Klaipėdiečiai neskuba naudotis nemokamu gydymu

Specialistai skambina pavojaus varpais – burnos ligos sparčiai plinta tarp jaunų klaipėdiečių. Gydytojai odontologai įvardijo kelias to priežastis. Tarp jų – netinkama gyvensena ir mityba, prasta burnos higiena bei informacijos apie tai, kaip rūpintis sveikais dantimis, stoka.

Specialistai skambina pavojaus varpais – burnos ligos sparčiai plinta tarp jaunų klaipėdiečių. Gydytojai odontologai įvardijo kelias to priežastis. Tarp jų – netinkama gyvenseną ir mityba, prasta burnos higiena bei informacijos apie tai, kaip rūpintis sveikais dantimis, stoka.

Problema – sugedę dantys

Ilgai trunkantis ir sudėtingas dantų gydymas daug atsieina šias paslaugas teikiančioms gydymo įstaigoms, o atitinkamai – ir jų pacientams. Tačiau net ir brangiausi metodai tampa neveiksmingi, jei nesilaikoma tinkamos burnos higienos, nekontroliuojamas dantų ėduonies ir apydančio ligų progresavimas.

"Labai svarbu burnos profilaktiką pradėti jau nuo kūdikystės. Tai yra nuo pat mažų dienų skatinti vaiką tapti atsakingu už savo sveikatą, o reguliarius apsilankymus pas gydytoją odontologą ir burnos higienistą paversti įpročiu. Pastebime, kad kol kas tai nemaža problema visos šalies mastu. Žmonės į gydytojus kreipiasi tik tuomet, kai ima jausti stiprų skausmą", – sakė Jūratė Beinorienė, Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausioji slaugytoja.

Pašnekovės žodžiais, klaipėdiečiai vis dar vengia naudotis burnos higienisto paslaugomis. Dauguma, nė karto nesusidūrę su dantų apnašų valymu, nenutuokia apie šios procedūros reikalingumą, kuri lemia ne tik burnos, bet ir viso organizmo sveikatą.

Pavyzdžiui, prasta higiena gali iššaukti įvairių infekcijų, virškinamojo trakto negalavimų ar net kardiologinių ligų, o nuolatinis lankymasis pas odontologą padeda diagnozuoti priešvėžinius susirgimus, apsaugo nuo dantų netekimo.

"Apnašos kristalizuojasi, sukietėja, pradeda spausti apydančio audinius, ima vystytis periodontitas. Uždegimas pažeidžia dantį supančius audinius, todėl ir visiškai sveikus, ėduonies nepaliestus dantis tenka šalinti. Sulaukiame ir labai jaunų, tačiau nė vieno danties neturinčių pacientų. Tiesa, kartais ateina ir garbaus amžiaus, tačiau su sveikais dantimis, prižiūrėta burna klaipėdiečiai", – aiškino Jūrininkų sveikatos priežiūros centro odontologijos skyriaus vedėjas, bendrosios praktikos gydytojas odontologas Henrikas Galinauskas.

Kreipiasi tik penktadalis vaikų

Klaipėdoje įsikūrusį Jūrininkų sveikatos priežiūros centrą yra pasirinkę daugiau kaip 35 tūkst. klaipėdiečių, iš jų – 2 tūkst. vaikų. Įstaigoje veikia šeši odontologijos kabinetai, kuriuose paslaugas teikia 12 gydytojų odontologų kartu su gydytojo odontologo padėjėjais bei du burnos higienistai.

Per metus odontologijos skyriuje apsilanko apie 16 tūkst. pacientų, iš jų vidutiniškai 13,5 tūkst. nustatomos burnos ligos. Kitaip tariant, į gydytojus dažniausiai kreipiasi jau turintys rimtų problemų asmenys.

"Tik pustrečiam tūkstančiui pacientų gydymas yra nereikalingas. Na, o burnos higienisto paslaugomis per metus pasinaudoja tik vienas tūkstantis pacientų, daugiau nei pusė jų – vaikai. Didžiausia bėda yra su mažamečiais", – pripažino gydytojas odontologas H.Galinauskas.

Specialistų teigimu, nuo pat mažumės vaikai turi būti ugdomi rūpintis savo burnos higiena ir mitybos įpročiais.

"Reikia pabrėžti, kad profilaktinė patikra nėra gydymas. Apsilankymai pas gydytoją odontologą ir burnos higienistą galėtų tapti įpročiu, ypač, kol vaikų dantukai dar yra sveiki", – aiškino vyriausioji slaugytoja J.Beinorienė.

Jūrininkų sveikatos priežiūros centre burnos higienistai teikia ir valstybės lėšomis finansuojamą 6–13 metų vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis paslaugą.

Ji yra skirta dantų ėduonies profilaktikai. Mokslininkų duomenimis, vaikams laiku padengus dantis silantais, net ir praėjus aštuoneriems metams, dantų ėduonies atsiradimo tikimybė sumažėja 80–90 proc.

Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa sveikatos apsaugos ministro patvirtinta 2005-aisiais, o nuo jos vykdymo pradžios per penkmetį silantavimo paslauga buvo suteikta daugiau kaip 242 tūkst. vaikų.

Padengtų silantais dantų kontrolė atliekama po trijų mėnesių, vėliau – kiekvieno profilaktinio tikrinimosi metu. Jei silantas iškrenta, procedūra kartojama. Visos šios paslaugos programoje dalyvaujantiems vaikams teikiamos nemokamai.

"Ši programa skirta nuolatinių krūminių dantų kramtomųjų paviršių ėduonies prevencijai. Gaila, tačiau tik penktadalis vaikučių, priklausančių minėtai amžiaus grupei, pasinaudoja šia profilaktine programa. Ir šis rodiklis, palyginti su kitomis įstaigomis regione, yra vienas aukščiausių. Be išvardintų gydymo, profilaktikos bei burnos higienos paslaugų, teikiame ir dantų protezavimo paslaugas. Išlaidos kai kurių kategorijų apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra kompensuojamos iš PSD fondo", – kalbėjo pašnekovė.

Tai yra asmenims, sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus, nustatyta tvarka pripažintiems nedarbingais arba iš dalies darbingais ir vaikams iki pilnametystės.

Darbuotojoms – apdovanojimas

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro odontologų ir burnos priežiūros specialistų komanda, dirbanti klaipėdiečių sveikatos labui, sulaukė garbingo įvertinimo.

Pirmąją vasario savaitę Klaipėdoje buvo minima reikšmingiausia Lietuvos odontologų bendruomenės šventė – Tarptautinė odontologų diena. Jos metu apdovanojami iškiliausi, labiausiai profesinėje veikloje nusipelnę gydytojai odontologai ir burnos priežiūros specialistai.

Šįsyk buvo įvertinti net du Jūrininkų sveikatos priežiūros centro darbuotojai. Už ilgametę aktyvią profesinę veiklą, dideles pastangas, nuoširdų ir prasmingą darbą sveikatos apsaugos ministrės padėkos raštas buvo skirtas bendrosios praktikos gydytojai odontologei Sigutei Vaškelaitienei. Gydytojos kolegė Nijolė Valutytė tapo Metų gydytojo odontologo padėjėjo nominacijos laureate. Jai įteikta statulėlė.

Pasiteiravus, ką joms reiškia šis įvertinimas, moterys kukliai šypsosi. Ilgametės darbuotojos klaipėdiečius gydo jau kelis dešimtmečius ir yra įsitikinusios, kad kiekvienas pacientas – svarbus.

"Malonu sulaukti įvertinimo ne tik tarp kolegų, bet ir šalies mastu. Tai geras postūmis ir motyvacija toliau stengtis, kuo geriau atlikti savo darbą, kurį mylime", – kalbėjo ilgametės įstaigos darbuotojos.

Atnaujino įrangą

Anot Jūrininkų sveikatos priežiūros centro specialistų, naujos modernios technologijos pakeitė odontologinės priežiūros kokybę ir pačių pacientų požiūrį į gydymą.

2014-aisiais buvo visiškai atnaujinta dviejų odontologijos kabinetų įranga, nupirkta aukštos kokybės gydymui reikalingų medicinos prietaisų, o šiuo metu planuojama modernizuoti dar du įstaigos kabinetus.

Tačiau, gydytojų žodžiais, dar svarbiau yra žmogiškosios vertybės, nuoširdumu paremti santykiai ir pasišventimas darbui. Tai yra esminiai veiksniai, siekiant sveikesnės ir laimingesnės bendruomenės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintautas

gintautas portretas
ar dar yra tokiu stebuklu ,,tikriausiai plauna pinigus..turbur nauseda nezino ,jeigu tikrai nemokamai...greitai uz tokia reklama i kalejima sodins..o jeigu yra lietuvoje 9 pasaulio stebuklas parsykit man kas adresa,,,aciu

Nemokama

Nemokama portretas
buvo tik ir prie komunizmo ,ir tai buvo mulkinimas ,nes vieni nemokamai ,kabutese,gaudavo butus po metu ,o kitiems reikedavo laukti net iki pensijos,nemokamai prie komunistu zmones dirbo ,nes tada visi gaudavo simta rubliu algos ,kuri lygi dabar bedarbio pasalpai ,o TSKP nariai skirste ,kam ka duoti ,ir kam nemokamai masina ,kam triusikus ,ar koki talona baldams ir t.t.

nemokama?

nemokama? portretas
akmenų valymas poliklinikoj 28 eurai,vaistai ,plombos viskas kainuoja- ar aš durnas?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių