Klaipėdoje pradėtas statyti KU Mokslinių tyrimų laivas

Pirmadienio popietę pradėtos modernaus tyrimų laivo statybos. Į vieną iš „Vakarų Baltijos laivų statyklos“ cechų susirinkę Klaipėdos universiteto (KU), minėtos bendrovės, miesto valdžios bei Vyriausybės atstovai iškilmingai paminėjo statybų pradžią. 

KU Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktoriaus pavaduotojas  Saulius Gulbinskas teigė, kad naujo mokslinių tyrimų laivo statyba yra didžiulis laimėjimas universitetui, nes dabartinis universiteto laivynas – labai ribotas. 

Mokomasis aukštosios įstaigos burlaivis „Brabander“ labiau naudojamas studentų praktikoms atlikti, o moksliniams tyrimams atlikti iki šiol tinkamo laivo nebūta.

„Iki šiol mes naudodavomės kitų institucijų paslaugomis arba nuomodavomės. Tokių galimybių, kokios atsivers dabar, mes neturėjome“, – informavo S. Gulbinskas.

Šiuo metu laivo projektavimas ir statyba yra didžiausia projekto „Jūros slėnio branduolio sukūrimas ir studijų infrastruktūros atnaujinimas (JŪRA)“ investicija. Laivo statyba kainuos 34-35 mln. litų, dar apie 10 mln. litų atsieis laivo vidaus įranga.

„Dalį įrangos mes jau turime, dalį dar tik įsigyjame“, – sakė mokslininkas.

Bendrovės „Vakarų Baltijos laivų statykla“ generalinis direktorius Arnoldas Šileika pažymėjo, jog šio inovatyvaus laivo statyba yra itin svarbi.

„Šis laivas nėra kažkuo išskirtinis savo gabaritais, tačiau savo techninėmis savybėmis – įmantrus“, – sakė „Vakarų Baltijos laivų statyklos“ vadovas.

Statyklos vadovas akcentavo, kad visi Jūrų technikos fakulteto studentai galės stebėti laivo statybos procesą.

KU rektorius Vaidutis Laurėnas džiaugėsi, kad laivas padės atlikti plataus spektro tyrimus – nuo biologijos iki geologijos. 

Jau po metų laivas turėtų palikti statyklos erdves ir pradėti savo mokslinių tyrimų gyvenimą.

"Laivo ateitis aiški – jis stovės Klaipėdos uoste, šiuo metu labai rimtai svarstome, kas užims laivo kapitono vietą", – sakė S. Gulbinskas. 

Į iškilmingą statybų pradžios ceremoniją laivo statytojų pasveikinti atvyko ir Klaipėdos miesto metas Vytautas Grubliauskas.

„Linkiu, kad šis laivas taptų simboliu, kuris išreikštų miesto ir universiteto vienybę įveikiant,deja, vis dar kylančia audras“, – sakė V. Grubliauskas.

Politikas pastebėjo, kad mokslinių tyrimų laivo statyba yra pats geriausias atsakas tiems, kurie vis iškelia Klaipėdos universiteto reikalingumo klausimą. 

Sveikinimo žodžius tarė ir Švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė, kuri naujo laivo statybų pradžią laiko moksliniu laimėjimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Milijonieriai

Milijonieriai portretas
Iškreiptų veidrodžių karalystė. Patvirtino, kad Laurėnas neteisėtai eina rektoriaus pareigas, o čia vėl Laurėnas rektorius. O šiaip ar Lietuva tokia turtinga turėti viename mieste 2 mokslinius laivus? Vienas jau mokslinis yra Jūrinių tyrimų departamento "Vėjūnas". Kam švaistyti milijonus tariamai moksliniais tikslais? Bėda, kad Lietuvoje nesusikalbama ir mėtomi pinigai ne ten, kur reikia. Reiks pasitarti su Butkevičiumi.

Alina Velykienė

Alina Velykienė portretas
Puiki žinia, sėkmės statybose!

ALLE

ALLE portretas
kiek daug geru mokslininku susirinko vienam sambury,matyt is foto-laurenas,greiciunas,grubliauskas,sileika,tik laivo "svajoniu" ir betruksta vandens kelionei i tikru stebuklu sali lietuvele.gal tai tiesiog naujos pasakos "Tukstantis ir viena naktis" lietuvisko varijanto pradzia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių