Klaipėdoje pirmą kartą užpildomas SGD dujovežis

  • Teksto dydis:

Pirmadienį ryte į Klaipėdą įplaukė mažos apimties suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) dujovežis „Coral Energy“ – pirmasis tokio tipo dujovežis, kuriam SGD užpildymo paslaugas suteiks LITGAS, bendradarbiaudama su „Lietuvos dujų tiekimu“ ir „Statoil“.

Į „Coral Energy“ iš „Independence“ saugyklos bus perpilta apie 15 tūkst. kubinių metrų SGD (kas atitinka apie 10 mln. kubinių metrų dujinėje formoje), kurios bus gabenamos į vieną iš mažųjų terminalų Baltijos jūroje.

Vadinamoji SGD perkrova yra nauja veikla „Lietuvos energijos“ grupei, kuri vystoma bendradarbiaujant su Norvegijos „Statoil“. Tuo pačiu tai nauja veikla ir Lietuvoje, Baltijos šalyse. Klaipėdos SGD terminalas šiuo metu yra vienintelis Baltijos jūroje, galintis perkrauti SGD į mažesnius dujovežius.

„Sėkmingai išnaudoję šį pranašumą, galime tapti tiek paskatinti mažos apimties SGD perkrovos rinkos plėtrą, tiek tapti šios srities centru Baltijos jūroje. Tai atneš papildomų pajamų šaliai, terminalui, „Lietuvos energijos“ grupei“, – teigė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. Dalius Misiūnas.

Skaičiuojama, kad kiekvienas toks sandoris atneš apie 130 tūkstančių eurų pajamų terminalui bei uostui. Tuo pačiu mažės ir technologinės terminalo sąnaudos, kurios yra įtraukiamos į SGD terminalo saugumo dedamąją.


Šiame straipsnyje: dujovežisSGDCoral Energy

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių