Pereiti į pagrindinį turinį

Kiemuose – karai dėl dvoko

2009-09-03 07:46
Konfliktas: Kretingos gatvės 71 namo gyventoją papiktino prie įėjimo į šachtą netoli laiptinės durų pastatytas šiukšlių konteineris. Moteris nuolat jį perstumia į kitą vietą, o...
Konfliktas: Kretingos gatvės 71 namo gyventoją papiktino prie įėjimo į šachtą netoli laiptinės durų pastatytas šiukšlių konteineris. Moteris nuolat jį perstumia į kitą vietą, o... / Nerijaus Jankausko nuotr.

Pamačiusi, kad vaikus išbėrė nematytais spuogais, klaipėdietė dėl to apkaltino prie pat buto langų tūnančius konteinerius. "Gelbėkite, nebegalime kęsti musių ir smarvės", – šaukėsi moteris. Prie langų statomi šiukšlių konteineriai verčia gyventojus veltis į nesibaigiančius konfliktus su kiemsargiais.

Pririšo kaip karvę

Dvylika metų Kretingos gatvės 71 name gyvenanti klaipėdietė nesupranta, kodėl prie įėjimo į šiukšlių šachtą, esančio netoli laiptinės durų, nuolat stovi smirdintis konteineris.

„Namo viduje yra kitas, į kurį ir krenta šiukšlės. Jis kasdien ištuštinamas. Kam reikia antro lauke? Nuo jo tik dvokas sklinda. Gyventojams šlykštu eiti į laiptinę. Juolab kad netoliese yra pastatyti dar keli“, – tvirtino moteris.

Klaipėdietė pasakojo, jog konteineris netoli įėjimo atsirado prieš kelis mėnesius. Moteris kasdien jį atitraukdavo kelis metrus nuo namo, bet kažkas jį vėl pastumdavo atgal. Gyventoja spėja, kad taip elgiasi dvylikaaukštį administruojančios įmonės „Paslaugos būstui“ kiemsargė.

Pasak moters, pastaruoju metu kiemą tvarkanti darbuotoja visai suįžūlėjo. Kad konteineris nebūtų niekur stumdomas, kiemsargė virve jį pririšo prie šachtos durų. Tačiau klaipėdietės tai nesustabdo. Pasitaiko, jog virvę moteris nukerpa ir pastumia konteinerį toliau nuo namo.

„Tai kažkoks negražus žaidimas. Kol nebuvo šio konteinerio, tol gyventojai mesdavo šiukšles į šachtą. Dabar yra tokių, kurie meta į šį konteinerį, o atliekos dvokia panosėje. Gyvename dvylikaaukščiame name. Čia yra ir netvarkingų žmonių. Tačiau jei mes šiems pataikausime, tai greitai tas konteineris bus įneštas į laiptinę prie pašto dėžučių“, – piktinosi klaipėdietė.

Atliekos – prie įėjimo

Dėl per arti namo stovinčio konteinerio moteris kreipėsi į namų valdas. Šios atstovai žadėjo viską sutvarkyti, tačiau situacija nepasikeitė. Klaipėdietė kreipėsi į savivaldybę, bet pagalbos taip pat nesulaukė.

Dvylikaaukštį administruojančios įmonės „Paslaugos būstui“ direktoriaus pavaduoja Vida Kistenienė tvirtino, jog konteineris prie Kretingos gatvės 71 namo šachtos durų pastatytas, nes gyventojai čia mesdavo šiukšles. Kiemsargei atliekas tekdavo rinkti ir mesti į iš šachtos ištrauktą konteinerį.

„Šiame daugiabučiame name liukai, per kuriuos galima išmesti atliekas, yra kas antrame aukšte. Žmonės tingi nusileisti vienu aukštu žemiau. Tad atliekas jie palikdavo prie durų į šachtą. Dėl to ir pastatėme papildomą konteinerį“, – aiškino direktoriaus pavaduotoja.

Vakar V.Kistenienė pažadėjo, jog po pietų prie Kretingos gatvės 71 namo šachtos durų bus pastatytas konteineris su dangčiu, kad gyventojams nereikėtų kęsti nuo jo sklindančio dvoko.

Mažamečius išbėrė

Dėl už lango stovinčių šiukšlių konteinerių ilgą laiką kentėjo Baltijos prospekto 35 namo gyventojai. Klaipėdiečiai buvo priversti ne tik kęsti dvoką, bet ir stebėti, kaip prie įėjimo po šiukšles neršia benamiai, gintis nuo musių spiečių.

Pirmajame pastato aukšte gyvenanti klaipėdietė Daiva Tomanienė tai prisimena kaip košmarą.

„Konteineriai buvo pastatyti po mano buto langais. Atstumas – apie penkis metrus. Benamiai viską išversdavo, į butą sklisdavo nemalonus kvapas. Karštą vasaros dieną langų negalėdavome atsidaryti. Priskrisdavo ir didžiausių musių. Net laiptinės duris buvo baisu atidaryti. Vėjas iš konteinerių į patalpą pripūsdavo popierių“, – skundėsi moteris.

D.Tomanienei kantrybė trūko, kai jos mažamečius vaikus – septynerių mergaitę ir dvejų berniuką – išbėrė dideliais spuogais. Moteris įtarė, kad viskas dėl šalia stovinčių konteinerių.

„Tai tikrai nebuvo įkandimai ar alerginiai bėrimai. Ne vienerius metus auginu vaikus. Tai buvo infekcija. Anksčiau tokių bėrimų niekada nėra buvę“, – pasakojo D.Tomanienė, kuri su šeima į butą Baltijos prospekto 35 name atsikraustė prieš pusmetį.

Dėl po langais stovinčių konteinerių klaipėdietė kreipėsi į miesto savivaldybę. Atvykusi komisija pripažino, kad talpos per arti namo. Konteineriai buvo patraukti prie pagrindinio kelio.

Šiukšles išmėto "auditoriai"

Klaipėdoje iš viso pastatyta per 11 tūkst. komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų konteinerių. Šiuo metu ruošiama jų išdėstymo schema. Savivaldybės Aplinkos kokybės skyrius ir Sanitarijos poskyris sulaukia nusiskundimų dėl per arti namų stovinčių konteinerių.

Pasak Aplinkos kokybės skyriaus vyriausiosios specialistės Tatjanos Šigajevos, raštu gautus skundus nagrinėja administracijos direktoriaus sudaryta komisija. Pagal statybos reglamentą pastarųjų aikštelės turi būti įrengtos ne arčiau kaip 10 metrų, bet ir ne toliau kaip 50 metrų nuo namo.

Klaipėdos savivaldybės Sanitarijos poskyrio vyresnioji specialistė Salomėja Razutienė tvirtino, jog konteinerių pastatymo vietos derinamos ir su gyventojais, ir su vežėjais.

„Išlaikyti atstumus sudėtinga dėl tankiai apgyvendintų rajonų. Žmonės neturi kur statyti automobilių, įvažiavimo keliai, ypač Baltijos ir Statybininkų prospektuose, labai siauri. Pastatai čia konteinerius, pyksta vežėjai, arčiau namų – nepatenkinti gyventojai. Ieškome kompromisų“, – pabrėžė S.Razutienė.

Specialistės teigimu, mažiau problemų kiltų, jei gyventojai atliekas mestų sandariai užrištuose maišeliuose, o pastarųjų nedraskytų ir aplink šiukšlių nemėtytų konteinerių auditoriais vadinami benamiai. Klaipėdiečiams derėtų nepamiršti uždaryti konteinerių dangčių.

„Sutinku, kad pastarieji nėra patogūs. Ne visi gyventojai įstengia dangčius uždaryti. Ypač vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės. Jei konteineriai būtų uždaryti, viskas būtų tvarkingiau“, – teigė S.Razutienė.


Klaipėdoje pastatyta konteinerių:

Plastmasei – 165

Popieriui – 244

Stiklui – 260

Komunalinių atliekų – 10 698


Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Beržanskaitė

Šalia daugiabučių namų langų stovintys konteineriai nėra gerai. Blogai, jei jie neprižiūrimi – į konteinerius gali patekti ir maitintis katinai, graužikai. Užsikrėsti viena ar kita liga gyventojai gali, jei turi tiesioginį ryšį su atliekomis. Jei nėra tiesioginio kontakto su šiukšlėmis, nelabai tikėtina, kad atsiras išbėrimai. Tačiau užkratą gali pernešti ir musės, graužikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų