Klaipėdoje judinamas bažnyčios atstatymo klausimas

Pagaliau iš mirties taško turėtų pajudėti Šv. Jono bažnyčios atstatymo reikalai. Tikimasi, kad po artimiausio tarybos posėdžio, jei miesto politikai pritartų, Klaipėdos savivaldybė ir Evangelikų liuteronų parapija galiausiai pasirašys jungtinės veiklos sutartį siekiant bendro tikslo – atkurti per Antrąjį pasaulinį karą sugriautą Šv. Jono bažnyčią Turgaus gatvėje.

Pristato miesto komitetams

Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas iki liepos pabaigoje vyksiančio Klaipėdos miesto tarybos posėdžio jau kelintą savaitę savivaldybės komitetams pristato miesto ir Evangelikų liuteronų parapijos sutarties klausimą dėl Šv. Jono bažnyčios atstatymo.

Šis siekis esą yra deklaruotas miesto ilgalaikiame plėtros plane, o projektui yra suteiktas valstybei svarbaus projekto statusas.

"Po ilgų diskusijų tiek savivaldybėje, tiek liuteronų evangelikų bendruomenėje yra siūlomas šio projekto įgyvendinimo kelias. O būtent, kad Evangelikų liuteronų parapija įsteigtų viešąją įstaigą, Klaipėdos savivaldybė taptų šios viešosios įstaigos dalininke ir padėtų savo finansiniais įnašais tiek suprojektuoti, tiek atstatyti Jono bažnyčios bokštą. To bokšto funkcijos būtų visuomeninės, ten būtų apžvalgos aikštelė, ekspozicija bokšto viduje ir informacinis centras turistams", – Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams kalbėjo R.Zulcas.

Projektavimui skyrė pinigų

Sutartis esą numatytų pagrindinius principus ir veiksmus, ką toliau Evangelikų liuteronų parapija kartu su savivaldybe turėtų atlikti, kad projektas būtų įgyvendintas.

Anot R.Zulco, jau šių metų miesto biudžete yra numatytos lėšos bažnyčios projektavimui – 70 tūkst. eurų, bet miestas esą kol kas neturi teisinio pagrindo perduoti tų pinigų bendruomenei.

Pasirašius sutartį, miestas taptų šio projekto partneriu.

Savivaldybė nusiteikusi finansuoti tik bokšto atstatymą, kuriame visos funkcijos bus visuomeninės, bažnyčios atstatymu rūpintųsi pati bendruomenė.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai šios sutarties pasirašymui pritarė bendru sutarimu.

Pirmiausia bus bokštas

R.Zulcas pabrėžė, kad glaudus religinės bendruomenės ir miesto bendradarbiavimas Šv. Jono bažnyčios atstatyme prasidėjo dar 2013 m. sausio pabaigoje, kai savivaldybės taryba pritarė tokiai miesto administracijos ir Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos bendradarbiavimo sutarčiai.

Savivaldybės užsakymu jau yra parengta galimybių studija su investiciniu projektu, parengti projektiniai pasiūlymai su įveiklinimo koncepcija, parengta archeologinių tyrimų programa, atlikti istoriniai bei bažnyčios priestato žvalgomieji archeologiniai tyrimai, kurie finansuoti Klaipėdos miesto ir valstybės lėšomis.

Pagal preliminarius skaičiavimus, visos bažnyčios atkūrimo vertė – 16 mln. eurų.

Prieš metus buvo pasirašyta Evangelikų liuteronų parapijos ir bendrovės "Senamiesčio projektai" Šv. Jono bažnyčios projektavimo sutartis, kuri numatė galimybę projektą skaidyti į etapus ir pradėti projekto įgyvendinimą nuo Šv. Jono bažnyčios bokšto suprojektavimo, o vėliau ir statybos.

Preliminari bokšto projekto įgyvendinimo vertė – apie 3 mln. eurų.

Lilija Petraitienė. Vytauto Petriko nuotr.

Pinigų valstybė neduos?

Pernai Klaipėdos mero vardu buvo kreiptasi į LR Vyriausybę dėl Šv. Jono bažnyčios atstatymo finansavimo valstybės biudžeto lėšomis, tačiau iš ministerijų gautas neigiamas atsakymas.

Mes tada pajudėtume į priekį.

Būtent todėl ir prireikė jungtinės veiklos sutarties, kurioje numatoma pagrindinė nuostata, kad savivaldybė finansuos Šv. Jono bažnyčios bokšto projektavimo darbus ir pagal galimybes – dalį Bokšto statybos darbų.

Tikslus savivaldybės įnašo dydis bus nustatomas papildomu susitarimu pagal miesto strateginiuose planuose ir biudžete skirtus asignavimus.

Atstatys istorinį teisingumą

Bokšto statytojo, projektavimo ir statybos rangos darbų užsakovo teises ir pareigas įgyvendins Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų parapija.

Sumanymo įgyvendinimui bus sukurta projekto įgyvendinimo grupė ir projekto priežiūros komitetas.

Miesto užsakymu parengtoje galimybių studijoje, kuriai pritarė savivaldybės kolegija, yra numatoma atstatyti originalaus dydžio bažnyčią bei originalaus dydžio bažnyčios bokštą (75 m), atkuriant autentišką istorinį interjerą, išlaikant istorinę šių pastatų formą, atkuriant išorės medžiagiškumą, interjero sprendimus, vidines erdves pritaikant šiuolaikiniams poreikiams.

Pirmuoju etapu įgyvendinamame Šv. Jono bažnyčios bokšto atstatymo projekte numatoma, kad jame galėtų atsirasti muziejinė erdvė su paroda apie bažnyčios istoriją, turizmo informacijos centras, apžvalgos aikštelė, kripta palaikų perlaidojimui.

Atstatymui ateis laikas

Šv. Jono bažnyčia vėl būtų nekropoliu ir istorinės-kultūrinės atminties saugykla.

Joje amžinojo poilsio vietą galėtų rasti palaikai iš senosios Šv. Jono bažnyčios ir kitų suardytų senųjų palaidojimo vietų.

Grakštaus silueto bažnyčia grąžintų senamiesčiui sakralinės erdvės pojūtį ir taptų svarbiu kultūros paveldo turizmo traukos centru.

Klaipėdos evangelikų liuteronų Šv. Jono atminimo bažnyčios labdaros ir paramos fondo direktorė Lilija Petraitienė įsitikinusi, kad ši sutartis išjudintų beveik metus užstrigusius bažnyčios bokšto atstatymo reikalus.

"Pasirašius sutartį, savivaldybė paremtų, mūsų bendruomenė prisidėtų, pagal galimybes, ir mes tada pajudėtume į priekį. O paskui jau ir bažnyčios atstatymui ateis laikas", – kalbėjo L.Petraitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

 Pensininkas portretas
Būtinai reikia atstatyti.Mano amžinatilsė teta gyveno šalia,pasakojo kokia graži ir didelė buvo.Manau, kad bendruomenė irgi prisidės, kas kiek galės

Swindler

Swindler portretas
Kodėl reikia pinigų dar vienam projektui, kuo ankstesni blogi, jei net leidimas yra ? Na bet įsisavinti aišku netrukdo, jei jau savivaldybė skyrė.. Jei mirė anksčiau turėdami leidimą tai negaus pinigų ir dabar statybai, kam projektavimą kartoti, čia tas pats kaip perlaidojimą gaivinimu vadinti.

Taip

Taip portretas
bažnyčios statymas yra būtiniausias Klaipėdai reikalingas dalykas. Ir už miesto ir valstybės pinigus. Paskui atiduosim liuteronams ten veiklą vystyt. Viliot jaunimą į religiją ir rengt koncertus
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių