Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcija konsultuoja

2009-03-31 09:00

Kaip yra apmokestinamos gyventojo iš juridinio asmens (įmonės) gautos dovanos ir kokia tvarka apmokestinamos gyventojo dovanos, gautos iš kitų gyventojų?

Dovanų, gautų iš įmonių, apmokestinimas

Pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (Žin., 2002, Nr. 73 – 3085, 2008, Nr. 149-6033; toliau – GPM įstatymas) nuostatas gyventojo iš juridinio asmens, nesusijusio su gyventoju darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais, gautos nepiniginės dovanos, jeigu jų vertė neviršija 320 litų, nepripažįstama pajamomis, gautomis natūra. Vadinasi, jeigu gyventojas gauna nepiniginę dovaną ne iš darbdavio (pvz., gyventojas gavo verslo ar kitą dovaną iš įmonės, kurioje jis nedirba) ir šios dovanos vertė neviršija 320 Lt, tai ši dovana pajamų mokesčiu neapmokestinama. Jei dovanos vertė bus didesnė nei 320 litų, tai šios dovanos visa vertė bus apmokestinama taikant 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifą.

Jeigu gyventojas gauna piniginę dovaną ne iš darbdavio, tai visa šios dovanos vertė apmokestinama 15 procentų pajamų mokesčio tarifu.

Jeigu gyventojas gauna dovaną (piniginę ar nepiniginę) iš darbdavio (kalėdinė dovana darbuotojams ir jų vaikams), tai, vadovaujantis GPM įstatymo nuostatomis, ši dovana būtų apmokestinama taikant 15 procentų pajamų mokesčio tarifą.

Taip pat nuo pajamų, apmokestinamų gyventojų pajamų mokesčiu, yra prievolė sumokėti 6 procentų dydžio privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmoką, pagal Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymo (Žin., 2002, Nr. 123-5512; 2008, Nr. 149-6022; toliau – SDĮ) nuostatas. Pajamų mokestį (15 procentų) ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas (6 procentus) išskaičiuoja ir praveda į biudžetą dovaną išmokėjęs juridinis asmuo (įmonė).

Dovanų, gautų iš gyventojų, apmokestinimas

Pagal GPM įstatymo nuostatas gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama:

– dovanojimo būdu gautos pajamos iš sutuoktinių, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų ir senelių;

– iš kitų gyventojų dovanojimo būdu per mokestinį laikotarpį gautų pajamų suma (vertė), neviršijanti 8 000 litų.

Vadinasi, jeigu gyventojas gaus dovaną (piniginę ar nepiniginę) iš sutuoktinio, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų ir senelių, tai ši dovana gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama.

Jeigu gyventojas gaus dovaną (piniginę ar nepiniginę) iš kitų gyventojų, tai dovanos vertė, per kalendorinius neviršijanti 8000 Lt sumos, pajamų mokesčiu neapmokestinama, o nuo viršijančiosios 8000 litų sumos apdovanotasis turės sumokėti 15 procentų gyventojų pajamų mokestį ir 6 procentų privalomojo sveikatos draudimo įmoką. Gyventojas turi šiuos mokesčius sumokėti pasibaigus metams, kuriais gauta dovana, ir iki kitų metų gegužės 1 d. pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją.

Taigi, nuo 2009-01-01, jei gyventojo gautos dovanos pagal anksčiau nurodytas nuostatas yra apmokestinamos, tai joms taikomas 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifas ir 6 procentų privalomojo sveikatos draudimo įmoka. Tuo tarpu iki 2008-12-31 buvo taikomas 24 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifas ir nuo šių pajamų nebuvo skaičiuojamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos. Taip pat nuo 2009-01-01 prasiplėtė ir artimiausių šeimos narių – dovanotojų sąrašas: įtraukti broliai, seserys, iš kurių gautos dovanos pajamų mokesčiu neapmokestinamos.

Atkreipiame dėmesį, kad visais atvejais, kai dovaną išmoka juridinis asmuo (įmonė), tai pajamų mokestį bei privalomojo sveikatos draudimo įmoką išskaičiuoti ir pravesti į biudžetą prievolė yra juridiniam asmeniui. Kai dovana gauta iš fizinio asmens, pajamų mokestį ir privalomojo sveikatos draudimo įmoką privalo sumokėti dovaną gavęs asmuo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų