaciją pateikė A.Lukauskienė.

Centrinės viešųjų pirkimų tarnybos tinklalapyje galima rasti tik vieną Klaipėdos savivaldybės administracijos sudarytą sutartį su įmone "Verslo vertikalė", kuri valdo viešbutį "Ibis Styles Klaipėda Aurora".

Sutartis pasirašyta 2019 m. liepos 9 d. 22,4 tūkst. eurų sumai. Paslauga pirkta Europos jaunimo merginų rankinio čempionato dalyvių apgyvendinimui ir maitinimui.

Iš sutarties matyti, kad už tokią sumą viešbutyje gyveno ir valgė tikrai didelis būrys rankininkių.

"Komandiruočių organizavimo ir delegacijų priėmimo paslaugų sutartis", kuri minima savivaldybės atstovės siųstame rašte, sudaryta su įmone "ZIP Travel" 248,4 tūkst. eurų sumai.

Sutartis sudaryta daugiau nei 2,5 metų laikotarpiui – nuo 2019 m. rugpjūčio 6 d. iki 2022 m. kovo 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobule

Bobule portretas
Nieko nauja,mano kišenę arčiau,prie lovio būsiu pirmas keistai skamba,kai šeimininkas nežino,ką daro pavaldiniai. Eilinis Skotas. Lietuviais esame mes gimę bakuzese!!!!!!

Anonimas

Anonimas portretas
eilinis PY ...! nori uzdirbti is NELAIMES 1

>dar..

>dar.. portretas
o pamėgink išrinkti koki sažininga. Taigi sulenda tik toki kur pinigu turi vietai nusipirkt/visi žino kad pagal rinkimu istatymus reikalingas užstatas/ir toki katruos verslas pastato jam dirbt. Nors viena ar žinai katras turėdamas kad ir 100 - 300Eu bendroj sumoj į valdžia nuėjo?:D:D:D
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių