Klaipėdoje – pleistrų detektyvas

Naujasis Klaipėdos miesto poliklinikos vadovas Jonas Sąlyga buvo priblokštas, kai iš Teritorinės ligonių kasos sulaukė žinios, kad įstaiga jai turėtų grąžinti beveik trečdalį milijono eurų. Tokią sumą esą neteisėtai išeikvojo poliklinikos gydytojai, skyrę pacientams pleistrų, kurių jiems net nereikėjo. Šį atvejį tiria Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba.

Apgaulę pastebėjo pacientai

Kai poliklinikos vadovybė šių metų gegužę gavo Teritorinės ligonių kasos (TLK) patikrinimo pažymą, paaiškėjo, kad kai kurie įstaigos gydytojai netinkamai išrašinėjo pacientams hidrokoloidinius pleistrus.

„Man pradėjus dirbti naujose pareigose, po dviejų mėnesių iš TLK gavome raštą, kad į Sveikatos fondą Klaipėdos miesto poliklinika turi įmokėti 170 tūkst. eurų. Poliklinika tikrai tokių lėšų neturi. Dabar laukiame, kol galiausiai visos sumos bus patvirtintos, nes, kaip suprantame, dar nėra viskas iki galo ištirta ir įrodyta. Turime žinoti, kokia konkreti žala buvo padaryta, tada galvosime, kaip elgtis toliau“, – kalbėjo J. Sąlyga.

Hidrokoloidiniai pleistrai reikalingi lėtinių opų, pragulų gydymui – jie tarsi uždaro žaizdą, sulaiko drėgmę ir užtikrina žaizdos gijimą.

Viskas esą prasidėjo, kai vieno pacientai giminaičiai e. sveikatoje pastebėjo, kad jų artimam žmogui buvo išrašytas brangus pleistras, kurio jam nereikėjo ir artimieji jo nepirko.

Tada kreiptasi į TLK, paskui – į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT), kuri šiuo metu ir atlieka tyrimą.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad kai kurie pacientai tų pleistrų galėjo net negauti arba jiems jų tiesiog nereikėjo.

Jonas Sąlyga. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Piktnaudžiauta ketverius metus

Paaiškėjo, kad bendra siekiama atgauti suma – 300 tūkst. eurų, kuriuos TLK reikalauja poliklinikos grąžinti.

Nuostolis padarytas per 2019–2022 m.

Gavau ir tokių keistų paaiškinimų, kad poliklinikoje lankydavosi ir svetimi žmonės, kurie prieidavo prie gydytojų kompiuterių.

„TLK pažymoje rašoma, kad viena gydytoja pleistrų receptų išrašė net už 170 tūkst. eurų. Visai neseniai gavau kitą pažymą, kad dar 14 gydytojų pleistrų receptų išrašė už daugiau nei 130 tūkst. eurų“, – patvirtino J. Sąlyga.

Tyrėjai apklausė pacientus bei jų artimuosius, kuriems tie pleistrai buvo skirti, aiškinamos situacijos, nustatyti konkretūs skirtų pleistrų vienetai.

Pareigūnai esą gavo daugumos liudininkų patvirtinimus, kad jokių pleistrų receptų jiems esą net nebuvo išrašyta.

Mėnesio atlyginimo fondas

Poliklinikos vadovas teigė, paprašęs parašyti gydytojų paaiškinimus dėl galbūt fiktyvių receptų.

„Gavau ir tokių keistų paaiškinimų, kad poliklinikoje lankydavosi ir svetimi žmonės, kurie prieidavo prie gydytojų kompiuterių. Visi tie gydytojai tebedirba, nes kol kas jų kaltė neįrodyta“, – teigė J. Sąlyga.

„Nežinome, kokia suma galiausiai bus, pabaigus tyrimą. Žala gali būti ir daug didesnė“, – prasitarė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Jei žala bus įrodyta, ji turėtų būti išieškota iš žalą padariusių asmenų.

Poliklinikos vadovas tikino, kad įstaiga tokių pinigų sugrąžinti TLK neturi, nes 300 tūkst. eurų sudaro vieno mėnesio poliklinikos atlyginimų fondo sumą.

Panašus pleistrų detektyvas buvo narpliojamas 2018 metais.

Dėl fiktyvių receptų Plungės rajone, Stonaičių socialinės globos namuose, TLK per metus buvo padaryta 170 tūkst. eurų žala.



NAUJAUSI KOMENTARAI

totalus šito bledyno auditas

totalus šito bledyno auditas portretas
su turto konfiskacija

Pritariu merui Vaitkui ,

Pritariu merui Vaitkui ,  portretas
tik baigus tyrimą ir įrodžius galima kalbėti apie " grąžinimą " ir gražinti turėtų , pagal civilinius ieškinius , tie kurie kalti ___Jei žala bus įrodyta, ji turėtų būti išieškota iš žalą padariusių asmenų.___

p.Sąlyga vadovu pradėjo dirbti 2024 !

p.Sąlyga vadovu pradėjo dirbti 2024 !  portretas
Nuostolis padarytas per 2019–2022 m. Gavau ir tokių keistų paaiškinimų, kad poliklinikoje lankydavosi ir svetimi žmonės, kurie prieidavo prie gydytojų kompiuterių. „TLK pažymoje rašoma, kad viena gydytoja pleistrų receptų išrašė net už 170 tūkst. eurų. Visai neseniai gavau kitą pažymą, kad dar 14 gydytojų pleistrų receptų išrašė už daugiau nei 130 tūkst. eurų“, – patvirtino J. Sąlyga.________P.S. klaiku koks liberaliai ciniškas buvo miesto valdančiųjų " darbas " .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių