Klaipėdoje bus keičiamas L. Giros gatvės pavadinimas, šalinama lenta A. Venclovai

Klaipėdoje bus keičiamas Liudo Giros gatvės pavadinimas, su namo savininkais bus tariamasi dėl atminimo lentos su bareljefu Antanui Venclovai pašalinimo.

Iki gruodžio 14 dienos šiuos darbus atlikti įpareigojo tokį sprendimą priėmęs Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC), vadovaudamasis įstatymo, draudžiančio viešose erdvėse propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas, nuostatomis.

Tokią rekomendaciją centrui pateikė vadinamoji desovietizacijos komisija, nurodžiusi, kad abu minimi asmenys aktyviai veikė okupacinėse politinėse struktūrose, dalyvavo propaguojant sovietų totalitarinį režimą.

LGGRTC įpareigojo Klaipėdos savivaldybę pakeisti L. Giros gatvės pavadinimą ir nuimti atminimo lentą A. Venclovai.

Anot Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos, dėl L. Giros gatvės pavadinimo keitimo sprendimą turės priimti miesto taryba.

„Klaipėdos miesto savivaldybė ketina imtis proaktyvių veiksmų dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro sprendimų įgyvendinimo iki nurodytos datos. Sprendimą dėl naujo pavadinimo suteikimo Liudo Giros gatvei turės priimti Klaipėdos miesto savivaldybės taryba“, – BNS sakė V. Juška.

Anot jo, kadangi lenta su bareljefu A. Venclovai nėra Klaipėdos savivaldybės turtas, dėl jos pašalinimo ketinama kreiptis į namo Vilties gatvėje 4 valdytojus.

Kaip skelbiama komisijos išvadoje, L. Gira kolaboravo su sovietų okupacine valdžia, 1940 metais buvo paskirtas TSRS okupuotos Lietuvos Liaudies seimo atstovu, kaip Įgaliotosios delegacijos narys, vyko į Maskvą prašyti, kad Lietuva būtų „priimta“ į Sovietų Sąjungos sudėtį, dalyvavo atitinkamoje TSRS parlamento sesijoje. 1940–1941 metais buvo LTSR švietimo komisaro pavaduotojas, o 1941-iais per Antrąjį pasaulinį karą pabėgo į Rusiją.

Anot komisijos, A. Venclova 1940 metų birželį buvo paskirtas Lietuvos TSR švietimo ministru jam būnant užsienyje. Liepą jis buvo išrinktas į Liaudies Seimą, rugpjūtį kaip Liaudies Seimo Įgaliotosios komisijos narys dalyvavo TSRS Aukščiausiosios Tarybos VII sesijoje, ratifikavusioje neteisėtą Lietuvos aneksiją, kaip „Lietuvos  priėmimą į TSRS sudėtį“.

Vėliau Kaune įvyko LTSR Liaudies Seimo Nepaprastoji sesija, kurioje A. Venclova buvo išrinktas švietimo liaudies komisaru. 1941 metais buvo išrinktas TSRS Aukščiausiosios Tarybos deputatu ir buvo renkamas iki pat 1962 metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir bus

Ir bus portretas
šurajevo, tapino ir kt. gatvės

> tai tvarto gyvuliai

> tai tvarto gyvuliai portretas
Tai tu galvoji, kad apsivilkai vatinka, o ant tuscios galvos apsimovei ušanka, tai jau esi ne tvarto gyvulys? Apsirinki drauge, oi apsirinki, esi tikras kolukio fermos gyvulys ir dar segantis pasiutlige

tai tvarto gyvuliai

tai tvarto gyvuliai portretas
ir toliau kovoja su paminklais ir siekia ištrint Istoriją?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių