Kieno interesams tarnauja Klaipėdos savivaldybės valdininkė?

Kieno interesams tarnauja savivaldybės valdininkė? Toks klausimas neduoda ramybės daugiabučio gyventojų visuotinio susirinkimo dalyviams.

Jautėsi priblokšti

Klaipėdoje, Baltijos gatvėje, esančio daugiabučio butų savininkai sukvietė susirinkimą, kuriame planavo aptarti galimybę pasirinkti naują namo administratorių.

Gyventojai tvirtino buvę priblokšti, kai Klaipėdos savivaldybės tarnautoja daugiabučio administratoriumi siūlė išrinkti abejonių keliančią bendrovę.

Pati valdininkė nemano padariusi ką nors smerktina.

Susirinkime plykstelėjo emocijos, kurios, kaip tikino pašnekovai, silpnesniems susirinkimo dalyviams sutrikdė nervinę pusiausvyrą.

"Mano mama rimtai išsigando – bijo susitikti mūsų name gyvenančią savivaldybės tarnautoją. Mama sako: kodėl tu, vaikeli, sukonfliktavai su ja, dabar butą iš mūsų atims", – apie netikėtas konflikto pasekmes pasakojo vienas daugiabučio gyventojas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – A.D.).

Anot jo, buto niekas neatims, tačiau valdininkės iniciatyvos dėl pastato administratoriaus pasirinkimo sukėlė rimtų abejonių, mat Janina Vaulinienė Klaipėdos miesto savivaldybėje dirba Statinių administravimo skyriaus vyriausiąja specialiste.

Įtaria protegavimu

"Visi name žino, kur ji dirba ir kad jos tarnyba susijusi su pastatų administravimu. Susirinkimo metu buvo akivaizdu, esą ji jaučiasi turinti aukštesnę galią už paprastus kaimynus. Labai keista buvo girdėti, kaip Pastatų administravimo skyriaus tarnautoja, kaip mums pasirodė, proteguoja ne itin gerai pagarsėjusią bendrovę "Bonus Admin". Prieš kelerius metus žiniasklaidoje plačiai nuskambėjo skandalingos istorijos, susijusios su šios bendrovės akcininku. Pasirinkti šią bendrovę administratore savivaldybės tarnautoja siūlė, sakyčiau, agresyviai, nemandagiai, demonstruodama nesiskaitymą su mumis", – apie nuostabą sukėlusį susirinkimą nuomonę dėstė daugiabučio gyventojas.

Pašnekovas tvirtino neva iš tarnautojos išgirdęs net keiksmažodžių.

"Ji kartojo, kad dabartinis daugiabučio administratorius yra blogas, gauna daug neigiamų vertinimų, nekreipia dėmesio į gyventojų pageidavimus ir taip toliau. Ji sakė, kad mažiausiai skundų yra dėl "Bonus Admin" veiklos. Bet mes to nežinome, mes tik žinome, kad "Bonus Admin" akcininkas yra tikrai ne itin geros reputacijos. Aš pasakiau, kad jūs, dirbdama savivaldybėje ir proteguodama įmonę, galbūt painiojate interesus, veliatės į interesų konfliktą, tada ji iš susirinkimo išėjo. Prieš tai buvo įžeidinėjimas, arogancija, nesiskaitymas ir brukimas agresyvia forma to "Bonus Admin". Kai bandžiau prieštarauti, buvau užčiauptas. Man buvo pasakyta: eik tu š…, idiote, tu nieko nesupranti", – tikino pašnekovas.

Duomenys – tarnybiniai?

Žmogus informavo, kad susirinkime dalyvavo per 30 namo gyventojų. Iš viso pastate yra 72 butai. Anot pašnekovo, toks elgesys nemaloniai nuteikė didžiąją dalį susirinkimo dalyvių.

"Ji turėjo kelias kaimynes, kurios ją palaikė, o visi kiti, mano pastebėjimu, jautėsi pasimetę, sutrikdyti, nesuprantantys, kodėl turi rinktis vieną, kodėl negalima organizuoti balsavimo. Manau, susidūrėme su agresyviu protegavimu. Nesakau, kad dabartinis administratorius yra  idealus, bet kodėl brukama viena bendrovė? Su dabartiniu administratoriumi pasitaikė komunikavimo nesklandumų. Bet pandemijos metu, kai buvo gerokai apribotas bendravimas su vadybininkais, tai atrodė suprantama. Dabar vadybininkus grąžino, vėl galima jiems pasiskambinti, galima susitikti pokalbio. Esminių problemų, mano požiūriu, nėra", – svarstė klaipėdietis.

Susirinkimo dalyvis atkreipė dėmesį, kad J.Vaulinienė, aiškindama "Bonus Admin" pasirinkimo privalumus, minėjusi savivaldybėje turimus kažkokius duomenis apie gerų ir blogų įvertinimų sulaukusias bendroves.

Tai, pašnekovo tvirtinimu, gali būti tarnybinių duomenų panaudojimas siekiant tikslų, galbūt turinčių asmeninio suinteresuotumo požymių. Tai, anot jo, gal būtų net panašu į nusižengimą tarnybinei etikai.

Konflikto nemato

"Žurnalistai bendrauja su leidimu per viešuosius ryšius, nieko neatsakinėsiu nesuderinusi", – išgirdusi, kad skambina žurnalistas, teigė J.Vaulinienė.

Valdininkės nusistatymas nekalbėti pasikeitė, sužinojus, jog ketinama kalbėtis dėl daugiabučio, kuriame ji pati gyvena, problemų.

– Gyventojai nustebo dėl jūsų aktyvių pastangų iškelti vieną bendrovę, siekiant, kad būtent ji administruotų daugiabutį.

– Aš esu buto savininkė. Ar aš kaip buto savininkė negaliu rodyti asmeninės iniciatyvos?

– Ar neįžvelgiate galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto – juk esate ne tik daugiabučio administratoriumi susirūpinusi namo gyventoja, bet ir savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė.

– Aš atstovauju sau, ir kiekvienas savininkas turi teisę išreikšti savo valią savo turto atžvilgiu, ar ne? Per susirinkimą kiekvienas turi teisę reikšti savo poziciją. Buvo susirinkimas, ir aš išreiškiau savo nuomonę. Ar tai yra draudžiama? Susirinkimas tam ir šaukiamas, kad jo metu kiekvienas galėtų išreikšti savo nuomonę, joks įstatymas to nedraudžia…

– Pasak susirinkimo dalyvių, iškeldama siūlomos bendrovės privalumus, rėmėtės tik jums, kaip valdininkei, prieinamais duomenimis apie teigiamus ir neigiamus daugiabučius administruojančių bendrovių vertinimus. Ar tai nėra piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi?

– Tie duomenys yra vieši. Patikrinimai yra viešinami, visi duomenys, grafikai yra savivaldybės puslapyje. Tai nėra kažkokia neprieinama informacija. Galiu atsiųsti nuorodą. Ten yra patikrinimų skaičius, tai yra vieši duomenys, kiekvienas juos gali pasižiūrėti ir įvertinti. Nė vieno duomens, kuris yra ne viešas, nebuvo naudojama. Patikėkite, aš įstatymus gerai žinau, esu teisininkė ir nedaryčiau to, jei grėstų kažkoks konfliktas. Šiuo atveju aš atstovauju sau, išreiškiu savo valią. Nevaikštau po butus ir nekalbu, kai nėra susirinkimo. O susirinkimo metu net turiu pareigą išreikšti savo valią.

Pavadino gandais

Valdininkė neigė daugiabučio gyventojų tvirtinimus, esą teikdama savo pasiūlymą peržengė korektiškumo ribas – pasisvaidė keiksmažodžiais.

"Aš ten buvau tik dešimt ar penkias minutes, grįždama su šunimi iš pasivaikščiojimo. Ten be manęs yra aktyvių žmonių, pritariančių "Bonus Admin ir Co" pasirinkimui, ir aš tikrai neįžvelgiu interesų konflikto. Dėl necenzūrinių žodžių jūs turbūt juokaujate? Esu kultūringas žmogus ir nevartoju necenzūrinių žodžių", – patikino J.Vaulinienė.

Paprašyta paaiškinti, kodėl mananti, kad reikia keisti daugiabučio administratorių, pašnekovė sakė: "Čia ne aš susirūpinau keisti administratorių. Viskas prasidėjo, kai buvo atlikta renovacija, kai buvo įstiklinti balkonai… Dideli mokesčiai, palyginus su kitais namais. Yra iniciatyvinė grupė, kuri jau seniai pradėjo kelti klausimą dėl administratoriaus keitimo. Aš toje grupėje beveik nedalyvauju, nekabinu skelbimų, tik paskaitau apie grupės veiklą feisbuko paskyroje."

Pasiteiravus, kodėl administruoti daugiabutį siūlo prieš keletą metų skandalingai pagarsėjusią bendrovę, J.Vaulinienė sakė, kad jos siūlomai bendrovei "Bonus Admin ir Co" vadovauja kitas asmuo, o ne skandalų centre prieš keletą metų minėtas akcininkas.

"Nieko apie jį nežinau, nesidomiu jokiais gandais. Noriu, kad akcentuotumėte, jog atstovauju savo butui ir nesu jokioje iniciatyvinėje grupėje", – pabrėžė J.Vaulinienė.

Kilo abejonių

Nevyriausybinės, ne pelno siekiančios organizacijos Lietuvos respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų (Lietuvos būsto rūmai) prezidento pareigas laikinai einantis Rolandas Klimavičius svarstė, kad valdininkės elgesys susirinkime gali kelti abejonių dėl jos intencijų skaidrumo.

"Jei, kaip sako kai kurie susirinkimo dalyviai, ji protegavo ir rekomendavo, tai jos subjektyvumas yra jaučiamas. Taip neturėtų būti, bet aš negaliu spręsti, ar tai šiurkštus interesų pažeidimas. Situacija kelia abejonių. Jei siūlė vieną firmą, gal tada kažkoks interesas ir kyšo. Manau, neturėtų taip valdininkai elgtis, nors ir yra butų savininkai", – svarstė R.Klimavičius.

Jis suabejojo, ar gyventojams gali būti prieinama informacija apie teigiamus ir neigiamus daugiabučius administruojančių bendrovių vertinimus.

"Labai abejoju, ar tai yra prieinama viešai – niekaip nesužinosi, kas kiek skundų yra gavęs. Manau, pagudravo", – suabejojo R.Klimavičius.

J.Vaulinienė atsiuntė redakcijai nuorodą, kuri padeda surasti jos minėtą savivaldybėje turimą informaciją apie daugiabučius administruojančių bendrovių vertinimą. Tas vertinimas yra pdf formatu pateikiamame dokumente, pavadintame "Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos paskirtų daugiabučių namų administratorių valdymo organų priežiūros ir kontrolės metinė veiklos ataskaita".

Priėjimas prie tos ataskaitos tikrai nėra labai lakoniškas, tačiau specialiai besidomintiems jos ieškant neturėtų kilti rimtų problemų.

Neskuba vertinti

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje niuansus nagrinėjančios Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovė Eglė Ivanauskaitė pabrėžė: norint įvertinti valdininkės elgesį susirinkimo metu, reikia išsamaus nagrinėjimo.

"Nežinant detalių, neįmanoma pasakyti, kaip tokią situaciją vertinti. Komisija turėtų išnagrinėti visas detales ir pasakyti, ar čia yra galimas pažeidimas ar ne", – svarstė E.Ivanauskaitė.

Ji pabrėžė, jog valdininkų veiksmai vertinami remiantis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatomis.

"Pavyzdžiui, yra reikalavimas vengti viešųjų ir privačių interesų konflikto galimybės, yra reikalavimas nesinaudoti tarnybine padėtimi, yra reikalavimas nesinaudoti tarnybine informacija netarnybinėms reikmėms. Jei gyventojams kyla abejonių, jie turėtų kreiptis į mūsų tarnybą. Komisija turi galimybę įvertinti, jei kažkokia informacija yra paskelbta spaudoje, ir spręsti, ar mato pagrindą pradėti tyrimą", – pabrėžė specialistė.


Siekė bankrutuoti

Prieš keletą metų respublikinėje žiniasklaidoje buvo paskelbta publikacijų apie skandalingą Klaipėdoje registruotos bendrovės "Bonus Admin" veiklą.

Bendrovei vadovavęs klaipėdietis verslininkas Gvidas Skirutis sukėlė skandalą Baltarusijoje. Į šalies kaimynės prokuratūrą kreipėsi būrys darbuotojų, tvirtinančių, kad lietuvių kompanija jiems nesumoka algų. Pats verslininkas aiškino, kad tai užsakovai neatsiskaito su įmone, ir žadėjo užglaistyti konfliktą.

Pareiškimus prokuratūrai įteikę apie dvidešimt baltarusių įpykę veržėsi į įmonės "Bonus Admin" biurą Minske, tikėdamiesi, kad lietuviai verslininkai bent jiems paaiškins, kas vyksta. Darbuotojus lydėjo žurnalistai. Visą istoriją lietuviškos įmonės nusamdyti baltarusiai išklojo Baltarusijos portalui "Ježednevnik". Publikacijoje aiškinama, kad lietuviai verslininkai paliko Minske įsikūrusio vandens parko "Lebiažyj" aptarnaujantį personalą nežinioje, nesumokėdami jiems teisėto atlygio. Vyrai piktinosi, kad ne tik negauna algų, bet net negali ieškoti kito darbo, nes samdyta įmonės direktoriaus pavaduotoja neatrakina seifo su jų darbo knygutėmis.

Netrukus po šio skandalo buvo skelbta, jog klaipėdietis verslininkas G.Skirutis prašė Klaipėdos apylinkės teismo iškelti jam ir žmonai asmens bankroto bylas, bet sulaukė neigiamo verdikto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

23000 nuostolis

23000 nuostolis portretas
Bonus Admin ir Co dirba į nuostolį. Saugokit savo pinigus gali apvogti!

Bonus

Bonus portretas
Bonus Admin ir co buvo kelis kartus keitė pavadinimą nes vis prisivogė.

Klaipėda ir Vilnius

Klaipėda ir Vilnius portretas
bonus admin ir co tai pigių aferistėlių firma. Atsilikusi viskuom . Apmokėti jų sąskaitą turite pasakyti net savo telefono numerį. O pradėti su jais jie prašo jūsų pasų kur išsirašo jūsų duomenis savo reikmėm.
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių