Kelio ženklai – vandalų taikinys

Iš Klaipėdos gatvių dingstantys kelio ženklai vagiami tvoroms tverti, nešami į metalo supirktuves. Neretai chuliganai tiesiog smaginasi juos nusukdami į kitą pusę, kad ženklo nematytų vairuotojai.

Klaidina eismo dalyvius

Vairuotojai stebėjosi pamatę, kad Naujojoje perkėloje trūksta nurodomojo posūkio ženklo bei lentelės su taksi numeriais.

Ir kitose miesto vietose pastebėti keli pusiau nuleisti ar visiškai nukelti  ženklai. Tokie trikdžiai erzino eismo dalyvius.

"Kartais pastebiu nusukinėtus ar visiškai nulaužtus ženklus. Aišku, tai trukdo, sutrinku. Nežinau, ar čia galima sukti, ar negalima dėl kažkokių kelio darbų ir kokių kitų priežasčių", – piktinosi vairuotojas Tomas.

Už miesto tvarką atsakingo Klaipėdos savivaldybės poskyrio vedėja Irena Nachčiunova nustebo paklausta apie pastebėtus vandalizmo atvejus.

"Pastaruoju metu tokios informacijos negavome. Būna, kad žmonės praneša apie nulaužtą, pakreiptą ženklą, bet kad jie prapultų – tikrai keista. Apskritai, tokių atvejų beveik nepasitaiko", – tikino Klaipėdos savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio vedėja I.Nachčiunova.

Nusuko ir įmetė į Danę

"Neturime jokios informacijos. Gal brigados dar nespėjo manęs informuoti. Bandysiu aiškintis", – žadėjo uostamiestyje kelio ženklus prižiūrinčios bendrovės "Gatvių apšvietimas" generalinis direktorius Algimantas Laurinavičius.

Jis prisiminė panašių atvejų, kai kelio ženklai buvo nuniokoti. "Žiemą kažkas buvo nukabinęs kelio ženklus nuo Biržos tilto ir juos numetęs į Danę", – teigė A.Laurinavičius.

Jis tvirtino, kad pranešimų apie kelio ženklų nuniokojimą sulaukiama.
"Gyventojai praneša, policija suteikia žinių, štai ir jūs paskambinote. Ir patys pastebime. Vieniems susitvarkyti su dešimtimis tūkstančių ženklų neįmanoma", – tikino A.Laurinavičius.

Pavagia ir išradingai pritaiko

Pabandę pasukioti pirmą pasitaikiusį ženklą, dienraščio "Klaipėda" žurnalistai įsitikino, kad jie išties menkai pritvirtinti ir gali būti lengvai nuimami.

"Užtenka atsuktuvėlio ir nuimsi. Jeigu lengvai sukiojasi, reiškia, atsileidęs. Kai būna gerai priveržtas, tai sunkiau nuimti. Vibracija, vėjas išjudina juos", – aiškino bendrovės "Gatvių apšvietimas" vadovas.

Kelio ženklai – ne itin patrauklūs metalo vagims, nes yra padengti sunkiai nuplėšiama plėvele, todėl juos sudėtinga parduoti metalo supirkėjams. Tačiau metalinė, cinkuota, maždaug dviejų metrų ilgio kelio ženklo atrama gali būti naudojama daug kur.

"Vamzdžius gali naudoti kur tik nori – net tvorą tverti", – juokavo A.Laurinavičius.

Dažnai pasitaiko, kad kelio ženklai nusukiojami ir nuimami užsimanius pasilinksminti.

"Ypač tie, kurie nusukinėja į priešingą pusę, ieško, kaip paišdykauti. Šiuo atveju galima tik tokia priežastis", – tikino A.Laurinavičius.

Nuostoliai – milžiniški

Parduodant kelio ženklus metalo laužo supirkėjams, milijonų tikrai nepavyks užsidirbti, tačiau tai nesustabdo ilgapirščių noro nuimti vieną kitą metalo skritulį ar kvadratą.

"Už centus parduoda, o nuostolių padaro už šimtus litų. Vienas ženklas kainuoja nuo aštuoniasdešimties iki šimto litų. Įrengti visą ženklą – iki dviejų šimtų litų. Be to, sugaištamas laikas, didelės degalų sąnaudos", – skaičiavo A. Laurinavičius.

Šią savaitę bendrovės darbininkai Klaipėdoje tikrino nuniokotus kelio ženklus, juos taisė ir sutvirtino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių