Klaipėdiečiai kviečiami prisijungti prie savanorių, kurie rūpinasi vienišais vaikais ligoninėse

  • Teksto dydis:

Iniciatyva „Niekieno vaikai“ rūpinasi vaikais, kurie susirgę atsiduria ligoninėje be artimo suaugusio žmogaus. Tai gali būti ir kūdikiai, ir jau paaugę vaikų namų auklėtiniai ar po krizių šeimose paimti mažyliai. Pasitaiko ir atvejų, kai tėvai negali pasirūpinti vaikais dėl ligos, darbo, negali palikti vaiko brolių ar sesių, esančių kitame mieste. Būtent tokiems vaikams nors kažkiek tėvus atstoja ir emocinį palaikymą suteikia savanoriai. Šiuo metu Klaipėdoje ieškoma naujų savanorių, jų atrankos prasidės jau lapkričio 24 d.

Įprasminta kasdienybė

Kretingoje gyvenanti savanorė Vilija sako, kad nors ši savanorystė ir nėra lengvas kelias, o kartais vaiko priežiūra gali būti pakankamai sudėtinga, ši patirtis nuspalvina jos kasdienybę šviesiausiomis spalvomis: „Kai šeima lieka namuose, o tau reikia išeiti, atsiranda vidinė nuostata, kad gyvenime yra daugiau nei tik tavo buitis. Tu gali padaryti daugiau. Gali palikti kažkokį antspaudą“.

Savanoriai, būdami su vaikais ligoninėse, padeda jiems susipažinti su nauja aplinka, palydi į procedūras, ramina, migdo, nešioja, žaidžia, skaito pasakas, vyresniems vaikams – padeda paruošti pamokas, jei galima – išeina į lauką pakvėpuoti grynu oru. „Mes nedarome didelių dalykų, bet darome mažus dalykus su didele meile“, sako savanoriai stengdamiesi vienišiems vaikams, kol jie yra ligoninėje, duoti maksimumą ir apgaubti juos rūpesčiu ir meile.

Bejėgis kūdikis tapo guviu mažyliu

Neseniai Klaipėdos miesto savanoriai rūpinosi 8 mėnesių mažyliu. Tiesa, apie tokį jo amžių byloja tik dokumentai – berniukas buvo itin mažas ir smulkus, atrodė kaip vos kelių mėnesių kūdikis.

„Kai atėjau pirmą kartą, sakau tiesiai šviesiai, aš bijojau jį paimti. Jis nelaikė galvytės, buvo visiškai bejėgis leliukas ant rankų“, – pirmąjį susitikimą su berniuku prisimena savanorė Aušra.

Berniukas į ligoninę pateko turėdamas įvairių patologinių ligų, būdamas itin mažo svorio, o jo kūnelį dažnai kamuodavo traukuliai. Tačiau medicininė ligoninės personalo pagalba ir savanorių skiriamas dėmesys bei rūpestis netrukus padėjo mažyliui padaryti nemenką pažangą.

„Vaikutis nepaprastai pasikeitė, tiesiog sveiko akyse. Mūsų buvimas, artumas, supimas, besąlygiškas glaudimas ir šiluma, įsitikinau savo akimis, daro stebuklus“, – sako Aušra. Jai antrina ir dar viena prie berniuko budėjusi savanorė Vilija, kuri labai džiaugėsi gerėjančia berniuko savijauta: „Jis tapo guvesnis, žvalesnis, net jo žvilgsnis tapo kitoks, taip pat priaugo nemažai svorio. Su kiekvienu atėjimu aš matydavau jį vis geresnės būklės.“

Savanorės budėjimų prie šio mažylio metu padėjo ligoninės personalui su tokiais dalykais kaip sauskelnių keitimas, maitinimas, kūdikio paruošimas įvairioms procedūroms. Taip pat Aušra pasakoja, kad berniukas buvo apgaubtas nepertraukiamu bendravimu, glostymu, laikymu ant rankų. Pavyzdžiui, ji jam dainavo daineles, kuteno ir masažavo bei atrado būdą, kuris nuramindavo berniuką, jei šis tapdavo irzlus.

„Kai prasidėdavo traukuliai ar jis sunerimdavo, aš visada jį laikiau ant rankų taip, kad jis galėtų žiūrėti per langą – jam tai labai patiko, akys išsiplėsdavo, iškart nustodavo verkti. Vis sakydavau: pažiūrėk per langelį, pažiūrėk į saulytę, į debesėlį, kaip čia viskas gražu. Ir jis nurimdavo“, – dalijasi savanorė.

Raktas į vyresnių vaikų širdis

Savanoriai laiką leidžia ne tik su kūdikiais, bet ir su vyresniais vaikais, taip pat kartais reikia rasti ir vienijančių užsiėmimų skirtingo amžiaus vaikų grupelėms ar vaikams turintiems elgesio sutrikimų, esantiems sudėtingesnės psichinės būklės.

„Kai kurie vaikai iš karto bėga apsikabinti ir yra atviri kontaktui, o su kitais tenka kelio į vaiko į širdį ir paieškoti, atlaikyti patikrinimus, surasti priėjimą ir jį prisijaukinti. Raktas į abipusį ryšį dažniausiai būna pagarbus bendravimas ir nuoširdus domėjimasis tuo, kas įdomu pačiam vaikui“ – patirtimi dalijasi savanorė Daiva.

Informacinės dienos norintiems savanoriauti Klaipėdoje

Klaipėdiečiai šiuo metu savanoriauja Klaipėdos vaikų ligoninėje bei vaikų reabilitacijos sanatorijoje “Palangos Gintaras”. Klaipėdoje ir Palangoje savanoriai jau yra padėję daugiau nei šimtui vienišų vaikų.

Jei manote, kad galėtumėte skirti laiko vienišiems vaikams, arba turite klausimų dėl savanorystės iniciatyvoje „Niekieno vaikai“, kviečiame dalyvauti savanorystę pristatančiose informacinėse dienose ir sužinoti daugiau bei gauti atsakymus į jums rūpimus klausimus. Savanoriais gali tapti pilnamečiai asmenys, praėję atrankas ir išklausę mokymus.

Klaipėdiečiams skirtos informacinės dienos vyks lapkričio 24, 25 ir 29 dienomis nuotoliniu būdu. Būtina išankstinė registracija. Registracijos nuorodą rasite čia.

Jei negalite skirti vaikams savo laiko, kviečiame skirti paramą, kuri padės užtikrinti veiklų tęstinumą ir plėtrą. Daugiau informacijos: www.niekienovaikai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Kokai graži svanorystė. Viliuosi, kad jaunos moterys nebus abejingos... Pati esu močiutė, mano pagalba reikalinga vienišimes senukams... Tą ir darau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių