Klaipėdos biudžeto minusas – 14 mln. litų

Optimistės prognozės neišsipildė - į miesto biudžetą per praėjusius metus nesurinkta daugiau nei 14 mln. litų, nors planuota, deficitas bus perpus mažesnis.

Į miesto iždą šiemet turėjo turi surinkta beveik 374 mln. litų, o pavyko surinkti tik apie 357 mln. litų arba 96,1 proc. planuotų pajamų.

Daugiausia nesurinkta planuotų gyventojų pajamų mokesčių. Į miesto biudžetą nepateko beveik pusseptinto milijono planuotų tokių pajamų. Skylę miesto ižde pagilino ir tai, kad nesurinkta bemaž 3 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčių, apie 1,5 mln. litų nuompinigių už valstybinę žemę. Savivaldybei nepavyko parduoti ir planuotų žemės sklypų, todėl į miesto biudžetą vietoj planuotų 2 mln. litų už įsigytą žemės sklypą sumokėta apie 700 tūkst. litų.

„Planavome, kad nesurinksime maždaug 6 mln. litų, todėl pinigų padengti tokius įsiskolinimus nusimatėme šiųmečiame biudžete. Kadangi nepavyko surinkti daugiau pinigų, skolas taip pat teks perkelti į 2010 metų biudžetą. Jas sumokėsime nugnybdami vieną kitą milijoną nuo kai kurių sričių, kurioms finansavimas jau buvo suplanuotas“, - aiškino R.Taraškevičius.

Jis taip pat vylėsi, kad dar gali pavykti gauti pinigų iš valstybės biudžeto, todėl įsiskolinimų turėtų mažėti.

„Metodikos įstatyme aiškiai pasakyta, kad jei savivaldybė nesurenka Finansų ministerijos prognozuotų pajamų, jos turi būti kompensuojamos iš valstybės biudžeto, jei jame yra viršplaninių pajamų. Į Vyriausybę dėl kompensavimo jau kreipėsi Lietuvos savivaldybių asociacija“, - tikino meras.

Klaipėdos savivaldybė tikėtųsi apie 10 mln. litų kompensacijos.

Finansų ministerija Lietuvos savivaldybių asociacijai atsakė, kad kompensavimo klausimą spręs tuomet, kai bus žinomi valstybės ir savivaldybių biudžeto pajamų surinkimo rezultatai. 

Nors praėjusių metų Klaipėdos biudžete ir žiojėja didelė skylė, Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius pasidžiaugė, kad 2009-aisiais miesto iždas gavo 15 mln. litų daugiau pajamų nei 2008 metais.

Planuojama, kad šiemet į miesto biudžetą pavysk surinkti 339 mln. litų - beveik tiek pat, kiek ir 2008-aisiais.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių