Nepilnamečių teroras: nusiraminti dar anksti

Buvęs karo lakūnas, dalyvavęs Afganistano kare, Algis Arlauskas rugsėjo viduryje tapo Klaipėdoje įsisiautėjusių paauglių nusikaltimo liudininku ir pranešė apie tai policijai. Policininkų reakcijos tik po trijų savaičių sulaukęs vyras atsitiktinai sužinojo, kodėl pareigūnai taip delsė.

Rankose – svetima piniginė

Klaipėdietis mano, kad policijos pareigūnai buvo nepakankamai dėmesingi jo pranešimui, todėl mieste ir įsisiautėjo paauglių gauja.

Vyras prisiminė, kad rugsėjo 17 dieną, apie 17 val., grįždamas iš parduotuvės, prie Tilžės g. 18 namo pamatė iš už kampo atbėgantį būrelį paauglių, jų buvo penki.

Pirmas buvo mažesnio nei kiti ūgio berniukas, vilkėjęs juodu megztiniu raudona apykakle.

Paskui jį skuodė vaikinas, kurį jau po savaitės teismas leido suimti, o jo nuotraukos pasirodė spaudoje.

A.Arlauskas atpažino jį iš rūbų, plaukų ir kitų detalių. Šis paauglys rankose laikė rudą piniginę ir bėgdamas krapštė iš jos pinigus ir korteles.

Skuosdamas pro šiukšlių konteinerius, jis numetė piniginę.

Dar vienas paauglys, bėgęs paskui ir vilkėjęs rudu bliuzonu bei pilkomis sportinėmis kelnėmis, tą piniginę pakėlė.

Visi jie nubėgo Rumpiškės gatvės ir Marijos Taikos Karalienės bažnyčios link.

Auka neteko 2 tūkst. eurų

Praėjo vos kelios akimirkos, A.Arlauskas pasuko už namo kampo ir pamatė priešais ateinantį smulkaus sudėjimo vyrą.

Mėlynu megztiniu ir mėlynomis džinsinėmis kelnėmis vilkėjęs maždaug 50 metų vyras buvo ką tik patyręs išpuolį, tai buvo aišku iš smarkiai nubrozdintos kairės jo kaktos pusės.

"Facebook" nuotr.

"Pagalvojau, kad vyras pargriuvo ant šaligatvio arba jam kažkas trenkė į galvą. Jis svirduliavo, man susidarė įspūdis, kad žmogus negali adekvačiai reaguoti į aplinką. Paklausiau, ar jį ką tik apiplėšė, ir išgirdau patvirtinimą. Žmogus pasakė, kad jam ištraukė piniginę, kad joje buvo apie 2 tūkst. eurų, ir pasiteiravo, kur skriaudikai nubėgo", – detaliai pasakojo A.Arlauskas.

Išgirdęs apie pavogtą pinigų sumą, klaipėdietis pamanė, kad nukentėjusysis gali būti namo pasisvečiuoti grįžęs emigrantas. Jis kalbėjo lietuviškai be akcento.

Sužeistas vyras pasidėjo pirkinių pilnus krepšius prie laiptinės ir nuėjo į tą pusę, kur nubėgo paaugliai.

Sužeistas vyras pasidėjo pirkinių pilnus krepšius prie laiptinės ir nuėjo į tą pusę, kur nubėgo paaugliai.

Tokį žmogų, nešantį abiejose rankose pirkinius, net ir nepilnamečiams apiplėšti – visiškai nesunku.

Kaip svarstė buvęs lakūnas, pakako vyrą pastumti, jis pargriuvo ir taip tapo lengvu grobiu.

Pažino vieną nepilnametį

A.Arlauskas paskambino bendruoju pagalbos numeriu ir tik susinervino, nes išgirdo daugybę klausimų bei nurodymų.

Greitai po to atvažiavo policijos patrulių ekipažas – jauno amžiaus pareigūnas ir pareigūnė.

"Viską jiems papasakojau, parodžiau nukentėjusiojo paliktus maišelius. Policininkai labai nesusidomėjo, užsirašė, ką jiems sakiau, ir nuvažiavo. Kadangi to žmogaus vis nesulaukiau, paėmiau jo paliktus maišus, galvoju, gal sutiksiu, tada atiduosiu. Juose – negendantys produktai – užpilamos košės, šokoladas, alus", – prisiminė klaipėdietis.

Kai daugiau nei po savaitės visos žiniasklaidos priemonės pranešė apie sulaikytą paauglį, kuris įtariamas plėšikavęs prie mokyklos, A.Arlauskas sakėsi pažinęs tą patį vaikiną, kuris bėgdamas tuštino svetimą piniginę.

Vyras vėl paskambino bendruoju pagalbos telefonu, vėl turėjo kartoti ilgą pasakojimą apie matytą įvykį, pasakė pažinęs vieną paauglių.

Šią informaciją klaipėdietis paprašė perduoti policininkams.

Praėjo dar nemažai laiko ir tik spalio 4-ąją A.Arlauskui paskambino tyrėja.

Pareigūnė pažadėjo susisiekti po savaitgalio ir apklausti dėl jo matyto įvykio.

Su įvykio liudininku tyrėja susitiko spalio 8-ąją.

Pareigūnė: padėtis – tragiška

Buvęs lakūnas stebėjosi tokia ilga policijos gaišatimi.

Kai po trijų savaičių nuo pranešimo apie nusikaltimą su juo vis dėlto ėmė bendrauti pareigūnė, A.Arlauskas suprato, kad nukentėjusio asmens niekas nė neieškojo.

"Meras viešai pareiškė, kad jau situacija stabilizavosi. Vadinasi, iki tol ji buvo nestabili. Kažin, kas kaltas dėl to, kad vaikai šviesiu paros metu plėšikauja ir užpuola ne tik kitus vaikus, bet ir suaugusiuosius? – samprotavo A.Arlauskas. – Kai bendravau su tyrėja, klausiau, kodėl taip negreitai su manimi susitiko. Jos atsakymas man atrišo akis – pareigūnė atvirai pasakė, kad komisariate – tragiška padėtis, labai trūksta darbuotojų."

Meras viešai pareiškė, kad jau situacija stabilizavosi.

Sulaikė penkis, uždarė vieną

Vis dėlto A.Arlauskui pavyko sužinoti, kad visi penki paaugliai buvo užfiksuoti mokyklos vaizdo kameromis, vėliau atpažinti ir apklausti pareigūnų.

Tačiau už grotų pabuvoti lemta tik vienam jų, visi kiti yra per jauni ir per mažai žinomi policijai, kad būtų suvaržyta jų laisvė.

A.Arlauskas perskaitė ir spaudoje pacituotus nuo siautėjančios paauglių gaujos nukentėjusio vaiko tėvo žodžius.

Įpykęs vyras žadėjo imtis linčo teismo, jeigu policija nepilnamečių nusikaltėlių nesugaudys.

Buvęs karo lakūnas, pasipiktinęs netvarka, buvo pasiryžęs padėti tiems, kas imtųsi gaudyti klaipėdiečius terorizuojančius paauglius.

"Atsikvėpti ir nusiraminti mums visiems dar anksti. Kol policija nepradės dirbti logiškai, o ne vadovaudamasi popieriniais nurodymais, kol neturės pakankamai žmonių, tol mes negalime jaustis saugūs", – rėžė klaipėdietis.


Komentaras

Ramūnas Šideikis

Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas

Miestas suskirstytas į devynias teritorijas, kiekvienai jų priskirtas vyriausiasis pareigūnas, kuris formuoja darbus kitiems policininkams. Toks pareigūnas vienu metu paprastai turi iki 10 ikiteisminių tyrimų, tai yra tie tyrimai, kuriuose nenustatyti įtariamieji.

Kiekvienam tyrėjui, tiriančiam nusikaltimus, kuriuose nustatyti įtariamieji, vidutiniškai tenka 16 bylų. Policijos departamento paskaičiuota maksimali norma – 20–25 ikiteisminiai tyrimai vienam tyrėjui.

Pareigūnas pareigūnui nelygus, vieni dirba greičiau ir efektyviau, kitam reikia labiau pasigilinti arba trūksta žinių, todėl kai kurie procesai užtrunka ilgiau. Nusikalstamų veikų neskirstome į mažas ar dideles ir tiriame visus nusikaltimus. Miestas – nemažas, atliekame nusikaltimų analizę. Patruliai dirba pagal tam tikrą algoritmą. Kartais pranešimas apie situaciją yra ne informacija, o dezinformacija.

Pareigūnas pareigūnui nelygus, vieni dirba greičiau ir efektyviau, kitam reikia labiau pasigilinti arba trūksta žinių, todėl kai kurie procesai užtrunka ilgiau.

Dabar neužimtų policininkų etatų skaičius neleidžia mums sakyti, kad su turimomis pajėgomis nesugebame atlikti mums deleguotų funkcijų. Statistika rodo, kad užtikriname mieste tvarką. Siūlyčiau kalbėti faktais. Kalbant apie sulaikytą paauglį turime konstatuoti, kad apie įtariamąjį mes žinojome dar prieš metus, jis buvo pripažintas kaltu, jam skirti įpareigojimai. Tai, ką numato įstatymai, jam buvo taikoma. Kitas klausimas, ar paauglio perauklėjimo sistema veikia.

Nesutikčiau su teiginiu, kad nėra kam tirti nusikaltimų ir ypač tų, kur iškart nenustatomi įtariamieji.

Klaipėdos policijos komisariate yra 156 policijos pareigūnų etatai, užpildyti – 146, dar kelios pareigūnės nedirba, nes yra motinystės atostogose, keli serga arba išvykę į komandiruotes.

Klaipėdos apskrityje yra 1 020 policininkų pareigybių, realiai dirba 919 pareigūnų. Policijos patrulių (kartu su kelių policijos patruliais) yra 158 etatai, iš tikrųjų dirba 132 pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
KĄ NORĖTI,KADA POLICIJOS KOMISARAI SUBURIA NUSIKALSTAMAS GAUJAS,KAIP KAUNE.NĖRA KADA GAUDYTI BANDITUKUS,JUK REIKIA SAVO BANDITIŠKA VEIKA ORGANIZUOTI,PLĖSTI.

Anonimas

Anonimas portretas
Uzaugo nauja landzberginio sudo BIOLOGINE MASE tinkama tiktai trasu gamybai. Bemoksle, debiliska su visciuko smegenelemis. UZMUSK VISUOMENES ATMATAS - tai jau NEzmones. NEzmones uz istatymo ribu.

yra

yra portretas
prielaida kad visas blogis generuojamas suaugusiu siuo atveju ruso titovo kuris paskleide neapykanta musu tautai tuo paciu vaikai nekurti ir ne akli ir daro savo veiksmus pagal ju mastyma stai kur blogio saknys o merasir toliau savo duda pucia ir dzin.......
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių