Klaipėdoje ruošiamasi vasaros sezono iššūkiams

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje ruošiamasi šio vasaros sezono išbandymams. Prognozuojama, kad šiemet mieste paaštrės situacija dėl triukšmadarių ir alkoholio viešose vietose. Neatmetama, kad tarnyboms teks sutelktai dirbti ir siekiant išvengti vis dar nenugalėto koronaviruso plitimo.

Laukia kitokia vasara

Neseniai posėdžiavę miesto Ekstremalių situacijų komisijos nariai su atsakingų tarnybų ir savivaldybės administracijos atstovais aptarė Klaipėdos pasirengimą vasaros sezonui.

Posėdyje išvardyta daugybė svarbių jau įgyvendintų pasiruošimo vasarai darbų, akcentuoti galimi iššūkiai ir laukiantys išbandymai.

Nemažai jų susiję su, kaip teigiama, suvaldyta, bet dar nenugalėta koronaviruso pandemija.

Neabejojama, kad dėl jos žmonės atostogų nevyks į užsienį, o rinksis Lietuvos kurortus, gyventojų antplūdis prognozuojamas ir Klaipėdoje, tad išaugs kontaktų skaičius.

Nežiūrint pandemijos ir ekstremalios situacijos, rangovai mieste dirba visu pajėgumu. Praktiškai mūsų darbai nesustojo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas atkreipė dėmesį, kad įžvelgiama viruso plitimo grėsmė apgyvendinimo sektoriuje, mat žmonės suvažiuos iš skirtingų šalies kampelių, migruos po tas pačias patalpas. Anot jo, atsiradus viruso atvejui, būtų sudėtinga sustabdyti jo plitimą į kitus miestus.

Padaugės atvirai girtaujančiųjų?

Prognozuojama, kad dėl atvykstančių svečių gausos tikras darbymetis laukia viešąją tvarką mieste užtikrinančių specialistų.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkė Rasa Bekėžienė teigė, kad policija vasarą numato stiprinti pajėgas paplūdimiuose ir jų prieigose – įžvelgiama grėsmių, susijusių su alkoholio vartojimu.

"Kadangi lauko kavinėse nebebus galima pardavinėti alkoholinių gėrimų, prognozuojame, kad padidės svaigalų vartojimas viešose vietose, tarp jų – ir paplūdimiuose. Manome, kad galbūt asmenys gėrimų atsineš su savimi, o galbūt net įsipils į kitas taras ir bandys jį vartoti", – dėstė R.Bekėžienė.

Įtariama, kad slapta prekybos alkoholiu gali imtis ir išnešiojamąja prekyba užsiimantieji.

Dar viena problema – triukšmas

Prognozuojant išaugsiančio alkoholio vartojimo viešose vietose atvejus, ryškėja ir girtų asmenų išblaivinimo problema.

"Ir karantino laikotarpiu turėjome tokių problemų, kai asmenims tikrai yra nereikalinga medicininė priežiūra, mes konstatuojame pažeidimą dėl viešoje vietoje pasirodymo neblaiviam, tačiau kaip išblaivinti tuos asmenis, kur juos patalpinti, problema išlieka", – aiškino viršininkė.

Dar vienas numatomas šios vasaros iššūkis – triukšmas. Šią grėsmę akcentavo ir pareigūnai, ir miesto Viešosios tvarkos skyriaus atstovai.

Prognozuojama, kad bent jau šiuo metu galiojantys barų, naktinių klubų ar pasilinksminimo vietų darbo laiko apribojimai lems, kad mieste padidės triukšmo, kai įstaigos užvers duris. Žmonės triukšmauti persikels į viešąsias erdves, paplūdimius arba į poilsiautojų išsinuomotus būstus.

Akcentuojama, kad būtina spręsti, kaip mieste reikėtų užkirsti kelią šiems reiškiniams.

Klausimus, susijusius su karantino reikalavimų kontrole, darbų tarp tarnybų pasidalijimu, koordinavimu ir pandemijos valdymo priemonėmis vasarą, ketinama aptarti specialaus posėdžio metu.

Kontroliuos tvarką mieste

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius teigė, kad šio skyriaus darbuotojai šiuo metu dar aktyviai dirba pasitikdami tarptautinių reisų keltų keleivius, tačiau vasarą miestas neliks užmirštas – bus stebima ir kontroliuojama daug įvairių sričių.

Didesnį dėmesį numatoma skirti miesto tvarkymo ir švaros taisyklių kontrolei, atliekų tvarkymo klausimams, lauko prekeivių kontrolei, stebėti, kaip mieste statomi automobiliai, atkreipti dėmesį į jau minėtą triukšmo, sklindančio iš viešojo maitinimo įstaigų, problemą.

Vasarą taip pat daugiau dėmesio sulaukia ir Dangės upė – kontroliuojami čia pramogas teikiantys verslininkai.

Anot M.Pankevičiaus, be dėmesio neliks ir apleistos teritorijos bei pastatai, planuojami tiksliniai reidai, siekiant sumažinti gaisrų tikimybę.

Sezonui pasirengė

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė užtikrino, kad miestas vasaros sezonui yra pasiruošęs.

"Nežiūrint pandemijos ir ekstremalios situacijos, rangovai mieste dirba visu pajėgumu. Praktiškai mūsų darbai nesustojo", – situaciją apibendrino I.Šakalienė.

Mieste daug dėmesio skiriama tvarkai, švarai užtikrinti.

Skyriaus vedėjos teigimu, vykdomas sanitarinis valymas, vakuuminis gatvių valymas po žiemos jau pabaigtas.

Taip pat finišo link juda žolės pjovimo darbai – iš pagrindinių gatvių rangovai dirbti jau persikėlė į parkus ir skverus. Kaip ir kasmet, tvarkomi mieste esantys vandens telkiniai.

"Tenka apgailestauti, kad miestiečių gyvenimo įpročiai nesikeičia. Jau vien šiais metais sutvarkyta 17 sąvartynų, tačiau vėl turime patvirtintą 42 sąvartynų sąrašą", – dėstė I.Šakalienė.

Pasodino medžių

Visu pajėgumu vykdoma ir daugiabučių namų kiemų programa – kiemuose įrengiamas apšvietimas, didinamas automobilių stovėjimo vietų skaičius.

Darbai vyksta ir Klaipėdos gatvėse – jau baigiamos lopyti duobės, tvarkomi šaligatviai.

Mieste atsirado ir daugiau žalumos. Anot I.Šakalienės, pasodinti 199 medžiai.

Tiesa, kai kuriems gyventojams augmenija vis dėlto trukdo – Sąjūdžio parke vis pasitaiko atvejų, kai būna nulaužomi, suniokojami medeliai.

Skubama gerinti sąlygas ir miesto paplūdimių lankytojams. Anot I.Šakalienės, iki sezono pradžios tikimasi pabaigti tualetą Smiltynės g. 33. Iki šiol čia buvusį mūrinį pastatėlį pakeis konteinerinis tualetas.

Mieste kasdien kartą per dieną atliekama tualetų dezinfekcija.

Beliko atrinkti gelbėtojus

Svarbūs akcentai sudėlioti ir miesto paplūdimiuose.

Įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pareigas laikinai einantis Alvydas Girdvainis teigė, kad visas inventorius jau paruoštas: kas buvo reikalinga, perdažyta, rekonstruota, papildomai nupirkta rūšiavimo šiukšliadėžių.

"Kandidatai į gelbėtojus užsiregistravę, beliko atrankos ir juos apmokyti", – pastebėjo A.Girdvainis.

Nors iš pradžių dvejota, tačiau vis dėlto nuspręsta persirengimo kabinų skaičiaus paplūdimiuose nemažinti. Jos bus dezinfekuojamos kartą per dieną.

Daugėja keleivių

Tiesa, vasaros sezonas uostamiesčio paplūdimių prieigose iš dalies jau prasidėjo – nuo mėnesio pradžios vėl renkama rinkliava už automobilių stovėjimą. Rinkliavos laikas tęsiasi visą vasarą ir baigiasi rugsėjo viduryje.

Įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" laikinasis vadovas Andrius Samuilovas sakė, kad žmonės gana aktyviai traukia į pajūrį – automobilių stovėjimo aikštelės Melnragėje prie molo ir prie Olando Kepurės nuolat sausakimšos.

"Smiltynė šiuo metu yra darnaus judumo rojus – ten važiuoja tik pėstieji ir dviratininkai", – teigė A.Samuilovas.

Pamažu auga ir autobusų keleivių skaičius, todėl nuspręsta atnaujinti vėlyvuosius maršrutus. Autobusų skaičius bus didinamas ir pajūrio kryptyse, tačiau neslepiama, kad apimtys bus mažesnės nei anksčiau.

Tiesa, kai kurios keleivių grupės išlieka tokios aktyvios, kad netgi tenka kontroliuoti važiuojančiųjų skaičių.

"Sodininkams negalioja nei oras, nei savaitės diena", – apibūdino A.Samuilovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Svarbiausiai kad rinkliavos prasidejo....

Siaub

Siaub portretas
Centre gera grindini keičia souviet dangos piet rajonuose nekeičia

Anonimas

Anonimas portretas
Ekstreemalus miesto gyvenimas.. kasdien ir visru issukiai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių