Klaipėdoje klesti nelegalūs taksi

Mieste daugėja nelegalių taksistų. Apsimetėliai klientų dažniausiai tyko naktimis prie populiariausių pasilinksminimo įstaigų. Iš neapsižiūrėjusių žmonių tie pavėžėjai už kelionę nuplėšia tris ar net keturis kartus daugiau nei ši kainuotų tradiciškai. Piktinamasi tuo, kad pati valstybė padeda klestėti sukčiams.

Atskirti mašinas sudėtinga

Nelegalių taksistų skaičius uostamiestyje ėmė augti nuo metų pradžios. Pats pikas pasiektas, kai prasidėjo vasaros sezonas. Ne vienerius metus taksistu dirbantis klaipėdietis tikino, kad nelegalūs vežėjai daugiausia pluša naktimis, kai sutikti kontrolierių – mažiausia tikimybė.

Klientų jie laukia prie naktinių barų, klubų, kitų pasilinksminimo vietų. Populiari Žvejų gatvė, dvi įstaigos, esančios Taikos prospekte.

Dalis nelegalių vežėjų dirba dieną. Dažnai stovi autobusų stotyje.

Miestiečiai gali net neįtarti, kad sėda į apsimetėlio taksi automobilį. Kai kurias transporto priemones sudėtinga atskirti nuo priklausančių tikriems šių paslaugų teikėjams.

Ant mašinų užklijuota taksi atributika, ant stogo sumontuotas plafonas. Įžūliausieji ant transporto priemonės išdrįsta užsiklijuoti ir užrašą "taksi".

Kad kažkas ne taip, išduoda tik viena detalė – transporto priemonės valstybinis numeris. Taksi paslaugų teikėjams yra išduodami specialūs, geltoni. Ant nelegalių taksi automobilių yra įprasti.

"Tokių paslaugų teikėjų dabar yra daug. Tarp jų – ir buvę taksistai. Jie gaudo klientus ir atima uždarbį iš sąžiningai šį darbą dirbančių, didelius mokesčius mokančių žmonių", – tvirtino vienas uostamiesčio taksistas.

Permoka keliskart

Anot vyro, iš klientų, kurie nukentėjo nuo nelegalių taksistų, jam teko girdėti ne vieną istoriją – už kelionę buvo paprašyta tris, keturis ar net penkis kartus brangiau nei ji kainuotų iš tikrųjų.

"Kartą nuvykau paimti moters iš populiaraus baro Žvejų gatvėje. Mačiau, kad ten stovėjo du nelegalūs vežėjai. Mergina važiavo į Žolynų gatvę. Išsikalbėjome. Klientė teigė, kad norėjo važiuoti su laukusiais taksi, bet išgąsdino kaina. Už kelionę jos paprašė septynių eurų", – kalbėjo vyras.

Taksi vairuotojas pasidomėjo, ar mergina suprato, jog iš tikrųjų ten stovėjo ne taksi mašinos.

"Ši patikino, kad neatkreipė dėmesio – matė užrašą "taksi" ir norėjo važiuoti", – teigė vyras.

Kitas taksistas pabrėžė, kad nelegalių šios paslaugos teikėjų pradėjo daugėti, kai buvo įteisinta pavėžėjimo paslauga. Pastarosios esmė – važiuojant į darbą ar kitais reikalais, pakeliui paimti dar ir keleivį.

"Pavėžėjai pradėjo dirbti taksistais, veža ne pavienius žmones, o didelius jų srautus. Taip ir prasidėjo nauja nelegalių vežėjų era. Panašu, kad sugrįžo 1990-ieji, kai karaliavo "dušmanai", kurie nuviliodavo klientus. Su tuo reikia kovoti", – ragino klaipėdietis.

Žino, kaip pasiteisinti

Taksistams nesuprantama, kaip pavėžėjams gali būti leidžiama teikti keleivių vežimo paslaugas už pinigus. Pastarieji neturi nei licencijos, nei metrologiškai patikrintų taksometrų.

Kelionės kaina apskaičiuojama pagal GPS signalą ir nuvažiuotą atstumą. Pasak vieno vyrų, pavėžėjams nuo šios sumos nereikia mokėti mokesčių.

Be to, naujos paslaugos teikėjams nėra keliama jokių reikalavimų transporto priemonei.

"Visai kitokia situacija su taksi. Už draudimą mokame penkis kartus brangiau nei įprasti vairuotojai, kas pusmetį, o ne kas dvejus metus turime atlikti techninę automobilio apžiūrą. O kur dar speciali įranga", – vardijo taksi vairuotojai.

Vieno klaipėdiečių teigimu, įdomu tai, kad kai kurie pavėžėjai automobiliuose turi ir neaiškius taksometrus, pagal kurių duomenis klientų prašo susimokėti už kelionę.

"Teko girdėti, kad nelegalai, jei sustabdytų kontrolieriai, yra pasiruošę pateisinti savo veiklą. Jie aiškintų, kad neva žada užsiimti taksi veikla ir rengia tam mašiną", – teigė vienas iš vyrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dana

Dana portretas
Kodel sako kad tie pavezejai nelegalus??? Jie moka visus mokescius kaip ir taksi turi individualia veikla ir licencija. Tai kodel jie nelegalus??? Atsakykit

Paprastas keleivis.

Paprastas keleivis.  portretas
Uzsakitas straipsnis tokiu firmu kaip 211112, 311211, 332211. Nes automobiliu parkas dar dinosauru laiku, prieini prie ju klausi uz kiek pavesi, kaina sako is lempos. Skaitituvu ne visada jungia, o kai prasai ijungt tai agresiviai reagoja. Graza ne visada duoda, nes ner smulkiu ir panasei. Jau kaip metai ar 1,5 naudoju programeles etransport ir Bolt kurie pigesni uz tuos "legalus" taksistus, ir labai pateikintas. Tai geriau patiliekit, pakeiskit savo poziuri i klientus ir saziningai dirbkit legalus jus apgavykai.

Kur Tu

Kur Tu portretas
Geltoni ir vagia,važinėja be taksometru įjungtų ,kaina pasako iš lempos,snapsa pristatinėja savo kainą nusistatę dvigubai ir trigubai,cigaretės ir ką....
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių