Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėda stabdo registraciją skiepams nuo COVID-19: laukta vakcina atiteko Vilniui

2021-04-27 12:05

Šią savaitę uostamiesčio vakcinacijos centruose turėjo būti bendroje eilėje skiepyjami prekybininkai. Tačiau Vyriausybei perskirsčius skiepus ir atidavus daugiau Vilniui, Klaipėdoje nebeliko laisvų vakcinų. Nors susirgimų statistika sostinėje kur kas prastesnė, Vilniuje jau registruojami norintys pasiskiepyti nuo 55 m. amžiaus. Klaipėdoje vis dar skiepijami tik 65-erių ir vyresni bei lėtinėmis ligomis sergantieji.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Įskaudino komunikacija

„Aš suprantu, kad reikia gesinti gaisrą Vilniuje, bet kieno sąskaita? Aš suprasčiau ir tai, jei būtų laiku paaiškinta ir iškomunikuota, o ne palikta paskutinei minutei. Mes sukviečiame visus procese dalyvaujančius specialistus. Ir po valandos reikia viską atšaukti. Tai buvo skaudžiausia“, – apgailestavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Miesto vadovas sakė, kad, įvertinusi padėtį, Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė dalį Klaipėdai, Palangai, Šiauliams ir kitiems miestams suplanuotų vakcinų palikti sostinei.

Aš suprantu, kad reikia gesinti gaisrą Vilniuje, bet kieno sąskaita? Aš suprasčiau ir tai, jei būtų laiku paaiškinta ir iškomunikuota, o ne palikta paskutinei minutei.

Per paskutines 14 dienų šimtui tūkstančių gyventojų Vilniuje tenka daugiau nei 530 naujų atvejų. Palyginti Klaipėdoje – mažiau nei 180.

„Šiek tiek liūdna, kad Vilnius po to džiaugiasi gavęs vakcinų veikiausiai už tai, kad gerai skiepija. Jie tikrai gerai skiepija. Bet turbūt ne dėl to gavo vakcinų. Tik matant, kad ten jau pradeda skiepyti žmones nuo 55 m. amžiaus, kyla klausimų. Klaipėdoje dar laukia sukviestos prioritetinės grupės, o ten jau žengiama gerokai giliau“, – apgailestavo Klaipėdos meras.

 

Vytautas Grubliauskas / Vytauto Petriko nuotr.

Jis tikisi, kad Sveikatos apsaugos ministerija ateityje aiškiau komunikuos tokius sprendimus.

Skiepų nebeliko

Klaipėdos vakcinacijos centrai vietoje planuotų 4,5 tūkst. gavo tik kiek daugiau nei 2,1 tūkst. dozių. Visos jos skirtos laukiantiesiems antro skiepo.

Dar pirmadienį registracijos internetu svetainė rodė kelis šimtus laisvų dozių. Tačiau antradienį ryte jau raudonavo nuliai. Savivaldybė nusprendė stabdyti registraciją internetu, kol bus gauta daugiau vakcinos. Sveikatos ir socialinių reikalų komitete antradienį COVID-19 padėtį pristačiusi savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė vylėsi, kad jos bus gauta ketvirtadienį.

Registracija nesiskundžia

Norintys pasiskiepyti klaipėdiečiai jau nuo praėjusio ketvirtadienio gali registruotis interneto svetainėje vakcinavimasklaipedoje.lt.

Sistema nupirkta nesulaukus tos, kurią žadėjo ministerija, ir tikintis paspartinti registraciją bei palengvinti gydytojų darbą.

„Dar negirdėjau nusiskundimų sistema, nors kol kas ja nėra gausiai naudojamasi. Tačiau, manau, žmonės greitai paskleis žinią, ir sistema netrukus bus maksimaliai išnaudojama“, – vylėsi meras V.Grubliauskas.

Šiuo metu sistema veikia ją įsigijusio Jūrininkų sveikatos priežiūros centro serveriuose.

Artimiausiu metu ji bus perkelta į galingesnius – kad serveriai nestrigtų prasidėjus masinei vakcinacijai, kai besiregistruojančiųjų bus gerokai daugiau.

„Pradžiai užteko serverio prie Jūrininkų sveikatos priežiūros centro. Tačiau visi puikiai supratome, kad tai tik laikinas sprendimas sėkmingam startui“, – teigė meras.

Iki šiol per sistemą užsiregistravo apie 500 klaipėdiečių.

„Jaučiamas vis didesnis gyventojų aktyvumas, daugėja ir skambučių. Žmonės klausia kada galės registruotis visi norintys skiepytis, prašo užregistruoti telefonu, klausia informacijos apie vakcinas“, – teigė Jūrininkų sveikatos priežiūros centro Vyriausioji slaugytoja, vakcinacijos centro koordinatorė Jūratė Beinorienė.

Jos teigimu medikai jau pajuto sistemos naudą.

„Sutrumpėja dokumentų pildymo laikas, žymiai lengviau valdyti srautus, visa situacija apie registruotus, atvykusius skiepytis ir paskiepytus asmenis stebima esamuoju laiku“, – paaiškino J.Beinorienė.

Statistikos departamento duomenimis, iki šiol paskiepyta beveik 30 tūkst. klaipėdiečių. Tai yra beveik penktadalis visų miestiečių.

O Vilniuje, antradienio duomenimis, jau buvo paskiepyta daugiau nei penktadalis gyventojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų