Klaipėdoje – įspūdingo masto sveikos gyvensenos renginys

  • Teksto dydis:

Gausybė svečių iš Lietuvos ir užsienio, turtinga sveikatos prekių bei paslaugų mugė, teigiamų emocijų pažersianti kultūrinė programa – visa tai jau šešioliktą kartą uostamiestyje organizuojamoje konferencijoje „Į sveiką gyvenseną ir skaidrią būtį Vydūno keliu“.

Didžiausias šalyje tokio pobūdžio renginys kovo 28 d., penktadienį, antrąsyk išmėgins „Švyturio“ arenos talpumą.

Pernai čia surengta konferencija sutraukė apie  4 tūkst. dalyvių, šiemet jų laukiama dar daugiau. „Švyturio“ arenoje visą dieną šurmuliuosiantis renginys – nemokamas.

Reprezentuoja uostamiestį

Vis didesnio visuomenės susidomėjimo sulaukianti konferencija, kurią organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybė ir Klaipėdos universitetas (KU), – viena uostamiesčio vizitinių kortelių.

Tradicinis garsiajam Vakarų Lietuvos filosofui ir sveikos gyvensenos ideologui dedikuotas renginys solidžiai reprezentuoja Sveiko miesto vėliavą nešantį uostamiestį.

Klaipėda – vienintelis Lietuvos miestas, priklausantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos sveikų miestų tinklui.

„Renginys, kuriuo šiemet pažymėsime 146-ąsias Vilhelmo Storostos - Vydūno gimimo metines – neeilinis įvykis miesto gyvenime. Jo dalimi kviečiame tapti visus, norinčius gyventi sveikai ir kokybiškai. Klaipėda turi išskirtines gamtines sąlygas, gerą dviračių takų infrastruktūrą ir kitų puikių dalykų, kuriuos verta išnaudoti.  Apie tai daug diskutuosime renginio metu“, ¬– kalbėjo KU Sveikatos mokslų fakulteto dekanas prof. Artūras Razbadauskas.

Skirtingų kartų sandūra

Kasmet konferencija nubrėžia tam tikras temų gaires. „Išmintinga branda sveikai jaunystei“ – šių metų akcentas.
Pasirinkta formuluotė nėra atsitiktinė. Organizatoriai siekė sujungti du dalykus – atsižvelgė  į PSO rekomendacijas skirti daugiau dėmesio sveiko senėjimo klausimams, o tuo pačiu primena, jog 2014-uosius Seimas paskelbė Vaikų sveikatos metais.

„Kur yra sankirtos taškas kalbant apie šias skirtingas kartas? Akivaizdu, jog nesirūpinant sveika gyvensena nuo mažų dienų turbūt nereikėtų tikėtis lengvos ir gražios senatvės“, – sakė KU Sveikatos mokslų fakulteto plėtros koordinatorė doc. dr. Natalja Istomina.

Klaipėdietei pritarė ir prof. A. Razbadauskas: „Ne Trečiojo amžiaus universitetuose žmonės turi sužinoti, kaip atsispirti žalingiems įpročiams, apie sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo naudą – procesas turi prasidėti vaikystėje“.

Pasirinkta konferencijos kryptis šiemet galbūt pritrauks mažiau dirbančiųjų, tačiau tikimasi, kad senjorai, moksleiviai ir studentai dalyvaus išties aktyviai.

Jaunimo ir pagyvenusių žmonių kolektyvai buvo įtraukti ir į kultūrinę konferencijos programą – parengė publikai kelis savo pasirodymus. 

Konferencijos sekcijoje “Sveikas vaikas – sveikas miestas” bus galima išgirsti kelis solidžią atranką mieste praėjusių moksleivių pranešimus, kurių ašis ¬¬¬– sveikata, jaunimo siūlomos prevencinės priemonės.

Intriguos naujovėmis

Visą dieną truksiančio renginio programoje – skirtingos sekcijos ir apie 100 pranešimų, kuriuos parengė mokslininkai, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro ir kiti specialistai.

Į renginį pakviesti garsūs lektoriai iš JAV, Jungtinės Karalystės, Rusijos.

„Nuo Vydūno kūrybos ir jo veiklos kontekstų ¬¬apžvalgos – iki naujovių, kurias pristatys sporto klubai, bei galimybės stebėti, kaip vantomis mojuoja pirtininkai, jau pernai sulaukę didelio arenos lankytojų susidomėjimo“, – platų renginio spektrą akcentavo organizatoriai.

Jų nuomone, pajūrio gyventojams turėtų būti įdomu daugiau sužinoti apie gintaro terapiją ir kitas galimybes pasisemti sveikatos iš gamtos.

Naujovė – šunų terapijos pristatymas. „Mūsų universitetas jau turi patirties delfinų terapijos srityje. Su gyvūnų terapija susiję tyrimai išlieka mokslą dominančia sritimi, tad išties įdomu, ką naujo sužinosime apie šunis“, – intrigavo konferencijos rengėjai.

„Švyturio“ arenos lankytojai, tikėtina, namo negrįš tuščiomis. Renginio metu vyksiančioje mugėje laukiama rekordinio dalyvių skaičiaus – iš viso bus pristatyta apie 100 sveikos gyvensenos produktų ir paslaugų.

Fakultetas švenčia

Konferencijos metu bus paminėtas ne tik Vydūno gimtadienis, bet ir 15-asis KU Sveikatos mokslų fakulteto jubiliejus.

Klaipėdiečiai didžiuojasi, kad šis fakultetas buvo kuriamas Vydūno propaguotų idėjų dvasia.

„Prieš 15 metų teko brautis per kitokį mąstymą, daryti tam tikrą proveržį. Socialinis darbas, visuomenės sveikata – tokios buvo pirmosios programos fakultete, kuris šiuo metu jau turi šešias katedras ir daugiau nei 1000 studentų.
Veiklą pradėjome šiek tiek pasiremdami skandinaviškuoju modeliu  – suprasdami, kad sveikatos mokslai yra kur kas daugiau nei medicina. Palaipsniui ir kiti įsitikino, kad tai buvo prasminga. Pavyzdžiui, Kauno medicinos universitetas tapo Sveikatos mokslų universitetu. Išties svarbu suvokti, jog kalbant apie sveikatą gydymas čia užima tik apie 10 procentų, visa kita – gyvenimo būdo ir genetikos įtaka“, – pabrėžė prof. A. Razbadauskas.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių