Klaipėdoje – iškilmingas kariuomenės dienos minėjimas

Šiandien uostamiestyje iškilmingai paminėtos 103-iosios Lietuvos kariuomenės atkūrimo metinės. Miesto gatvėmis žygiavo kariai, vyko ir karinės technikos paradas, danguje skraidė NATO karinių oro pajėgų naikintuvai bei sraigtasparnis, prie kurio pritvirtina plevėsavo Lietuvos vėliava.

Lietuvos didžiojo etmono J.K.Chodkevičiaus pėstininkų brigada „Žemaitija“ kartu su Karinėmis jūrų pajėgomis, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iąja rinktine, Specialiųjų operacijų pajėgomis ir Kovinių narų tarnyba žygiavo iki Piliavietės aikštės, kurioje vyko oficialius karių pasveikinimas, apdovanojimų įteikimas, mirusiųjų karių pagerbimas.

Sveikinimo žodžius tarė ir savivaldybės mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

„Lygiai prieš 103 metus tuometinis Lietuvos Respublikos, dar besikuriančios valstybės premjeras Augustinas Valdemaras, pasirašė įsakymą numeris vienas, kuriuo ir pradėjo Lietuvos kariuomenės kūrimą. Šiandien švenčiame 103 metus nuo tos įsimintinos datos. Kas pasikeitė? Per tą laiką mūsų kariuomenei teko išgyventi daug iššūkių. Jauna Lietuvos kariuomenė kovojo dėl valstybės suvereniteto ir valstybingumo 1920 metais. Lietuvai teko iškęsti tris okupacijas, tremtis, emigracijas ir kitokius nelemtus dalykus. Lietuvos kariuomenės atstovai, kariai, savanoriai, karininkai įnirtingai dalyvavo pokario mūšiuose ir karuose, ginkluotame rezistenciniame judėjime. Istorikai kalba apie tai, kad pasipriešinimas Lietuvoje buvo pats aršiausias, stipriausias ir ilgiausias visoje Rytų ir Vidurio Europoje. Kaip jau minėjau, juose aktyviai dalyvavo žmonės, atėję iš kaimų, miestelių ir gynė Lietuvos valstybę ir valstybingumą“, – kalbėjo A.Cesiulis.

Buvo įteikti trys apdovanojimai.

Už pavyzdingą tarnybą, uolų ir nepriekaištingą pareigų atlikimą apdovanojo vyresnįjį seržantą Darių Gedvilą ir seržantą Andrių Daugirdą.

Už bendradarbiavimą, dvišalių santykių plėtojimą, nuolatinę geranorišką pagalbą ir nuopelnus valstybės sienos apsaugos tarnybai apdovanojimą gavo Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ vadas Nerijus Stankevičius.

Tylos minute buvo pagerbti tie, kurie už laisvę ir nepriklausomybę atidavė gyvybę.

Visus susirinkusiuosius palaimino Karinių jūrų pajėgų kapelionas kunigas Remigijus Monstvilas.

Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono kariai atliko specialų šūvį, skirtą visiems Lietuvos piliečiams pagerbti.

Iki 14 val. šalia Piliavietės aikštės kariai kvietė apžiūrėti automatinius šautuvus, pistoletus, vikšrines transporto priemones ir kitus artilerijos objektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zilvinas

zilvinas portretas
kokia varginga lietuvos kariuomene ir gynkluote ir dar kazkoks vadas sako miegokit ramiai mes apginsim jus juokas per asaras dar parada rodo nebent kam iki 5metu idomu

Anonimas

Anonimas portretas
Kokia dar baudziauninku vaiku svente. Jie valo okupantams sikanus ir nulaizo batus. Uz tai okupantai juos per subine patratina. Matet kokie issigande nudrocyti snukuciai.

Tam Xa xa

Tam Xa xa portretas
Ateik ir suvalgyk gabaliuką tos trydos.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių