„Kaunastiškas“ savaitgalis: kaip viską suspėti?

  • Teksto dydis:

Savaitgalis UNESCO dizaino mieste, kupiname modernistinės architektūros, gatvės meno, gardžių aromatų, įkvepiančios gamtos ir muzikos garsų – pasiekiamas ranka. Šią vasarą svečius Kaunas pasitinka išgražėjęs ir paruošęs kalną „kaunastiškų“ patirčių. Klausiate, kas ta „kaunastika“? Ogi kaip fantastika, tik dar geriau. Kauną patogiai pasieksite traukiniu, autobusu, automobiliu ar net laivu. O tada…

Čia siūlomas savaitgalio planas – laisvos formos ir gali lengvai virsti trimis ar keturiomis dienomis. Kaunas – kompaktiškas, taigi nėra svarbu, kur nuspręsite apsistoti. Žinoma, centre ar senamiestyje smagiausia – pavyzdžiui, istoriniame pastate įkurtas „Daugirdas“ turi ir nuostabų restoraną bei panoraminę terasą, o rugpjūčio pradžioje pačioje miesto širdyje, Maironio gatvėje, šalia įspūdingojo Lietuvos banko, atidaromas šiuolaikiškas viešbutis „Moxy Kaunas Centre“. Daug pasiūlymų rasite „AirBNB“ platformoje – net autentiškų art deco butų, apstatytų istoriniais baldais! O išskirtinei patirčiai – svetingumo kompleksas „Monte Pacis“, boutique tipo viešbutis ir aukščiausios klasės restoranas barokiniame Pažaislio vienuolyne.

Po Kauną gastroliuoti smagiausia pėsčiomis, tolimesnius objektus galite pasiekti išsikvietę taksi „Bolt“ programėle ar pasinaudoję šios kompanijos paspirtukais. Dviračius ir automobilius trumpalaikei nuomai siūlo visame mieste išsibarstę „CityBee“. Yra net „It’s Kaunastic“ dedikuotas automobilis – gal pavyks tokį išsinuomoti?!

Pirmoji diena – Senamiestis ir ne tik

Puiki vieta pradėti pažintį su Kaunu – Kauno pilis, vienas seniausių miesto pastatų. Pirmąkart pilis čia iškilo dar XIV a., vėliau buvo daug visko, bet iki XXI a. išliko tik vienas bokštas. Jame veikia Kauno miesto muziejaus skyrius. Greta pilies – vienas žymiausių gatvės meno pavyzdžių, „Senelis išminčius“. Daugiau grafičių, gatvės meno objektų ir kitų urbanistinių miesto akcentų rasite žemėlapyje „Sienografo užrašai“ – jį ir daug kitų spalvingų ir turiningų „It’s Kaunastic“ serijos maršrutų turizmo informacijos centre, veikiančiame Kauno rotušėje (čia irgi miesto muziejaus skyrius – galite užlipti į bokštą), pasiimsite nemokamai...

Kauno senamiestis / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Rotušė apsupta erdvia aikšte, kurioje vasarą karaliauja ne tik pėstieji ir vestuvininkai, bet ir kavinių bei restoranų lankytojai. Itališkas, meksikietiškas maistas, žvėriena, kokteiliai, desertai – net keliolika įvairių maitinimo įstaigų įsikūrusios Rotušės aikštėje. Gausu čia ir kultūros – literatūros muziejus, meno galerijos, parduotuvėlės.

Kalbant apie muziejus, keliaujantys su vaikais neturėtų aplenkti Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriaus. Jame skamba  net laiptai, o susipažinti galite ne tik su mūsų tautos, bet ir kitų pasaulio šalių tradiciniais instrumentais.

Centrinė senamiesčio ašis – Vilniaus gatvė, kupina kavinių, barų ir restoranų. Dešrainių skanaukite „ManGi“, tarpukario lietuvių ir litvakų patiekalų – „Lithuanian Pub Entry“, įdomesnių gėrimų – „Kadagyje“, „Hop Doc“, „Galeria Urbana“.

Vilniaus gatvė / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Jei dar nesutemo, keliaukite į Kauno tvirtovės IX fortą. Čia veikiančiame muziejuje susipažinsite su Holokausto istorija (kita svarbi stotelė norintiems tyrinėti šią temą – Sugiharos namai-muziejus Žaliakalnyje) bei pamatysite vieną įspūdingiausių memorialų, kuris tobulai atrodo leidžiantis saulei.

Kauno tvirtovės IX fortas / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Aplankius miesto istorijos akcentus kviečiame į koncertą – šią vasarą Kaune karaliauja terasos po atviru dangumi ir geriausi Lietuvos atlikėjai. Šalia „Žalgirio“ arenos veikiančioje erdvėje „Pakrantė“ galbūt tilpsite į garsiausių pop atlikėjų koncertus, „Lauke“ ant M. Žilinsko galerijos laiptų – indie grupės ir kino filmai, „Adform“ kiemelyje senamiestyje – popmuzika. Neseniai pradėjusi veikti Kauno kultūros terasa žavi ne tik autentiška modernistine architektūra ir eklektiška programa visiems skoniams, bet ir užsklendžiamu stogu, taigi lietus čia niekuomet nebaisus.

A. Aleksandravičiaus / Kaunas IN nuotr.

Antroji diena – neriam į centrą

Savaitgaliais pusryčiai turi būti karališki, ir kauniečiai tai gerai žino. Nuo sultingų beigelių ar blynelių iki nepriekaištingo benediktų ir mimozos derinio, nuo vis populiarėjančių bowls’ų iki senos geros kaimiškos kiaušinienės – kad tik rastumėte laisvą stalelį! Puikius vėlyvuosius pusryčius siūlo ir jau minėtas „Monte Pacis“ – na, tokius, kuriais mėgaujantis galima ir pasipiršti…

Vėlyvieji pusryčiai, Monte Pacis / Saulės Pievos nuotr.

…na, bet grįžkime į centrą. Užverskite galvą į viršų ir įsižiūrėkite, kokia išskirtinė yra modernistinė Kauno architektūra, pretenduojanti patekti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Funkcionalios formos ir sprendimai, tautiniai motyvai, elegancija ir nuosaikumas – tarpukario architektai buvo tikrai talentingi. Ypač žavu V. Putvinskio gatvėje – čia beveik visi namai neseniai restauruoti, įskaitant „Kauno modernizmo karūna“ vadinamą Nacionalinį M. K.Čiurlionio dailės muziejų. Jame nuolatines ekspozicijas pildo vis kitos įdomios parodos, o kitoje pastato pusėje – Vytauto Didžiojo Karo muziejus, ypač mėgstamas mažųjų kauniečių.

Vytauto Didžiojo Karo muziejus / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Čia ir ką tik sutvarkyta įspūdingo dizaino Vienybės aikštė, atvira riedutininkams, riedlentininkams, šeimoms su mažais vaikais, verslininkams, senjorams – visiems, turintiems bent lašelį laisvo laiko ir ūpo pokalbiams. Pasėdėję čia eikite Putvinskio gatve žemyn – E. Ožeškienės g. pamojuokite rožiniam drambliui, o už keliasdešimties metrų, dešinėje, laukia jo autoriaus Vytenio Jako įkurta „Kiemo galerija“. Tai – puikus bendruomenės meno pavyzdys, nuolat pasipildantis naujais piešiniais ir kitais akcentais.

Vienybės aikštė / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Neišvengsite Laisvės alėjos – čia ir aplink spiečiasi miesto teatrai, kinas, filharmonija, restoranai, kavinės, biblioteka, švietimo įstaigos, ir, žinoma legendinis – o dabar jau ir grojantis bei šviečiantis – fontanas, prie kurio pasimatymus skiria visi.

Laisvės alėjos fontanas / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Vakarėjant kviečiame prie Soboro – jis šiuo metu atnaujinamas, bet Nepriklausomybės aikštė jau pasiruošusi. Barai, naktiniai klubai – čia stilingiausias jaunimas ir kokybiškiausia muzika. Klubo „Anna Mesha“ legenda tokia stipri, kad jo filialas veikia ir sostinėje. Beje, jei ieškote gero vietinio alaus, užsukite į „Genys Taproom“, o tuomet – į „Vingiu Dubingiu“, kurie siūlo ir kaimynų produkcijos. Kita populiarumo neprarandanti vieta – „Kultūra“, kavinė Kauno paveikslų galerijoje. Vakarėjant jos laiptai nusėsti meniško jaunimo, kuris, tikėtina, prieš tai aplankė galerijos parodas ir užsuko į „Fluxus“ kabinetą. Juk čia, Kaune, gimė šios meno krypties krikštatėvis Jurgis Mačiūnas – netoliese yra ir meno kūriniu virtusi jo aikštė, į kurią įžengti negalima.

„Kultūra“, kavinė Kauno paveikslų galerijoje / A. Aleksandravičiaus/Kaunas IN nuotr.

Kažkur dienotvarkėje reikia įterpti pasikėlimą funikulieriumi – Aleksote esantis atvers labiausiai fotografuojamą miesto panoramą, o Žaliakalnio – įspūdingąją monumentalią Kristaus prisikėlimo baziliką, kurios statybos truko dešimtmečius – sovietų okupacijos laikais čia buvo radijo gamykla, o bažnyčia konsekruota jau tik atkūrus Nepriklausomybę. Žaliakalnyje apskritai galima būtų praleisti visą savaitgalį, jei tik turite noro! Kaip ir Šančiuose ir kitose Kauno dalyse, kuriose knibždėte knibžda istorijų, asmenybių ir įdomybių.

Aleksoto funikulierius / Kaunas IN nuotr.

Taigi „kaunastiško“ jums savaitgalio, ir nepamirškite jo įspūdžių instagrame žymėti #kaunastic.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių