Klaipėdoje prišvartuotas „USS New York“ – plaukiantis memorialas Rugsėjo 11-osios aukoms

Klaipėdą ir Niujorką skiria 6,6 tūkst. kilometrų, tačiau pastarosiomis dienomis Niujorkas simboliškai yra Klaipėdoje – čia prisišvartavęs desanto laivas „USS New York“, kurio korpuse įlydyta 7,5 tonos plieno iš „Al Qaeda“ teroristų sugriautų Pasaulio prekybos centro bokštų dvynių.

Dabar „USS New York“ su desanto vadavietės laivu „USS Mount Whitney“ bazuojasi kiek šiauriau Klaipėdos Senosios perkėlos. Jie ir per 20 kitų karinių laivų iš uostamiesčio netrukus išplauks į Baltijos jūrą, kur nuo penktadienio prasideda didelio masto NATO pratybų BALTOPS'24 („Baltijos operacijos 24“) veiksmai.

Kaip ir plienas šio 208 metrų ilgio San Antonijaus klasės desanto laivo korpuse, Rugsėjo 11-osios aukų atminimas įlietas ir „USS New York“ įgulos simbolikoje bei rutinoje.

„Kas vakarą pagerbiame praradusius gyvybes pasimelsdami. Laivo kapelionas ateina, trumpai apibūdina žuvusįjį, jo šeimą, koks buvo jų vaidmuo. Tai darome kiekvieną vakarą“, – sako aviacijos bocmano padėjėjas-orlaivių prižiūrėtojas Calebas Brawneris (Keilebas Broneris).

Šis laivas – vienintelis aktyvioje Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Karinių jūrų pajėgų tarnyboje, pavadintas valstijos vardu.

„USS New York“ nuolatinė dislokacijos vieta yra Norfolkas Virdžinijos valstijoje. Transatlantinę kelionę 22 mazgų arba daugiau nei 40 km/val. greitį išvystantis laivas atliko per dvi savaites, o Klaipėda tapo pirmąja jo stotele šiapus vandenyno.

„Išvykome gegužės 22-ąją. Vandenyno kirtimo trukmę lemia keli faktoriai – pakeliui turėjome tam tikrų užduočių ir į Klaipėdą atplaukėme birželio 4-ąją. Užtrukome apie dvi savaites, įtraukiant tiek kasdienes užduotis, kurias turime atlikti jūroje, tiek sukant mylias po korpusu tranzite“, – teigia leitenantė Sarah Ryan (Sara Rajan).

Pajėgumai vandenyje, sausumoje ir ore

Žengiant į triumą, dėmesį atkreipia ant vidinių durų išpiešti Niujorko inicialai su Laisvės statulos ir dangoraižių siluetu. Popkultūriškai atrodančių ženklų, neturinčių tiesioginės karinės paskirties, laive gausu, kaip ir Rugsėjo 11-osios išpuolius primenančių artefaktų.

Žiniasklaidos ekskursija prasideda transporto sandėliavimo zonoje. Čia pakrautas kelių tipų desanto transportas: laivai su oro pagalve, koviniai šarvuočiai, visureigiai, sunkvežimiai. Technikos vienetų skaičius BALTOPS'24 pratyboms yra konfidencialus.

Išlaipinant pėstininkus, sandėliavimo zona iš dalies užtvindoma pripildant vandeniu balasto talpas ir taip nuleidžiant laivą. Panirus „šuliniu“ vadinamai apatinei triumo daliai, transportas su kariais išplaukia pro laivagalyje esančius vartus. Pasak S. Ryan, tai gąsdinantis momentas „USS New York“ kapitonui, tačiau yra būtinas saugiam pėstininkų išlaipinimui.

Laivo komunikacijos specialisto Jesse Turnerio (Džesi Ternerio) manymu, manevras „ne tiek baisus, kiek rizikingas“. Ekskursiją fiksuojantis jūreivis parodo humoro jausmą pridurdamas, kad „blogiausias fotoaparatas yra tas, kurio neturi“.

Laivo skrydžių denyje – šešios orlaivių laikymo vietos, dvi pagrindinės ir keturios išplėstinės. Dabar laive yra keturi CH-53 sunkieji krovininiai sraigtasparniai. Dar vienas orlaivis telpa angare apatiniame denyje.

