Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečiams šaltis kaulų nelaužo

2016-01-06 09:54

Nors žiema uostamiestyje vis labiau įsismarkauja, medikai dar nefiksuoja traumų, patirtų paslydus, protrūkio. Su didesniais iššūkiais nesusiduria ir kelininkai bei šaligatvių prižiūrėtojai.


 

Situacija: uostamiesčio medikai traumų protrūkio dar nefiksuoja.
Situacija: uostamiesčio medikai traumų protrūkio dar nefiksuoja. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nors žiema uostamiestyje vis labiau įsismarkauja, medikai dar nefiksuoja traumų, patirtų paslydus, protrūkio. Su didesniais iššūkiais nesusiduria ir kelininkai bei šaligatvių prižiūrėtojai.

Traumų nedaugėja

Uostamiesčio savivaldybės specialistai, atsakingi už civilinę saugą, primena, kad prasideda laikas, kai dėl pašalo ir atodrėkių gali netikėtai pasidaryti slidu.

Tačiau, medikų teigimu, uostamiestyje patyrusiųjų traumų skaičius neišaugo.

"Dar nėra slidu, todėl ir susižalojusių žmonių ne daugiau nei įprasta", – patikino Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Traumų proveržio esą nepastebėta ir pernai, mat žiema nebuvo itin atšiauri.

Peršalę kviečia greitąją

N.Dambrauskienės teigimu, pastarosiomis dienomis sumažėjo ir pranešimų apie gatvėje gulinčius neblaivius asmenis. Spėjama, kad dauguma jų itin šaltomis naktimis traukia į uostamiesčio nakvynės namus ar ieško kitų šiltesnių vietų.

"Nebevažiuojame taip intensyviai, kaip kad šiltesniu metu", – sakė pavaduotoja.

Pastebima, kad gyventojus jau pradeda kamuoti žiemą suintensyvėjančios ligos. Tiesa, neretas klaipėdietis nepasivargina kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pagalbos prašo greitosios pagalbos medikų.

"Pasitaiko, kad žmogui pakyla 37 ir kelių dalių temperatūra, skauda gerklę, ir jau kviečia greitąją pagalbą. Tokius susirgimus gydo šeimos gydytojas, o ne greitoji pagalba. Ji teikia pagalbą tada, kai žmogaus gyvybei kyla pavojus – temperatūra yra daugiau nei 39,5 laipsnio, pasireiškia kiti simptomai – kvėpavimo problemos, stiprūs skausmai", – teigė pašnekovė.

Problemos – savaitės gale?

Darbo netrūksta ir uostamiesčio kelininkams, kurie budi visą parą. Keliai barstomi du kartus per parą – vakare ir anksti rytą.

"Mūsų budėtojai kas valandą tikrina temperatūrą, seka oro sąlygas, todėl atsiradus pokyčiams visada esame pasirengę nedelsiant reaguoti", – teigė bendrovės "Specialus autotransportas" atstovas Justinas Baranskas.

Šaligatvius prižiūrinčios bendrovės "Klaipėdos želdiniai" direktorius Gediminas Valašinas pastebėjo, kad kol kas ant šaligatvių ledas nesusidaro, pakanka tik nušluoti negausų sniegą.

Tiesa, neatmetama, kad daugiau darbo gali būti savaitės pabaigoje, kai žadamas atlydys. Tuomet temperatūrai svyruojant tarp neigiamos ir teigiamos tikėtinas ledas.

Prašo atidumo

Uostamiesčio savivaldybės civilinės saugos specialistai gyventojus ragina būti itin atsargiems. Tik išėjus iš laiptinės patariama neskubėti leistis laiptais ir patikrinti, ar jie neapledėję.

Lipant vertėtų laikytis už turėklų, medžių ar kitų tinkamų atramų. Pėstiesiems patariama einant nelaikyti rankų kišenėse – tai didina galimybę netekti pusiausvyros, pargriūti ir susižaloti.

Taip pat patariama avėti žemakulnę avalynę. Batų padai turėtų būti nelygūs, aukšti apavo aulai gali išgelbėti nuo čiurnos traumos.

Atidesniems patariama būti ir vairuotojams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų