Pereiti į pagrindinį turinį

Kavinės darbuotojams nustatė salmoneliozę

2009-08-12 23:59
Rezultatai: nustatyta, kad salmonelėmis buvo užkrėstas spirgų padažas, kuriuo buvo pagardinti cepelinai ir žirnių košė.
Rezultatai: nustatyta, kad salmonelėmis buvo užkrėstas spirgų padažas, kuriuo buvo pagardinti cepelinai ir žirnių košė. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Maistą, nuo kurio sunegalavo daugiau nei pusšimtis Jūros šventės dalyvių, salmonelėmis galėjo užkrėsti kavinės darbuotojai. Dviems iš jų nustatyta salmoneliozė.

Vakar Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukė restorane „Bernelių smuklė“ paimtų plovinių ir geriamojo vandens mėginių laboratorinių tyrimų rezultatų.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Laboratorijos departamento Kauno skyrius nustatė, kad juose salmonelių nėra.

Atlikti ir Jūros šventės metu įmonei „Bernelių užeiga“ priklausančioje lauko kavinėje Danės skvere dirbusių bei Kaune patiekalus gaminusių septynių darbuotojų bakteriologiniai tyrimai. Dviems iš jų nustatyta salmoneliozė.

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausiosios veterinarijos gydytojos Aurelijos Načienės, tikėtina, kad infekcijos perdavimo veiksniu galėjo būti asmens higienos stoka.

„Tiksliai įvardinti, kokiu būdu užterštas maistas negalima. Tyrimas dar nebaigtas. Atliekamas žaliavų mikrobiologinis tyrimas“, – tvirtino A.Načienė.

Paskutiniais duomenimis dėl negalavimų – pilvo skausmų, pykinimo, pakilusios kūno temperatūros, viduriavimo – kreipėsi 60 žmonių iš visos Lietuvos. Visi jie tvirtino, valgę minėtoje lauko kavinėje. Aštuoniems jų nustatytas sukėlėjas – salmonelės.

Ištyrus maisto produktus, kuriais buvo prekiaujama įmonės „Bernelių smuklė“ lauko kavinėje Jūros šventės metu, nustatyta, kad spirgučių padažas užkrėstas salmonelėmis. Juo buvo gardinami žirniai ir cepelinai.

Pasak A.Načienės, išsiaiškinus, kas kaltas dėl nesaugaus maisto pateikimo į rinką, įstaigai bus surašytas protokolas. Visa tyrimo medžiaga bus perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Už pavojingo produkto pateikimą vartotojui, jei šis padarė žalos žmogaus sveikatai, tarnyba gali skirti nuo 5 tūkst. iki 40 tūkst. litų baudą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įtraukė įmonę „Bernelių smuklė“ į padidintos rizikos bendrovių sąrašą. Įstaiga bus tikrinama dažniau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų