Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečiai neskuba legalizuoti ginklų

2014-01-10 15:13

Siekis suskaičiuoti visus Lietuvoje esančius ginklus bei sužinoti, kas jų turi, nėra paprastai realizuojamas. Per beveik trejus metus savo ginklus įteisino ne daugiau nei pusė visų ginkluotų asmenų.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Siekis suskaičiuoti visus Lietuvoje esančius ginklus bei sužinoti, kas jų turi, nėra paprastai realizuojamas. Per beveik trejus metus savo ginklus įteisino ne daugiau nei pusė visų ginkluotų asmenų.

Kiek yra ginkluotų, neaišku

Nuo 2011 m. kovo 1-osios Klaipėdos apskrityje jau įregistruota apie 5 tūkst. dujiniai bei mažos galios ginklai.
Policijos licencijavimo skyriaus vadovas Žygintas Narmontas mano, kad šiuos ginklus jau įregistravo apie pusę visų apsiginklavusiųjų.

Nors iš Seimo tribūnos neseniai nuskambėjo, jog tokių yra tik trečdalis.

Tikslų ginkluotų žmonių skaičių ir jų turimų ginklų skaičių sužinoti neįmanoma, nes ilgą laiką dalis pastarųjų buvo parduodama nereikalaujant jokio leidimo. Dalis ginklų galėjo iškeliauti į užsienį.

Abejotina, kad iki liepos 1-osios pratęsta galimybe įregistruoti ginklus pasinaudos visi jų turėtojai. Po Naujųjų metų per savaitę Klaipėdos apskrities mastu šį formalumą atliko tik 10 asmenų. Dauguma žmonių į policiją ateina penktadieniais.

Didžioji dauguma įregistruotų ginklų yra dujiniai.

Pirkti – tik parduotuvėje

Bet kuris asmuo, sumanęs įsigyti dujinį ar mažos galios ginklą, turi policijos Licencijavimo skyriui pateikti kai kuriuos dokumentus. Jų reikia, kad pareigūnai išduotų neterminuotą leidimą laikyti ir nešiotis ginklą.

Dokumentus galima pateikti internetu www.epolicija.lt. Šiame tinklalapyje yra visi paaiškinimai, kaip atlikti formalumus. Galima viską padaryti ir gyvai, apsilankius Vyriausiajame policijos komisariate Jūros gatvėje.

Su šiuo leidimu galima įsigyti ginklą jais prekiaujančiose parduotuvėse.

Pasak Ž.Narmonto, visi ginklai Lietuvoje parduodami tik įmonėse, kurios turi licencijas prekiauti ginklais.

Po radybų – į policiją

Per parduotuves galima ginklus pirkti ir iš privačių asmenų. Parduodantis ir perkantis žmogus turėtų nueiti į ginklų parduotuvę, ten dirbantieji sutvarkys visus formalumus, tad nei pirkėjui, nei pardavėjui atskirai į policiją eiti neteks.

Beje, pardavėja patvirtina faktą, kad sumokėta visa ginklą parduodančiojo prašyta pinigų suma. Parduotuvės pardavėja išduoda jo turėtojui ginklo kortelę.

Jeigu žmogus rado ginklą, pačiam jį imti ir kur nors nešti neleidžiama. Reikalaujama nedelsiant skambinti į policiją ir pranešti apie šį radinį.

Tik išskirtiniais atvejais, jei žmogus rado seną, akivaizdžiai neveikiantį šautuvą, radėjas gali užvežti tokį radinį į artimiausią policijos komisariatą.

Teks skambinti numeriu 112

Neretai žmonės aptinka ginklų tvarkydami paveldėtus namus. Ž.Narmontas tikino, kad ir tokiu atveju reikėtų pirmiausia skambinti 112 ir pranešti apie radinį, o ne patiems jį imti ir kažkur nešti ar vežti.

"Žmonės gali nesibaiminti, ikiteisminis tyrimas nėra pradedamas, jeigu ginklas nėra vogtas, jis nėra ieškomas ar juo neįvykdytas nusikaltimas. Kaskart pateikus rastą ginklą pareigūnai aiškinasi šiuos dalykus. Bandoma nustatyti savininką. Jeigu savininkas nežinomas, o ginklas nebuvo panaudotas nusikaltime, radėjas gali jį legalizuoti. Ši taisyklė taikoma visiems ginklams", – paaiškino Ž.Narmontas.

Klaipėdoje nuo praėjusių metų rugsėjo nebėra ginklų fondo parduotuvės. Dabar kovinį ginklą įsigyti įmanoma tik Vilniuje.

Beje, perkant tokį daiktą iš privataus asmens su juo taip pat teks važiuoti į sostinę ir atlikti analogišką procedūrą, kaip ir perkant dujinį.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų