Klaipėdiečius sutvarkyti kapus verčia viešumas: sąrašas skelbiamas internete

Miesto kapinėse kone kas dešimta kapavietė yra neprižiūrima ir apleista. Ne taip seniai šalia tokių pamirštų amžinojo poilsio vietų ėmė dygti lentelės su užrašu "Netvarkoma". Apleistų kapaviečių sąrašas jau viešinamas ir internete. Tokiu būdu siekiama paskatinti žmones sutvarkyti artimųjų kapus.

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus darbuotojai Joniškės kapinėse jau kurį laiką fiksuoja neprižiūrimas kapavietes.

Būtent Joniškės kapinėse ir yra daugiau apleistų kapų, šios kapinės yra senesnės nei Lėbartų. Joniškės kapinės įrengtos 1957 m.

Lėbartų kapinės atsirado dar po 20 metų, ten netvarkingų kapų yra mažiau.

Portalo žiniomis, žmones labai paveikė, kai informacija apie miesto kapines buvo skaitmenizuota ir paskelbta internete.

Nustačius galbūt netvarkomas kapavietes, jų sąrašą nuspręsta viešinti Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje.

Esą tada nemažai apleistų kapų buvo sutvarkyta. Žmonės skambino, kad internete būtų pakeistos jau atnaujintų kapaviečių nuotraukos.

Į netvarkomų kapaviečių sąrašus įtraukiami kapai, kurie dvejus ir daugiau metų neprižiūrimi, kapavietės želdiniai peraugę kapavietės ribas, užgožia užrašus ant paminklų, gadina juos, bortelius, kelia plyteles, kapavietė apaugusi žolėmis, nešienaujama, neravima, matomos sumedėjusios augalų dalys, kapavietės statiniai iš dalies ar visiškai suirę, išgriuvę, išsikreivinę ar jų nėra, užrašai ant paminklo nebeįskaitomi ar jų nėra.

Remiantis dar 2008 m. vyriausybės nutarimu, apie neprižiūrimas kapavietes gali būti skelbiama interneto svetainėje ir spaudoje, o Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija priima sprendimą dėl kapaviečių pripažinimo neprižiūrimomis.

Miesto atstovai kreipiasi į asmenis, paskirtus atsakingais už šeimos kapaviečių priežiūrą, taip pat artimus ar tolimus giminaičius, kurių nepavyko surasti ir įspėti, pasirūpinti šeimos kapavietėmis, priešingu atveju kapai bus pripažinti neprižiūrimais.

Nustačius galbūt netvarkomas kapavietes, jų sąrašą nuspręsta viešinti Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje.

Jau skelbiami pirmieji sąrašai, tai – apleisti kapai Joniškės kapinių pirmajame kvartale, kur dauguma velionių palaidoti 1975 m.

Po šio paviešinimo esą jau yra rezultatas, nemažai žmonių, pamatę tuos sąrašus, suskubo tvarkytis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tokia tiesa

Tokia tiesa portretas
Kai sutvarkytas kapas, užrašas kas palaidotas, tai reiškia, kad gyva atmintis apie tą žmogų. Kapas neprižiūrimas , žmonės, jų darbai, siekiai,atiduota meilė, rūpestis - pamiršta. Elementarūs dalykai, perduodami iš kartos į kartą.

kokios problemos

kokios problemos portretas
jeigu aplestas kapas ir seniai palaidota, tai tegu atiduoda naujai laidoti, nera tikslo laikyti tuscia zeme.

Chyy

Chyy portretas
jei kokio valdžiuko ar šiaip kontoros musės ir pan.nuotrauką ar duomenis paviešini tai tuoj įkerta duomenų konfidencialumo įstatymą o čia nieko tokio?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių