Klaipėdiečiai pratęsė draugystę su latviais

Klaipėdiečių draugystė su netoli Lietuvos ir Latvijos valstybių sienos gyvenančiais kaimynais – sena ir nuoširdi. Dažnai vieni kitus lankantys bičiuliai šįkart susitiko po poros pandeminių metų. Į svečius latvius pasikvietę klaipėdiečiai tuo pačiu pažymėjo Klaipėdos 770-metį.

Šventę, pavadintą „Baltų kultūros banga“ tradiciškai surengė Klaipėdos apskrities latvių asociacijos „Atpūta“. Jos vadovas Gotfridas Tapinas pasikvietė senus draugus – folkloro ansamblių iš Bartos ir Rucavos moteris.

„Vyturio“ progimnazijos tradicinių kanklių ansamblio narės, vadovaujamos mokytojos Almos Žukienės grojo latviškas dainas. Uostamiesčio trečiojo amžiaus universiteto ansamblis „Jūrainė“, Virginijos Manšienės ne tik dainavo, bet ir noriai bendravo su viešniomis.

Stanislava Skudike, vadovaujanti rucaviškių ansambliui, dar moka savo mamos kalbą, todėl noriai pasakojo klaipėdiečiams, apie puošnias latviškas sages, kuriomis moterys susisega skaras ir drobules. Pasirodo, jai sagė viena, vadinasi mergina – dar netekėjusio, jei sagė dviguba, jos savininkė – ištekėjusi moteris, o jei – triguba – ją nešioja anūkų turinti močiutė.

Balsingosios Bartos dainininkės be linksmų padainavo ir vieną kupiną kovos ryžto dainą, kurioje apdainuojamas gimtojo krašto grožis. Bet tuo pačiu pasakoma, kad šio krašto žmonės priešo akivaizdoje apsuptų savo žemę ir išsitrauktų kardus.

Daivos Janauskaitės nuotr.

„Renginyje muzikavo ir klubo „Šeimyna“ vokalinis ansamblis „Burės“.“

Popietės metu paminėtas karas Ukrainoje, žuvusieji – tylos minute, gyvieji – linkėjimais nugalėti priešus.

Senų bičiulių susiėjimas buvo jaukus ir draugiškas. Jis vyko Klaipėdos tautinių kultūrų centre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
Kultūros vertybių neįmanoma uždaryti į narvą. Šis renginys yra dviejų giminingų tautų bendruomenės, šeimos dvasinės darnos ir vertybių pamatas. Ačiū KAL asociacijos "Atpūta" vedliui Gotfridui Tapinui, kad vokalinis ansamblis "JūrAinė", vadovė Virginija Manšienė, solistas Vytautas Kliukinskas pratęsė draugystę ir dalyvavo šiame renginyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių