Klaipėdos apskrityje – akcija „Švilpukas saugo“

  • Teksto dydis:

Antradienį Klaipėdos apskrityje policijos pareigūnai vairuotojams dalijo specialius ultragarso švilpukus, galinčius padėti apsisaugoti nuo susidūrimo su laukiniu gyvūnu. Šiemet Klaipėdos apskrityje ketinama išdalyti 700 tokių švilpukų. Prevencinė socialinė akcija ,,Švilpukas saugo“, kuri vykdoma kartu su socialinės iniciatyvos partnere bendrove „Autoaibė“, vykdoma visoje šalyje, pranešė policija.

Nuo 2024 m. pradžios Klaipėdos apskrityje yra užregistruoti 464 eismo įvykiai, per kuriuos transporto priemonės susidūrė su gyvūnais. Per vieną iš jų, Kretingos rajone, buvo sužeisti motociklo vairuotojas ir keleivis. Daugiausia tokio pobūdžio eismo įvykių šiemet fiksuota Klaipėdos rajone – 180, Kretingos rajone – 70 ir Plungės rajone – 66. Uostamiestyje registruota 30 eismo įvykių, kilusių susidūrus su laukiniais gyvūnais.

Per pastaruosius penkerius metus dėl susidūrimų su laukiniais gyvūnais šalies vairuotojai  yra patekę į ne mažiau kaip 5,8 tūkst. eismo įvykių, ypač spalį, lapkritį ir gruodį. Pernai šiuo laiku įvyko daugiau kaip 2 tūkst., užpernai – 1,6 tūkst. susidūrimų su gyvūnais.

„Saugotis turi net ir tie, kurie vairuoja tvarkingai. Miškingose vietovėse didesnis pavojus susidurti su laukiniu gyvūnu. Švilpukas gali padėti išvengti vieno iš pavojų, tačiau kasmet rudenį primename vairuotojams, kad kelyje svarbiausia atidumas ir pasirinktas tinkamas važiavimo greitis“, – sakė Vytautas Grašys, Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas.

Socialinės iniciatyvos partnerė bendrovė „Autoaibė“ tris šimtus švilpukų, galinčių apsaugoti nuo susidūrimų su laukiniais gyvūnais, šiemet per rajonų savivaldybes skyrė ir mokinius pavėžėjantiems geltoniesiems mokykliniams autobusiukams, kurie dažnai vaikus veža ir tamsiu paros metu.

„Saugios kelionės, ypač tamsiuoju paros metu, – tai ne tik techniškai tvarkingas automobilis, kartu būtinas ir didesnis vairuotojų dėmesingumas. Ultragarso švilpukas – taip pat viena iš priemonių, padedančių pasiekti kelionės tikslą. Kviečiame visus eismo dalyvius laikytis ekspertų rekomendacijų ir, jei tenka važinėti užmiesčio keliais, ant automobilio užsiklijuoti jokios vizualinės taršos nekeliantį švilpuką, kurio skleidžiamo garso žmogus net negirdi, o miško gyvūnai į jį reaguoja ir dažniausiai šalinasi. Jau ne pirmą kartą palaikome Lietuvos policijos iniciatyvą ir stengiamės prisidėti prie saugumo keliuose bei gatvėse, matome didelę šio bendradarbiavimo prasmę“, – teigė Ignas Pusvaškis, bendrovės „Autoaibė“ vykdomasis direktorius.

Dažniausiai per tokius susidūrimus ne tik apgadinamos transporto priemonės, tačiau žūsta gyvūnai, būna, kad nukenčia ir žūva žmonės. Kelios minutės ultragarsinio švilpuko montavimui gali padėti Jums to išvengti. Be to, būtina pasirinkti saugų greitį, būti atidiems, ypač miškingose, neaptvertose kelio atkarpose, stebėti kelio ženklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to to jis

to to jis portretas
gal galėtumėte nuorodą, kur tokie įvilpukai saugo ir kaip patikrinti (pakuotės aprašas netinka)

To Jis

To Jis portretas
Gal galėtumėte nuorodą į savo tyrimų publikaciją, kur būtų galima susipažinti su tyrimo metodika.

jis

jis portretas
ar įrodyta, kad jis saugo? Pigūs paprasti švilpukai už kelis eururs parduodami autoprekių parduotuvėse - tikrai nesaugo. Pats išbandžiau - su keliais važiuoju, o stirnos lygegrčiai mašinos grioviais bėga, bijo mašinos garso, o ne švilpukų. Vienintelis geras švilpukas- elektroninis su autonomišku ar nuo auto akumuliatoriaus, mechaniniai- nieko gero.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių