Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje pasirašyta valdančiosios koalicijos sutartis

2023-04-14 08:21

Likus mažiau nei savaitei iki naujos kadencijos tarybos pirmojo posėdžio, Klaipėdoje tarp keturių politinių jėgų pasirašyta valdančiosios koalicijos sutartis. Valdančiąją daugumą sudarys išrinkto uostamiesčio mero Arvydo Vaitkaus komitetas „Ištikimi Klaipėdai“, partija „Laisvė ir teisingumas“, „valstiečiai“ ir socialdemokratai.

Įvykis: naujos kadencijos tarybos valdančiosios daugumos koalicijos sutartį pasirašė A. Šniepis, V. Raugelė, A. Vaitkus, L. Šukytė-Korsakė ir V. Grubliauskas.
Įvykis: naujos kadencijos tarybos valdančiosios daugumos koalicijos sutartį pasirašė A. Šniepis, V. Raugelė, A. Vaitkus, L. Šukytė-Korsakė ir V. Grubliauskas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Programa „Planas Klaipėdai“

Šiandien Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje naujasis Klaipėdos miesto meras A. Vaitkus su koalicijos partneriais pasirašė valdančiosios daugumos sutartį ir veiklos programą.

Jau anksčiau skelbta, kad koaliciją su A. Vaitkaus komitetu turėtų sudaryti palaikymą antrajame ture išreiškusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei partija „Laisvė ir teisingumas“. Pastarosiomis dienomis užsiminta ir apie ketvirtą politinę jėgą, prisidėsiančią prie koalicijos, kuri, kaip paaiškėjo, yra Socialdemokratų partija.

Trys jos nariai – kadenciją baigiantis meras Vytautas Grubliauskas, dabartinis vicemeras Arvydas Cesiulis bei Romaldas Sakalauskas – dirbs valdančiojoje daugumoje.

Pradžioje pasirašytas dokumentas – politinės veiklos programa „Planas Klaipėdai“ apims visas miesto gyvenimo sritis. Programą įsipareigota vykdyti per 2023–2027 m. kadenciją.

Šį planą, kaip ir pačią koalicijos sutartį, pasirašė naujasis miesto meras A. Vaitkus, komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderė Vaida Raugelė, „valstiečių“ atstovas Algimantas Šniepis, „Laisvei ir teisingumui“ atstovaujanti Lina Šukytė-Korsakė bei socialdemokratų atstovas V. Grubliauskas.

Arvydas Vaitkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Personalijų dar neįvardijo

A. Vaitkus paskelbė, kad į Klaipėdos savivaldybės administratoriaus postą bus deleguotas „Laisvės ir teisingumo“ atstovas, vicemerų pareigoms bus skiriami du komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ atstovai, o trečiasis mero pavaduotojas turėtų būti iš partijos „Laisvė ir teisingumas“.

Mero politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo padėjėjo patarėjo pareigoms bus skiriamas vienas politinės partijos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir trys politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ atstovai.

Mero politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojo savivaldybės posėdžių sekretoriaus pareigoms bus skiriamas „Ištikimi Klaipėdai“ atstovas.

Finansų ir ekonomikos bei Sveikatos ir socialinių reikalų komitetams pirmininkaus „Ištikimi Klaipėdai“ atstovai, Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetui vadovaus „valstiečių“ žmogus, Ūkio ir aplinkosaugos komitetui pirmininkaus „Laisvė ir teisingumas“, o Švietimo, kultūros ir sporto komitetui – socialdemokratų atstovas.

Žurnalistai paprašė patikslinti, ar „Laisvės ir teisingumo“ atstovas į savivaldybės administracijos direktoriaus postą yra Vidas Karolis.

Pabrėžta, kad konkretūs asmenys į postus bus paskelbti balandžio 20 d. per tarybos posėdį.

Dienraščiui pasiteiravus, ar jam siūlė šias pareigas, pats V. Karolis irgi kol kas neatviravo: „Aš – kaip kareivis, kaip pasakys, taip ir elgsiuosi.“

„Renkantis personalijas į mero pavaduotojų bei administracijos vadovo postus, pirmiausia kreipsime dėmesį į kompetencijas dirbant įvairiose veiklos srityse“, – pabrėžė A. Vaitkus.

Personalija: „Laisvės ir teisingumo“ atstovo V. Karolio pavardė nuskambėjo kaip vieno iš kandidatų į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus postą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Neišvengė aštrių klausimų

Žurnalistams kilo klausimų, kodėl tarp koalicijos partnerių atsirado kadenciją baigiantis meras V. Grubliauskas, kurį esą prieš tai kritikavo pats A. Vaitkus.

„Kviečiau visus dirbti Klaipėdai ir visi norintys, kurie išreiškė norą dirbti kartu koalicijoje, šiandien yra čia. Tai yra politinės jėgos, kurios orientuotos į kairę. Tai yra naujas politinis junginys. Taip pasirinko klaipėdiečiai. Nesijaučiu išdavęs nė vieno rinkėjo“, – atsakė A. Vaitkus.

Taip pasirinko klaipėdiečiai.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ lyderiui, Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui atsisakius Klaipėdos nario mandato, jo vietą taryboje užėmė partijos kolega, 29 metų Sergej Mažūga, kuris susijęs su asociacija „Rusakalbė Klaipėda“.

Šio politikos naujoko buvo tiesiai paklausta: „Kam priklauso Krymas?“

Į šį klausimą jis neatsakė. Jo partijos kolegė L. Šukytė-Korsakė pastebėjo, kad pernelyg dažnai šis klausimas yra užduodamas tautinėms mažumoms: „Visi suprantame, kam kas priklauso, ir nemanau, kad jis pasakytų kitaip, nei jūs visi norėtumėte išgirsti.“

„Manau, kad tokius klausimus nėra teisinga uždavinėti. Jei klausite, ar aš palaikau Ukrainą? Taip, aš palaikau Ukrainą“, – dienraščiui tvirtino S. Mažūga.

Krikštas: naujasis Klaipėdos miesto tarybos narys S. Mažūga sulaukė gana nemalonių klausimų. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dešinieji liko opozicijoje

Klaipėdos taryboje daugiausia – aštuonis mandatus – iškovojo politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“, septynis mandatus gavo partija „Laisvė ir teisingumas“, po tris – „valstiečiai“ ir socialdemokratai.

Tris mandatus laimėjęs Liberalų sąjūdis bei septynis mandatus turintys konservatoriai lieka opozicijoje. Beje, pastarieji šią žinią buvo paskelbę dar gerokai anksčiau prieš pasirašant valdančiosios daugumos sutartį.

A. Vaitkus kelis kartus pabrėžė, jog į valdančiąją koaliciją kvietęs visas politines jėgas, tačiau esą ne visi priėmė kvietimą.

Iš viso Klaipėdos taryboje yra 31 narys.

Pirmasis naujos kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdis numatytas artėjantį ketvirtadienį, balandžio 20 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų