Norime vis daugiau kokybės
Plačiausiai Lietuvoje veikiančio specializuoto kavos tinklo „Vero Café“ direktorė Laima Vėželienė teigia, kad kavos kultūra Lietuvoje išgyvena tikrą pakilimą: „Kavos mėgėjų kiekis didėja, jie darosi vis žingeidesni, todėl savo kavinėse nuolat atnaujiname kavos gėrimų bei kavos pupelių asortimentą, pristatome ir naujus kavos gėrimus. Kavos kultūros srityje Lietuva kai kuriais atvejais jau netgi lenkia ir tradicines kavos gėrėjų šalis, stipriai ir su dideliu pagreičiu vejasi didžiausius kavos miestus visame pasaulyje.“
Anot L. Vėželienės, Lietuvoje kaip ir bet kurios kitos šalies gastronomijos kultūroje, vis daugiau dėmesio skiriama kavos kokybei, informacijai apie tai, kokioje egzotiškoje šalyje kavos pupelės užaugusios, kokių išskirtinių poskonių ir aromatų jos turės, kaip kava bus gaminama.
„Norint pagaminti gerą kavą, reikia kokybiškos darbo įrangos – profesionalaus kavos aparato. Įrangoje yra daug subtilybių ir niuansų, kurie leidžia išvirti gerą ir skanią kavą. Tačiau visų svarbiausia yra kavos profesionalas, stovintis už visos įrangos – gerai kavai reikia įgūdžių ir besąlyginės meilės. Kiekvieno rankose kava įgauna vis kitokių poskonių ir aromatų, todėl tai menas, kurį kiekvienas pajaučiame savo garuojančiame puodelyje“, – sako L. Vėželienė.
Gera kava – netikėčiausiose vietose
Anot L. Vėželienės, Lietuvoje tobulėja ne tik kavos entuziastai, bet ir paprasti vartotojai, kurie iš kasdienės kofeino dozės ieškotojų virsta į žingeidžius kavos gurmanus, ieškančius ne energijos šaltinio, bet aromatingos patirties. Toks platesnio vartotojų rato susidomėjimas kavos kultūra paskatino „Vero Café“ ir keliones keltais organizuojančią kompaniją DFDS sujungti jėgas ir visas šias kokybiškos kavos patirtis pasiūlyti keliaujantiems lietuviams.
DFDS projektų vadovas Linas Lesauskas teigia, kad investicijos į kavos kokybę yra būtinos: „Daugumai mūsų klientų kava – rytinio ritualo dalis, o espresso puodelis po vakarienės ar pietų – tai labai svarbi akimirka, kuri gali vainikuoti arba sugadinti visą patirtį.“
Po kiek anksčiau kompanijos atlikto tyrimo paaiškėjo, kad žmonės kelionių metu transporto priemonėse pasigenda kokybiško maisto pasirinkimo.
Anksčiau keltų keleiviai rinkdavosi tarp juodos kavos ir kavos su pienu. Tačiau dabar beveik visų keltų keleiviai galės rasti viską nuo klasikinio espresso, ruošiamo iš specifiškai tam skrudintų pupelių iki „flat white“ ar karamelinio latte macchiato, daromų su natūraliu pienu ir iš ką tik sumaltos kavos. Po kiek anksčiau kompanijos atlikto tyrimo paaiškėjo, kad žmonės kelionių metu transporto priemonėse pasigenda kokybiško maisto pasirinkimo. Toks kavos asortimento pokytis turėtų prisidėti ir prie šios problemos sprendimo.
Anot kompanijos atstovo, idėja bendradarbiauti su kavos profesionalais gimė neatsitiktinai: „Šių metų pradžioje svarstėme, kaip pagerinti šiuo metu keltuose siūlomos kavos kokybę ir kavos asortimentą. Norėjome ne tik naudoti geresnius ingredientus, bet ir įgyti daugiau žinių bei gebėjimų, investuoti į modernesnę įrangą. Savo partneriais pasirinkę „Vero Café“, užtikrinome kelis svarbiausius dalykus: nuolatinė šio tinklo specialistų kavos gaminimo priežiūra laivuose lemia, kad keltais keliaujantys lietuviai ir užsienio svečiai gali mėgautis tokiais pačiais kavos gaminiais, kokius užsisakytų ir kavinėse Lietuvoje. Taip pat investavome į unikalius kavos ir jos ruošimo mokymus, kuriuos keltuose veikiančių barų darbuotojams vedė daugiametę patirtį kavos versle ir mokymuose sukaupęs Darius Vėželis.“
Naujausi komentarai