„Galime pakrauti į laivą MV-22 (kintamo propelerio kampo transporto sraigtasparnius – BNS), turime pajėgumą juos priimti, aptarnauti, tačiau tai priklauso nuo misijos. Šiuo metu misija reikalauja CH-53, tad pakrauti šie sraigtasparniai“, – sako S. Ryan.

Laivo priekyje – inkaro denis, po kuriuo suvyniota masyvi apie 400 metrų ilgio grandinė.

„Niekada nepamiršti“ teroristų išpuolių

Kaip paaiškina C. Brawneris, „USS New York“ emblemoje dvi vertikalios linijos simbolizuoja bokštus dvynius, tamsiai mėlyna linija ženklina policijos pajėgas, raudona – ugniagesius, šviesiai mėlyna – uosto direkciją.

Ilgiausiame laivo koridoriuje spalvingais piešiniais pažymėtos orlaivių aptarnavimo komandos rolės, tačiau daugiau čia yra niujorkietiškų akcentų, dalis jų skirta per teroro aktus žuvusiųjų atminimui.

Įprastai į miestą išeiname su jėga ir pasimėgaujame „laisve“ (angl. liberty) kartu kaip įgula.

Koridorius nukabintas Brodvėjaus spektaklių afišomis, galima pamatyti Niujorko gatvių lenteles arba užrašus jų stiliumi, į 2001-ųjų išpuolį pirmų reagavusių miesto policininkų ir ugniagesių uniformas, pajėgų emblemas.

Ant metalo lentos išgraviruoti visų beveik 3 tūkst. žuvusiųjų per atakas vardai, ji sutemus įžiebiama.

Ekskursijos metu S. Ryan stabteli prie vienos angos, kur iš arti matyti laivo pavadinimas, virš jo – grubi plieno plokštė su teroristinio išpuolio data, laivo paskyrimo tarnybon data 2009 metais ir laivo devizu: „Stiprybė nukalta per auką, niekada nepamiršk“.

„Laive yra daug skirtingų vietų, kur pagerbiamos Rugsėjo 11-osios išpuolio aukos. Tai viena jų, kurią norėjau išskirti, tai didžiausia plieno dalis, rasta po dangoraižių griūties“, – sako leitenantė.

Anot jos, kiekvienas pranešimas įgulai per laivo vidinę sistemą užbaigiamas žodžiais „niekada nepamiršk“ (angl. never forget).

Per smarkus pasilinksminimas atsirūgsta bausmėmis

„USS New York“ įgulą sudaro apie 400 JAV Karinių jūrų pajėgų jūreivių. Pasak S. Ryan, su tiek personalo išplaukiama kaskart, o jūrų pėstininkų papildymas kinta priklausomai nuo misijos.

Maksimaliai laivas talpina 800 desanto jūrų pėstininkų, bet į Klaipėdą atvyko apie 200. Dalį jų antradienio naktį buvo galima sutikti uostamiesčio baruose.

„Įprastai į miestą išeiname su jėga ir pasimėgaujame „laisve“ (angl. liberty) kartu kaip įgula. Kapitonas paskelbia „laisvę“, kai jam atrodo tinkama, kai dienos darbai baigti. Antradienį įplaukėme 10 valandą ryte, bet dirbome beveik iki 18 valandos, tada kapitonas tarė „eikite, būkite saugūs ir pasilinksminkite“. Taip ir padarėme. Pasilinksminome praėjusią naktį“, – šypteli S. Ryan.

Grįžti į laivą privaloma iki 2 val., o vėluotojas kitą rytą su paradine uniforma yra iškviečiamas pas kapitoną.

„Jeigu jis nusiteikęs geraširdiškai, jeigu pavėlavai tik minutėlę ir yra kokių lengvinančių aplinkybių, tarkime, batas nukrito, žinote... gali praslysti lengviau“, – sako leitenantė.

„Bet neturėtumei vėluoti. Kapitonas gali pritaikyti „laisvės rizikos“ (angl. liberty risk) režimą, kai kitame uoste turi grįžti kelias valandas anksčiau, pavyzdžiui, 18 valandą. Yra skirtingi (bausmės – BNS) lygiai, bet vėlavimas neišvengiamai sukelia pasekmes“, – užtikrina ji.

Penktadienį „USS New York“ Baltijos jūroje su daugiau negu 50 kitų sąjungininkų laivų pradeda pratybas BALTOPS'24. Jose iš viso dalyvaus apie 9 tūkst. karių ir kito personalo, virš 80 orlaivių iš 20 NATO šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nuotraukoje,ne uostas ,o bomzynas.GEDA !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Pajūrio miškuose – nemalonūs pėdsakai: neretai poilsiautojai čia atlieka gamtinius reikalus
    Pajūrio miškuose – nemalonūs pėdsakai: neretai poilsiautojai čia atlieka gamtinius reikalus

    Miškai prie Klaipėdos, kurių takais klaipėdiečiai kasdien pėdina prie jūros, yra ir kvapnūs, ir gražūs. Tik kai kuriems jie – dar ir vieta nusilengvinti. ...

    1
  • Poilsis palapinėje – dar neužmirštas
    Poilsis palapinėje – dar neužmirštas

    Žmonės renkasi atostogas praleisti skirtingai: vieni poilsiauja sodybose, kiti išskrenda į šiltuosius kraštus, treti renkasi ekstremalų poilsį. Vienintelis Klaipėdoje esantis kempingas vis dažniau sulaukia poilsiautojų, kurie atvyk...

  • Vaikų ir jaunimo dienos centras „Liberi“ atidaro filialą pietinėje Klaipėdos dalyje
    Vaikų ir jaunimo dienos centras „Liberi“ atidaro filialą pietinėje Klaipėdos dalyje

    Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kartu su partnere nevyriausybine organizacija VšĮ „Liberi“ 2020 m. pateikė ir laimėjo paraišką pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prio...

    1
  • Klaipėdos kultūros magistrai – B. Lauciuvienė, B. V. Karaciejus ir K. Pūdymas
    Klaipėdos kultūros magistrai – B. Lauciuvienė, B. V. Karaciejus ir K. Pūdymas

    Paskelbti trys Klaipėdai nusipelnę kultūros žmonės – ilgametė bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė, fotografas Bronius Vytas Karaciejus ir skulptorius Klaudijus Pūdymas. Jiems šiemet per miesto gimtadienį, rugpjūčio 1-ąją, bu...

    3
  • Kirų mylėtojai – bauda
    Kirų mylėtojai – bauda

    Vieno Rūtų gatvės namo gyventojams trūko kantrybė – kaimynė nepaiso prašymų nelesinti kirų ir kitų paukščių po langais. Vaizdo įrašą, kuriame matyti, kuo užsiima moteris, žmonės nusiuntė savivaldybei. ...

    10
  • Pirmasis Atgimimo aikštės darbų etapas – galbūt per šiuos metus
    Pirmasis Atgimimo aikštės darbų etapas – galbūt per šiuos metus

    Statybine tvora aptvertoje Atgimimo aikštėje aptarti su rangovu netrukus prasidėsiančių darbų atvyko Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus. Aikštės apžiūros metu pasakota, kokie darbai greitai prasidės – pirmiausia granitinių plok&scar...

    1
  • Pastato niokojimas nesibaigia
    Pastato niokojimas nesibaigia

    Paaugliai tebeniokoja nenaudojamą buvusį Klaipėdos universiteto (KU) Socialinių mokslų fakulteto pastatą. Pirmo aukšto langai užmūryti, tačiau durys, kurios buvo tik užkaltos faneros plokštėmis, vėl išplėštos, sienos bu...

    1
  • Kaip prasilenkti su mamyte?
    Kaip prasilenkti su mamyte?

    Kai kurios problemos kyla ne tik iš nežinojimo, bet ir dėl perdėto susireikšminimo ar paprasčiausio mandagumo stokos. Brandaus amžiaus klaipėdietė dalijosi patirtimi bendraujant su supermamyte paplūdimyje. ...

    7
  • Siekis – diskredituoti Dainų šventės įvaizdį?
    Siekis – diskredituoti Dainų šventės įvaizdį?

    Jubiliejinė 100-mečio Dainų šventė atvilios į sostinę tūkstančius dalyvių ir žiūrovų, tai renginys, skirtas džiaugtis ir didžiuotis savo šalimi. Uostamiesčio ir Klaipėdos rajono dainininkai bei šokėjai, jau repetuojantys b...

    12
  • Eismą stabdė barsukų žaidimai
    Eismą stabdė barsukų žaidimai

    Prie pat Klaipėdos esančiame kelyje nufilmuoti keturi jauni barsukai, kurie buvo tiek užsiėmę žaidimais, kad nepaisė automobilių ir pašalinių garsų. ...

    1
Daugiau straipsnių