Kartenos piliakalnių komplekse bus praverti kuršių genties vartai

  • Teksto dydis:

Kartenos piliakalnių komplekse šį savaitgalį ketinama praverti kuršių genties vartus. Tokiu pavadinimu festivalis Salantų regioniniame parke rengiamas jau šeštus metus. Organizatorių teigimu, šių metų renginio veiklose dominuos tema "Deivės ir dievai".

Salantų regioniniame parke esantis Kartenos piliakalnio kompleksas yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ne tik kaip istorinių, archeologinių vertybių turintis objektas, bet ir kaip mitologinis dėl jame išlikusio baltiškojo mitologinio paveldo.

Atsižvelgiant į tai, kaip stipriai susijusi mitologija ir dievų bei dievybių kultas su supančia gamta, šiemet Kartenos festivalyje bus siekiama atskleisti, kaip šio piliakalnio erdvėje galėjo egzistuoti kuršiški, baltiški dievai ir deivės, kaip tai veikė žmonių sąmonę.

Kaip ir kasmet, Kartenos festivalio dienos rytas prasidės pėsčiųjų žygiu, kurio metu žygeiviai aplankys septynis Salantų regioninio parko piliakalnius, susipažins su jų istorijomis, juos supančia gamtine aplinka, regioninio parko išskirtine verte.

Atkuriamosios istorijos klubas "Vilkatlakai" šiemet pristatys XIII–XIV a. baltų genčių, LDK bei tuometinių jų priešų šarvų ir ginklų ekspoziciją Kartenos piliakalnio teritorijoje įkurtoje viduramžių karių stovykloje, pademonstruos kovas, ikikrikščioniškojo laikotarpio baltų genčių karinius papročius, apeigas, toteminius šokius ir mitologinius žaidimus.

O sutemus ant Kartenos piliakalnio lankytojai pamatys "Deivių ir dievų" ugnies paveikslą, kuriame atpažins senojo tikėjimo požeminę, žemės ir dangaus sferas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių